Parodontoza se vindecă. Ce tratamente folosesc medicii dentiști?

 

Parodontoza se vindeca cu tratament chirurgical realizat de catre medic stomatolog in stanga si in dreapta
Parodontoza se vindecă și prin realizarea unei intervenții chirurgicale .

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 8 | 24 august 2020

Vizualizat de 14.460 utilizator/i

Boala parodontală este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale cavității orale, tocmai de aceea inevitabil ne întrebăm dacă parodontoza se vindecă? În funcție de momentul în care boala este descoperită și de stadiul în care aceasta se află medicii dentiști folosesc mai multe tipuri de tratamente stomatologice care te pot ajuta să îți recapeți sănătatea danturii și frumusețea zâmbetului. Haideți să aflăm cum poate fi oprită din evoluție boala parodontală și care sunt tratamentele recomandate de către medicii specialiști.

Ce este parodontoza și cum se poate vindeca?

Cunoscută și cu denumirea de „boala dinților frumoși” sau „boala dinților sănătoși”, parodontoza este o afecțiune ce constă în afectarea țesuturilor de susținere a dinților, dar și a țesuturilor moi.

„Atunci când vorbim despre parodontoză ne putem referi atât la afectarea superficială a învelișului gingiei, astfel ne referim la gingivită, cât și la o afectare mai profundă a gingiei și chiar a osului de susținere”, explică Dr. Cosmina Enescu, medic dentist specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Atunci când ne întrebăm dacă parodontoza se vindecă este necesar să știm că primul și cel mai important pas pe care trebuie să îl facem este să ne programăm o consultație la medicul specialist.

„Tratamentul bolii parodontale este extrem de important pentru toți pacienții, chiar și pentru cei care se gândesc la refacerea totală a danturii cu ajutorul implanturilor dentare. În primul rând, este necesară o consultație la un medic parodontolog pentru a stabili gradul de afectare și, de asemenea, pentru a institui tratamentul adecvat. Odată ce boala parodontală este oprită din evoluție, iar pacientul urmează un traseu rectiliniu și rezultatele tratamentului sunt unele bune, atunci se poate discuta și despre partea chirurgicală, și anume despre implanturile dentare”, explică Dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

În funcție de diagnosticul fiecărui pacient, există diverse tratamente recomandate de către medici. Orice tratament începe cu o simplă igienizare, adică o simplă îndepărtare a tartrului, a depunerilor de pe suprafața dinților și a gingiei. Aceasta este urmată de măsurători specifice pentru a vedea nivelul osului și a stabili mai departe tipurile de chiuretaj, eventualele nevoi de utilizare a laserului. Totul se recomandă în funcție de diagnosticul pus de către medicul stomatolog.

Tratamentul chirurgical pentru parodontoză

Dacă vorbim doar despre gingivită, adică de afectarea superficială, în acest stadiu parodontoza se vindecă în totalitate prin ținerea sub control a plăcii bacteriene, prin îndepărtarea factorilor favorizanți care au dus la apariția acestei afecțiuni și prin realizarea igienizării propriu-zise, a detartrajului.

Atunci când vorbim despre o afectare mai profundă, prin eliminarea factorilor favorizanți doar se stagnează din evoluție boala sau se ajunge la o evoluție mai lentă. Nu există o vindecare 100% pentru stadiile avansate ale bolii parodontale, însă există posibilitatea de combatere, de stagnare în stadiul în care este surprinsă.

Tratamentul chirurgical completează sau înlocuiește în totalitate etapa nechirurgicală, adică etapa în care boala se află în stadiu inițial, iar tratamentul recomandat constă în igienizarea profesională. Atunci când ne referim la procedurile de chirurgie dentară, vorbim despre tratamente dentare minim invazive pentru a elimina în totalitate tartrul și țesutul infectat. Pentru a reuși să curețe în profunzime chiar și zonele inaccesibile, medicul specialist secționează gingia.

„Chiuretajul subgingival în câmp deschis este indicat în formele severe ale parodontozei, pentru pungile parodontale foarte adânci. Acesta oferă o vizibilitate mult mai bună și accesează spațiul subgingival prin decolarea gingiei de pe dinte prin formarea unui lambou. Astfel, se va expune osul și rădăcinile dinților pentru a permite o mai bună curățare prin îndepărtarea țesuturilor inflamate și necrozate. După curățarea și decontaminarea suprafețelor afectate se va repoziționa lamboul și se va efectua sutura”, Dr. Andra Culuri, medic dentist specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Tratamentul cu laser pentru parodontoză

Utilizarea laserului în cabinetul dentar are multiple beneficii, prin acțiunea sa antimicrobiană acesta decontaminează pungile parodontale, fiind folosit și pentru tratamentul periimplantitelor. De asemenea, cu laserul putem efectua tratamente chirurgicale la nivelul țesuturilor moi, și anume: frenectomii, decapușonări, gingivectomii, îndepărtarea țesutului de granulație etc. În urma utilizării laserului nu este necesară sutura, iar vindecarea este mult mai rapidă.  Alte acțiuni ale laserului în stomatologie  implică tratamentul aftelor sau albirea dentară.

