Nu lăsa boala parodontală să îți dicteze când să zâmbești!

 

De: | Etichete: , | Comentarii: 0 | 28 august 2017

Vizualizat de 1.388 utilizator/i

Boala parodontală este una dintre cele mai întânite afecțiuni ale dinților și se manifestă atunci când osul și gingia care susțin dintele se inflamează. Mai pe înțelesul tuturor, numele de boala parodontală este dat de parodont – aparatul care susține dinții în oasele maxilare.

Placa bacteriană reprezintă factorul principal de risc în apariția  acestei boli. Astfel, din cauza unei igiene precare și a îngrijirii necorespunzătoare a dinților apare placa bacteriană. Tartrul este mediul în care bacteriile se dezvoltă cel mai mult și crează probleme danturii noastre.

Afectarea parodontală nu apare dintr-o dată, stadiul de început fiind gingivita, care se dezvoltă în momentul în care acizii și toxinele din bacterii irită gingia. Aceasta este o boală care afectează doar gingiile, dar care netratată duce la complicații severe și mai apoi la pierderea dinților, din cauza osului afectat.

“Parodontoza este boala dintelui sănătos. Ea nu ține cont de vârstă sau de sex. Printre pacienții predispuși la apariția bolii parodontale se numărăr cei la care întâlnim malocluzii, înghesuiri dentare și bineînțeles o igienă deficitară. De departe, o igienă precară favorizează apariția apariția plăcii bacteriene care stimulează depunerea tartrului, acesta fiind mediul prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor. Printre factorii principali care determină apariția bolii parodontale se mai numără diabetul, ereditatea și fumatul ”  spune dr. Andra Maria Călin, medic specialist parodontolog.

Simptomele acestei boli sunt destul de evidente iar pacienții trebuie să acționeze imediat cum le observă:

-halena (respirație urât mirositoare);

-gust neplăcut în cavitatea orală;

-gingiile se simt mai slăbie (mai moi);

-sângerare constantă în timpul periajului;

-retracția dinților (gingia se îndepărtează);

-spații între dinți;

-gingii de culoare roșie sau inflamate;

-durere sau sensibilitate la contactul cu alimente calde sau reci;

-durere în timpul masticației;

-sensibilitate crescută a danturii;

-dinți mobili

Pentru stimularea  prevenției dentare venim în ajutorul pacienților cu un pachet de prevenție a bolii parodontale, despre care dr. Andra Maria Călin ne va spune mai multe: “Un prim pas în prevenirea bolii parodontale este o vizită la medicul stomatolog. În clinicile Dr. Leahu, pacienții pot opta pentru un pachet de prevenție care constă într-o consultație care ne-ar ajuta să stabilm situația clinică, o radiografie pentru informații mai complexe și o parodontometrie. Aceasta din urmă constă într-o serie de măsurători făcute fiecărui dinte în parte, pentru a vedea dacă este afectat, șidacă da, pentru a stabili gradul de afectare.”

“În cazul în care se descoperă boala parodontală, o clinică în care serviciile sunt la cel mai înalt nivel aduce după sine și o rezolvare mai rapidă. Oameni specializați, cele mai noi tehnici și dorința continuă de a reda pacienților un zâmbet sănătos, sunt aspectele de care aceștia au nevoie în tratarea unei boli atât de dăunătoare. O primă etapă este tratamentul non-chirurgical. Curățarea dinților afectați începe mai întâi cu un detartraj, după care este urmat de chiuretajul parodontal. Acesta ne ajută să îndepărtăm bacteriile care s-au înmulțit și au format un buzunăraș între dinte și gingie. Tehnicile sunt urmate de o  decontaminare cu laser riguroasă, pentru a  steriliza zona respectivă. Pe lângă ajutorul medicilor, pacientul trebuie să contribuie la menținerea sănătății orale prin respecatarea indicațiilor date de medic cu privire la igienă, o tehnică de periaj corectă și mijloace adjuvante de igienă: ața, dușul bucal și apa de gură. După tratament, pacientul trebuie să se prezinte la medic în aproximativ 6-8 săptămâni, pentru a evalua rezultatele. Boala parodontală este o afecțiune care trebuie ținută sub control. Este necesară o legătură între medicul dentist și pacient, pentru ca acesta să se prezinte în continuare la cabinet în scopul controalelor periodice.” completeaza Dr. Andra Călin.

Dacă este descperită la timp, boala parodontală poate fi oprită din evoluția sa, evitând astfel apariția unor complicații, cum ar fi resorbția treptată a osului, în urma căreia dinții nu vor mai avea un suport. Acest lucru nu va duce decât la pierderea lor.

 

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134