search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Obiceiuri care îți strică dinții

 


De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 0 | 3 octombrie 2016

Vizualizat de 2.744 utilizator/i

Cu toții stim că nu este bine să spargem bomboanele cu dinții, pentru că se tocește smalțul și apar cariile mult mai repede.  Există și alte obiceiuri la fel de dăunătoare pentru dantură, despre care poate nu știai. Află aici la ce trebuie să fii atent pentru a-ți păstra dinții sănătoși:

Cafeaua de dimineață

Observăm de fiecare dată urmele maronii, care rămân pe ceașca din care ne bem cafeaua, dar nu ne gândim că exact aceleași pete rămân și pe dinți. Petele de la cafea  apar de obicei pe partea interioară a dinților, iar pentru că sunt aderente favorizează placa bacteriană și apariția tartrului.

Ca să scăpăm de dinții galbeni de la cafea este recomandat să nu stăm să o bem mai mult de jumătate de oră. Astfel, coloranții din cafea nu vor avea timp să se depună pe dinți, iar zahărul nu o sa stea mult în contact cu dantura. Dacă ne spălam pe dinți după ce am băut cafea reducem riscul de apariție a cariilor. Pentru iubitorii de iced coffee sau frappe-uri este bine să vă folosiți de un pai, astfel dinții o să intre cât mai puțin în contact cu băutura.

Scrașnitul din dinți

Scrașnirea dinților sau bruxismul este un tic întâlnit la multe persoane atunci când trec prin situații stresante, când se concentrează sau când dinții nu sunt aliniați cum trebuie.  În general, scrâșnim din dinți în somn, dar este posibil ca ticul să se repete și ziua. În timp, dinții se  fisurează, se rup, plombele se sparg, ba chiar poate fi nevoie de extracție.

Ca soluție poți discuta cu medicul tău dentist să îți recomande o gutieră specială, care poate fi purtată noaptea, pentru a elimina efectele scrâșnirii.

Rosul unghilor și spartul semințelor

Factorii de stres la care suntem supuși zilnic la serviciu sau acasă ne determină deseori să ne roadem unghiile. Odată cu acest tic introducem în gură o mulțime de bacterii, iar în timp ne tocim dinții.

Rosul unghilor și spartul semințelor au efecte similare. Atunci când spargem în mod frecvent semințe, incisivii (dinții din față) se tocesc și o să avem nevoie de tratamente stomatologice pentru refacerea lor.  De asemenea, popcornul sau bomboanele pot avea efecte dăunătoare asupra dinților.

Fumatul

Țigările au efecte dăunatoare asupra danturii. Orice leziune apărută la nivelul gingiei va trece mult mai greu atunci când fumezi. Asta pentru că apar modificari la nivelul țesuturilor, iar acestea nu se mai pot hrăni și apăra corespunzator. Pe termen lung pot să apară chiar leziuni canceroase.

Îngrijeste-ți bine dantura, iar dacă ești fumător apelează periodic la testarea împotriva cancerului oral. În clinicile Dr. Leahu dispunem de un aparat performant, Velscope, cu ajutorul căruia putem depista în 2 minute modificările periculoase apărute în cavitatea bucală.

Gustările dintre mese

Covrigeii, chipsurile, prăjiturile consumate între mese fac rău danturii. Toate aceste gustări conțin zahăr, care ataca smalțul și duce la demineralizarea sa, astfel formandu-se cariile.

Saliva are un rol important deoarece eliberează minerale, care vor remineraliza dinții. Dacă producția de salivă este la nivel maxim în timpul mesei, aceasta scade între mese.  Așa se explică cum zaharurile consumate între mese strică dinții.

Controlul periodic la dentist te scapă de problemele dentare și te ajută la menținerea sănătații  tale generale. O dată la 6 luni este obligatoriu să te prezinți în cabinetul stomatologic pentru control, detartraj și periaj profesional.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134