Până la ce vârstă se poate corecta mușcătura inversă

 

medic stomatolog in stanga, pacient pe scaun, asistent medical in dreapta
Ne putem da seama de o mușcătură inversă dacă mandibula este poziționată mai în față de maxilar, adică dinții de jos îi acoperă pe cei de sus.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 4 | 30 martie 2022

Vizualizat de 4.149 utilizator/i

Te-ai întrebat vreodată cum se poate corecta mușcătura inversă și ce tratamente există pentru rezolvarea acestei probleme? În articolul următor, ți-am pregătit răspunsurile pentru toate întrebările legate de mușcătură. Împreună aflăm ce este ocluzia dentară și care sunt cauzele care duc la modificarea acesteia, dar și până la ce vârstă se poate corecta mușcătura inversă și cel mai important, care sunt opțiunile de tratament care te pot ajuta să ai o dantură dreaptă și o mușcătură corectă.

Ce este ocluzia dentară

Ocluzia dentară sau popular spus mușcătura este modalitatea în care dinții de sus se întâlnesc cu dinții de jos, pe un plan care se numește plan de ocluzie, astfel încât să fie posibilă realizarea corectă a actelor funcționale, precum: masticația, deglutiția, fonația, ș.a. În cazul în care ne confruntăm cu mușcătură inversă vom observa că mandibula este poziționată mai în față de maxilar, adică dinții de jos îi acoperă pe cei de sus.

Care sunt cauzele ce duc la ocluzia dentară

Cauzele mușcăturii inverse pot fi de două feluri:

 • de natură genetică;
 • de mediu, prin perturbarea echilibrului dezvoltării armonioase sau prin presiuni exterioare.

„Una dintre cele mai frecvente anomalii de cauză genetică este prognatismul mandibular, adică mandibula este mai mare decât maxilarul. În cazul acesta, medicii specialiști în ortodonție recomandă monitorizarea atentă a creșterii copilului, mai ales dacă și în familie a mai existat un astfel de caz. Atunci când vorbim despre factorii de mediu, aceștia includ obiceiurile vicioase, interpunerea limbii între arcade, sugerea buzei superioare sau avansarea constantă a mandibulei.

Mușcătura inversă se mai poate forma și din cauza unor modificări, precum: erupția dentară sau chiar și din cauza unor traumatisme. Totodată, aceasta poate să fie și ca urmare a unui maxilar mic, putându-se interveni la o vârstă fragedă, prin expansiunea acesteia”, explică Șef de Lucrări Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială; Doctor în Științe Medicale.

Până la ce vârstă se poate corecta mușcătura inversă

Mușcătura inversă se poate corecta la orice vârstă. Cum se face acest lucru? Ei bine, la copiii cu vârste mici se pot decondiționa anumite obiceiuri vicioase, la tinerii adolescenți se tratează cu succes cu ajutorul aparatului ortodontic, iar la pacienții adulți, tratamentul se realizează literalmente chirurgical.

„Putem preveni o mușcătură inversă încă din primii ani de viață. În momentul în care bebelușul este alăptat la sânul mamei are loc prima mezializare, prima venire în față a mandibulei, care prefigurează relațiile de ocluzie de mai târziu. Pe măsură ce copilul crește și apar dinții, se stabilesc primele relații de ocluzie. Din acest motiv este important să avem grijă de dinții de lapte și să îi păstrăm cât mai mult timp pe arcadă. În momentul în care părintele sesizează că este o problemă cu mușcătura copilului, acesta trebuie să vină cât mai curând cu cel mic la medicul ortodont. Cu cât se începe mai devreme tratamentul ortodontic, cu atât rezultatele vor fi mai bune, mai ușor de obținut și de lungă durată”, completează Șef de Lucrări Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială; Doctor în Științe Medicale.

Opțiuni de tratament pentru mușcătura inversă

Obiectivele tratamentului pentru mușcătura inversă diferă în funcție de vârsta fiecărui pacient în parte, de tipul de dentiție, de lapte, mixtă sau permanentă, de continuitatea arcadei dentare (dacă sunt toți dinții prezenți sau dacă există lipsuri dentare), de gradul de înghesuire sau de spațiere, de cât de afectată este mușcătura etc.

Tratamentul mușcăturii inverse poate fi de trei feluri: non-chirurgical, chirurgical și ortodontic. Acesta este de dorit să fie început cât mai timpuriu, în perioada de creștere, în care mai putem intercepta anomalia și bloca creșterea mandibulară în exces.

