„O mușcătură corectă înseamnă contacte între toți dinții, iar cei superiori să-i circumscrie pe cei inferiori.” Interviu Dr. Oana Zirbo, medic stomatolog, specialist ortodonție și ortopedie dento-facială

 

medic stomatolog in dreapta, scaun stomatologic in stanga in cabinetul de medicina dentara
Dr. Oana Zirbo, medic stomatolog, specialist ortodonție și ortopedie dento-facială

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 26 ianuarie 2023

Vizualizat de 1.088 utilizator/i

Te întrebi dacă ai nevoie de aparat dentar și la ce trebuie să te aștepți când urmezi un tratament ortodontic? În interviul următor, Dr. Oana Zirbo, medic stomatolog, specialist ortodonție și ortopedie dento-facială, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Timișoara, răspunde întrebărilor tale.

Până la ce vârstă ne putem îndrepta dinții?

Nu există o limită de vârstă până la care să putem corecta înghesuirile dentare sau mușcătura incorectă. Tratamentul ortodontic se poate realiza atât la tineri, cât și la adulți, cu anumite particularități în funcție de vârsta și complexitatea cazului. La copii, pe lângă alinierea dinților, putem ajuta la creșterea și dezvoltarea oaselor, mușchilor feței și îndepărtarea obiceiurilor vicioase sau nedorite (mușcarea frecventă a buzelor, interpoziția limbii sau a creioanelor între dinți). În cazul adulților tratamentul se adresează alinierii dentare și corectării mușcăturii, iar în situațiile cu deficite fizionomice severe se recomandă combinarea tratamentului ortodontic cu chirurgia ortognată (chirurgia oaselor maxilare). Se recomandă efectuarea tratamentului ortodontic cât mai repede posibil, pentru a evita repercursiunile mușcăturii incorecte: abrazia (tocirea) dinților, apariția inflamației și a sângerării gingivale, a retracțiilor gingivale (descoperirea rădăcinii dentare), sensibilității dentare și gingivale, pierderii osoase și mobilității dentare, afectarea articulației temporo-mandibulare (manifestată prin dureri de cap, dureri/contracturi ale musculaturii feței, dureri la nivelul urechii).

Ce tipuri de tratamente ortodontice moderne există și care sunt beneficiile lor?

Cel mai modern și tot mai frecvent utilizat este tratamentul cu alignere (gutiere transparente). Tratamentul constă într-un set de mai multe gutiere care se poartă succesiv, fiecare gutieră având o perioadă de purtare de 7-14 zile (numărul gutierelor se stabilește în funcție de complexitatea cazului). Beneficiile sunt numeroase, începând de la prima vizită a pacientului: amprenta arcadelor dentare se face digital, fiind astfel mult mai confortabilă pentru pacient (cu o cameră intraorală se scanează dinții pacientului), posibilitatea pacientului de a previzualiza finalul tratamentului înainte de începerea acestuia, estetica pe perioada purtării (gutierele fiind transparente, nu se observă aproape deloc), confortul pacientului din cursul tratamentului, igienizarea dinților este mai ușoară, deoarece gutierele se îndepărtează în timpul meselor și a igienizării, astfel riscul de a dezvolta carii dentare să fie unul redus, dar și eliminarea restricțiilor alimentare. Alte beneficii ale gutierelor sunt durata redusă a tratamentului și vizitele mai rare la medicul ortodont (la fiecare 7-14 zile, pacientul își schimbă singur, acasă, gutierele).

Ce alimente nu pot consuma dacă port aparat dentar?

Pe parcursul tratamentului cu aparat dentar fix se evită alimentele tari și lipicioase: alune, nuci, migdale, porumb prăjit, bomboane, caramele, fructe tari, pâine prăjită. Acestea pot duce la desprinderea componentelor aparatului dentar și încetinirea tratamentului. În cazul tratamentului cu gutiere transparente, aceste restricții sunt eliminate, deoarece gutierele se îndepărtează în timpul meselor.

Cum îmi dau seama dacă nu am o mușcătură corectă?

O mușcătură corectă înseamnă contacte între toți dinții, iar cei superiori să-i circumscrie (să fie în față) pe cei inferiori. Există mai multe tipuri de mușcături incorecte, de exemplu avem o mușcătură incorectă atunci când stăm cu gura închisă (avem contacte pe măsele), iar dinții superiori din față nu îi ating pe cei inferiori sau când dinții superiori îi acoperă în întregime pe cei inferiori. O altă mușcătură incorectă este atunci când unul sau toți dinții inferiori sunt în fața celor superiori (mușcătura inversă). Pe lângă aceste exemple există o multitudine de alte anomalii de mușcătură, care nu pot fi observate decât de către un ochi specializat și anume de către medicul ortodont.

Medic stomatolog in clinica dentara

Dr. Oana Zirbo, medic stomatolog, specialist ortodonție și ortopedie dento-facială

Cum se realizează igiena orală dacă am aparat dentar?

Purtătorii de aparat dentar fix trebuie să realizeze igiena orală după fiecare masă și să utilizeze irigator/duș bucal, apă de gură, periuța interdentară, ața dentară și periuța manuală sau electrică. Irigatorul bucal pulsează jeturi de apă la o viteză foarte mare, pentru eliminarea resturilor alimentare dintre dinți și din zonele mai greu accesibile. Periuțele interdentare se folosesc în jurul componentelor aparatului dentar și sub arc.

Pentru zonele interdentare se folosește ața dentară. Pentru periuța de dinți (clasică sau electrică) există capete speciale, destinate aparatelor dentare.

Pacienții care sunt în cursul tratamentului ortodontic cu gutiere transparente pot folosi tehnica obișnuită de igienizare, deoarece gutierele se îndepărtează înainte de fiecare masă, astfel că tehnica este mai simplă și mai ușoară. De asemenea, timpul destinat igienizării este mai scurt decât în cazul aparatului dentar fix. Gutierele se igienizează cu pasta de dinți și periuța dentară (diferită de cea cu care se realizează periajul dentar).

Ești pregătit să-ți recapeți sănătatea și frumusețea zâmbetului? Te așteptăm la un consult, unde specialiștii în ortodonție și ortopedie dento-facială îți vor oferi cele mai eficiente și moderne soluții de tratament pentru o dantură așa cum ai visat. Ne găsești pe strada Cozia, nr. 71, Timișoara. Pentru programări ne poți contacta la numărul de telefon 021 91 34.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777