O simplă carie îți poate distruge dantura!

 


De: | Etichete: , , , , , , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 8 iunie 2016

Vizualizat de 3.916 utilizator/i

Ne întrebăm deseori cum de avem atâtea probleme cu dantura. Răspunsul este simplu: o banală carie, netratată la timp, poate avea in timp efecte devastatoare asupra întregii guri.

Caria dentară nu prezintă simptome, decât atunci când este  într-un stadiu avansat și apare infecția. Simptomele se manifestă sub forma durerilor, a respirației urât mirositoare, a gustului neplăcut în gură și a petelor maro sau negre de pe suprafața dintelui.

Durerea se poate intensifica odată cu consumul dulciurilor sau băuturilor fierbinți, reci sau acidulate. Cariile complexe pot duce la apariția abcesului, iar netratate pot produce pierderea dintelui. De cele mai multe ori, dintele poate părea intact la suprafață, dar cariile se formează în interior sau interdentar și pot fi depistate doar în urma unui control stomatologic.

Tocmai de aceea este important să mergeți la un control stomatologic preventiv. Medicul dentist poate depista cariile dentare încă din stadiul incipient, prin examinarea suprafețelor vizibile sau prin intermediul radiografiei.

Principala cauză a apariției cariilor dentare o reprezintă acumularea de bacterii orale pe suprafața dinților. În prezența zahărului din alimente, aceste bacterii produc acizi care atacă dintele în primele 20 de minute după masă. În timp, acizii distrug smalțul dintelui, ducând la apariția cariei.

Tipuri de carii

Carii coronare – localizate pe suprafața ocluzală sau interdentar

Carii radiculare – apar în general la persoanele în vârstă din cauza retragerii gingivale,  care lasă expusă rădăcina dintelui

Carii recurente sau recidive – apar sub obturații și sunt descoperite cu ajutorul radiografiei

Tratamentul cariilor

Tratamentul cariilor dentare variază în funcție de stadiul de evoluție al afecțiunii. Astfel, o carie în formă incipientă poate fi tratată de medicul dentist prin aplicarea unei soluții cu fluor, care ajută la stoparea degradării dintelui. În continuare, pacientul trebuie să aibă mare grijă la igiena orală.

În cazul în care caria este avansată, medicul stomatolog trebuie să realizeze o obturație. Obturația dentară, denumită popular plombă, este o metodă de a reda funcționalitatea și forma unui dinte afectat de carie. Primul pas este îndepărtarea zonei afectate și curățarea acesteia, urmată apoi de aplicarea obturației propriu-zise.  Plomba se poate realiza din: amalgam (material metalic), materiale compozite (apropiate de proprietățile dintelui natural) și inlay-uri/ onlay-uri din porțelan. Medicul stomatolog va alege împreună cu pacientul cea mai bună soluție de obturație în funcție de dimensiunea spațiului de restaurare, estetică și durabilitatea materialelor de obturație.

 Cum putem preveni apariția cariilor

Cea mai eficientă metodă de a preveni cariile dentare este respectarea igienei orale corespunzătoare, prin periajul de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. La acesta trebuie adăugate utilizarea aței dentare și a apei de gură, care au rolul de a elimina resturile alimentare rămase în spațiile interdentare și în cavitatea bucală. De asemenea, igiena orală realizată acasă trebuie completată cu igienizarea profesională realizată de medicul stomatolog, detartraj, periaj și airflow.

De asemenea, alimentația joacă un rol foarte important în prevenirea cariilor. Evitați alimentele care conțin zahăr sau încercați să le consumați în timpul mesei pentru a scurta timpul în care dinții sunt expuși acizilor produși de acestea.

Nu uitați de controlul periodic, o dată la 6 luni. Astfel, veți evita agravarea afecțiunilor existente și veți putea cere medicului stomatolog sfaturi pentru o igienă orală corectă.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134