„În ceea ce privește tratamentul bolii parodontale, pe lângă tratamentele clasice, adică igienizări și chiuretaje, se poate folosi și tratamentul cu laser, care are rolul de a steriliza pungile parodontale, adică „micile buzunărașe” formate între dinte și gingie. Acest tratament are rolul de a preveni recidivele. Totodată se realizează și injecții PRGF. Ele reprezintă, de fapt, recoltarea sângelui de la pacient, centrifugarea acestuia și obținerea factorilor de creștere care se reinjectează la nivelul gingiei. Acest tip de tratament are rolul de biostimulare și de bioreactivare a țesuturilor, adică acesta va ajuta la menținerea rezultatelor obținute în urma chiuretajelor”, explică Dr. Cosmina Enescu, medic parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Ce simptome trebuie să te trimită la medic?

În primul rând, trebuie să știm că gingiile sănătoase nu sângerează! Totuși, atunci când apar sângerări gingivale, este bine să știm că una dintre cele mai frecvente cauze este reprezentată de gingivită. Semnele acestei afecțiuni sunt mărirea volumului gingiei, inflamarea acesteia și schimbarea culorii, care poate varia de la un roșu aprins la un roșu violaceu. Sângerările pot apărea chiar și la cele mai mici atingeri.

„Cauzele apariției sângerărilor gingivale sunt multiple, putem vorbi atât de un periaj agresiv, atunci când din dorința de a realiza un periaj cât mai bun, pacienții exercită o presiune foarte mare asupra periuței dentare și lezează gingia. De asemenea, boala parodontală poate fi cauzată și de afecțiuni generale ale organismului, si anume: diabetul, bolile cardiovasculare, deficitul de vitamina C sau de vitamina K, precum și modificările hormonale, de exemplu, femeile sunt mai predispuse la sângerări gingivale în timpul sarcinii, a menopauzei sau chiar în timpul ciclului menstrual”, completează Dr. Cosmina Enescu, medic parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Pacienții trebuie să observe aceste modificări care apar la nivelul cavității orale și să se prezinte la medicul stomatolog cât mai repede pentru a vedea exact despre ce este vorba și pentru a putea începe un tratament potrivit, realizat la timp.

Metode de prevenție pentru boala parodontală

Atunci când pacientul respectă acasă o igienă foarte bună și nu neglijează vizitele la medicul stomatolog, putem să vorbim de o oprire a evoluției bolii pentru totdeauna și chiar de vindecarea totală a parodontozei, dar bineînțeles, cu multă grijă din partea pacientului. Pe lângă periajul propriu-zis pe care trebuie să îl efectuăm cu toții pentru a avea o dantură sănătoasă, pacienții cu boală parodontală trebuie să folosească și mijloace auxiliare de curățare a danturii, și anume ața dentară, dușul bucal și periuțele interdentare.

Este recomandat periajul dentar corect de cel puțin 2 ori pe zi. Un periaj corect înseamnă întotdeauna mișcări verticale, de la gingie spre dinte și niciodată orizontale deoarece în acest fel resturile alimentare și bacteriile sunt introduse între dinți. De asemenea, mișcările nu trebuie sa fie niciodată de la dinte spre gingie deoarece în acest fel resturile și placa bacteriană sunt introduse sub gingie. Rutina igienei orale pentru menținerea rezultatelor obținute în cabinetul stomatologic nu este una foarte diferită față de cea normală, recomandată tuturor pacienților. Cu toate acestea, pacienții în cauză trebuie să acorde o atenție mai mare igienei orale și să respecte vizitele la 4-6 luni la medicul stomatolog.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

8 thoughts on “Parodontoza se vindecă. Ce tratamente folosesc medicii dentiști?

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Desigur, puteți face un tratament pentru parodontoza. Este chiar indicat să începeți un astfel de tratament deoarece boala parodontală și diabetul se influențează reciproc. În urma controlului, medicul specialist vă va recomanda anumite indicații. Pentru programări ne puteți lăsă numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți suna dumneavostră la numărul de telefon 021 91 34.

      Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Sigur că da, boala parodontală se poate opri din evoluție. În Clinicile Dentare Dr. Leahu există tratament pentru parodontoză. Pentru mai multe informații și programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9134 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

      Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Desigur! În cadrul intervenției cu implanturi dentare mai întâi se va efectua tratamentul potrivit pentru parodontoză și mai apoi se vor insera implanturile. Pentru a stabili tratamentul adecvat nevoilor dumneavoastră este necesar să veniți la un consult de specialitate. Vă puteți programa la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGK.

      Răspunde

  1. Ivan Ionut

    Buna ziua! Am fost recent diagnosticat cu parodontoza si mi s-a recomandat de catre medicul specialist implanturi la absolut toata dantura. Toata lucrarea ar dura aproximativ 1 an si jumatate, iar suma ar fi undeva in jurul a 30.000 euro. Cum nu dispun de suma asta, intrebarea mea este daca prin tratament laser sau prin tratament conventional tip injectii, medicamentatie, as putea sa evit interventia chirurgicala si implanturile.
    Va multumesc!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Pentru a primi un răspuns avizat, recomandarea noastră este să vă consultați cu un medic stomatolog în privința unui tratament alternativ, mai puțin costisitor. Doar acestea poate analiza foarte bine situația dumneavoastră și vă poate spune ce alte variante de tratament sunt potrivite pentru afecțiunile cu care vă confruntați. Pentru programări, ne puteți suna la 021 9134.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134