Tratament non-chirurgical

Acest tratament presupune realizarea unui camuflaj ortodontic de către medicul specialist, prin poziționarea dinților, astfel încât să compenseze decalajul scheletal, atât cât permite sistemul de susținere al dinților. Înainte de începerea tratamentului non-chirurgical, medicul ortodont va putea observa exact cauza mușcăturii inverse, dacă maxilarul este prea mic ori mandibula prea mare sau o combinație între acestea și le va corecta timpuriu.

Tratament chirurgical

Odată ce etapa de dezvoltare a oaselor maxilare s-a încheiat, ocluzia inversă se poate corecta doar chirurgical, fără a exista o limită superioară de vârstă. Tratamentul chirurgical constă în așezarea corectă a dinților pe bazele osoase, urmată de etapa poziționării corecte a maxilarelor și finalizat prin tratamentele ortodontice cu fixarea și stabilirea mușcăturii.

Tratamentul ortodontic

Tratamentul cu aparat dentar este recomandat pacienților care au o mușcătură incorectă, însă aceasta trebuie depistată din timp, de la vârste mici și până la încheierea procesului de creștere a oaselor maxilare. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu există mai multe tipuri aparate dentare: aparate fixe, aparate mobile și gutiere.

În plus, până la vârsta de 18 ani este de dorit ca acest decalaj să fie corectat prin tratament ortodontic sau micșorat atât cât se permite, pentru că sunt situații în care medicul specialist nu se poate împotrivi comportamentului genetic, caz în care varianta optimă este cea chirurgicală.

Concluzii

Trebuie să reținem că o mușcătura corectă este atunci când stimularea țesutului de susținere a dinților este uniformă, adică dacă în momentul în care închizi gura, maxilarul cuprinde în interiorul lui mandibula, mai exact atunci când dinții superiori îi ating corect pe cei inferiori. De asemenea, dinții frontali de sus trebuie să fie mai în față decât cei de jos și să creeze unități de câte 3 dinți, mai ales în zonele laterale, care să asigure o stabilitate a mușcăturii și o distribuire a forțelor masticatorii egală pe toți dinții. Atunci când pacientul are o mușcătură corectă, riscul de a pierde dinții mai devreme din cauza țesutului de susținere este mult diminuat, iar pe viitor atunci când întâlnește o anumită problemă dentară, tratamentul să aibă rezultate pe termen lung.

Prin urmare, dacă te confrunți cu o mușcătură inversă, nu trebuie să îți faci probleme, deoarece medicii ortodonți din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu te pot ajuta să o corectezi și să te bucuri de un zâmbet frumos, care să îți ofere stimă de sine și mai multă încredere. Poți uita de problemele pe care le întâmpini atunci când mesteci sau când vorbești, cauzate de o mușcătură dentară incorectă. Primul pas este să programezi o consultație la un medic specialist ortotodnt și să alegeți împreună planul de tratament. Echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu este pregătită să te ajute indiferent de problemele orale cu care te confrunți. Pentru programări și informații suplimentare ne poți suna la numărul de telefon 021 91 34.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

4 thoughts on “Până la ce vârstă se poate corecta mușcătura inversă

 1. Diana musoiu

  Buna ziua as avea si eu nevoie de o informatie am un baietel de 2 ani jumate care are aceasta ocluzie dentara dintii de jos calca peste cei de sus maxilarul este adus putin mai in fata el inca nu vorbeste este genetic si eu mama lui am avut aceasi
  Problema cand eram micuta insa parinti m au dus devreme la dentist intrebarea mea este fiind atat de micut cand trebuie sa intervin sa vin la o
  Consultatie si cand se poate interveni pentru el la ce varsta ? Multumesc frumos

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Primul consult ortodontic se poate face începând cu vârsta de 3 ani. Pentru informații suplimentare și o programare ne puteți contacta la 021 91 34.

   Răspunde

 2. Simona Deacu

  Buna ziua, fiul meu are 18 ani , a urmat tratament, a avut masca si aparate dentare, dar din pacate, ocluzia inversa a recidivat. Ce e de facut?
  Multumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Pentru a avea parte de un tratament corect, este foarte important ca băiatul să vină la un consult ortodontic. Medicul va analiza ocluzia și va propune cea mai potrivită metodă de tratament pentru această situație. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777