search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Parodontoză – totul despre parodontoză: cauze, simptome, tratament

 

Medic si asistenta alaturi de pacient, in timpul unui tratament stomatologic
Vizita periodica la medicul stomatolog poate preveni problemele gingivale, inclusiv parodontoza

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 26 martie 2019

Vizualizat de 5.943 utilizator/i

Statisticile arată că 8 din 10 români suferă de boală parodontală. Totuși, ce este, de fapt, parodontoza, care sunt cauzele, simptomele și tratamentul acestei boli? 

Ce este parodontoza?

Parodontoza este boala degenerativă a țesuturilor care susțin și fixează dinții, caracterizată prin formarea locală de pungi cu puroi și care duce ulterior la căderea dinților. De multe ori, boala parodontală debutează fără ca pacienții să sesizeze. Lăsată netratată, gingivita evoluează în paradontoză.

Cauzele parodontozei

Parodontoza are cauze diverse. Cei mai importanţi factori rămân placa bacteriană şi tartrul. Totuși, pot exista diferite cauze ale parodontozei cum ar fi factorii genetici, cei psihologici, obiceiurile nesănătoase (fumatul), stilul alimentar, igiena orală deficitară, afecțiuni ale sistemului imunitar. Diabetul și vârsta înaintată se numără și ele printre cauzele acestei boli.

Simptomele parodontozei – cum se manifestă boală

În primele faze ale bolii, parodontoza poartă denumirea de gingivită. Pacienții se confruntă cu inflamația gingiei, care își modifică culoarea din roșu spre roşu violaceu. Totodată, pot apărea dureri și senzația de prurit gingival și, în mod evident, sângerari la periajul zilnic. Pacientul se poate confrunta cu senzație de durere la mestecarea alimentelor sau la contactul cu alimente reci sau fierbinţi și poate avea o respirație neplăcută care persistă.

Tratament pentru parodontoză

Controalele periodice regulate la cabinetul stomatologic sunt esențiale pentru păstrarea sănatatii dinților, a gingiilor și depistarea parodontozei. De cele mai multe ori, tratamentul bolii parodontale cuprinde două mari etape:

Nechirurgical

În prima etapă a tratamentului, medicul dentist va efectua un detratraj dentar şi un periaj profesional, în încercarea de a scădea numărul bacteriilor din cavitatea bucală și de a elimina tartrul (factor iritant pentru gingie). Urmează apoi chiuretajul subgingival în câmp închis, în care se introduc, între gingie şi dinte, instrumente precise, cu ajutorul cărora se scoate infecția și tartrul din zona afectată. Pentru confortul pacientului această procedură se va face de medicii dentiști exclusiv sub anestezie locală. La final, zona tratată urmează să fie spălată cu soluții antiseptice, iar la nivelul gingiei se vor aplica, dacă este nevoie, substanțe medicamentoase.

Chirurgical

Pentru a curăța zonele greu accesibile, medicul stomatolog va tăia gingia și va elimina tartrul depus în jurul rădăcinii dintelui.
Laserul diodă reprezintă o soluție modernă de realizare a tratamentelor în cazul bolii parodontale. Cu ajutorul acestei tehnologii se poate efectua o decontaminare eficientă a pungilor parodontale, stimularea refacerii gingiei și reconturarea atraumatică a marginii gingivale. Laserul reprezintă o soluție minim invazivă pentru chirugia parodontală, creând condițiile biologice de reatașare a gingiei pe dinte.

Energia laserului înlătură microbii și țesuturile alterate, stimulează vindecarea, reduce suferința postoperatorie și necesitatea de administrare a antibioticelor. Tratamentul cu laser poate completa terapia în boala parodontală clasică în etapele inițiale și reprezintă o alternativă de succes în etapele chirurgicale și de biostimulare.

Totul despre parodontoză – VIDEO

Dr. Cosmina Enescu, medic dentist, specialist parodontolog: ”Pacienții trebuie să observe modificările la nivelul gingiei”

Dr. Cosmina Enescu, medic dentist, specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, explică pe larg, în materialul video de mai jos, care sunt cauzele, simptomele, dar și tratamente pe care le putem face pentru a opri din evoluție sau a trata boala parodontală.
”În primul rând, pacienții trebuie să știe că gingiile sănătoase nu sângerează. Totuși, atunci când apar sângerări gingivale, cauza cea mai frecventă o reprezintă gingivitele. Gingivitele se pot recunoaște atunci când gingia este mărită în volum sau inflamată, când prezintă o paletă de culori variată, de la un roșu aprins, la un roșu violaceu și când sângerează la cele mai mici atingeri. Totodată, putem vorbi de un periaj agresiv. Din dorința de a realiza un periaj cât mai bun, o igienă cât mai bună, pacienții exercită o presiune foarte mare la nivelul periuței de dinți și lezează gingia. Alte cauze ale gingivitei ar putea fi cele generale. De exemplu diabetul, bolile cardiovasculare, deficitul de vitamina C, vitamina K, precum și modificări hormonale. Femeile sunt mai predispuse la sângerări în timpul sarcinii, a menopauzei sau chiar în cursul ciclului menstrual.
Pacienții trebuie să observe aceste modificări la nivelul gingiei, să se prezinte în cabinetul stomatologic, să vadă exact despre ce este vorba și împreună să surprindem în ce stadiu se află boala. Adică să vedem dacă putem vorbi despre o afectare superficială. De exemplu, gingivita este o simplă afectare a gingiei, a învelișului superficial. De asemenea,putem vedea dacă este o afectare mai profundă, poate fi vorba atât despre o afectare a gingiei sau a osului”, explică Dr. Cosmina Enescu, medic dentist, specialist parodontolog.

Terapia PRGF în tratamentul bolii parodontale

Este foarte important ca parodontoza sau alte boli gingivale să fie descoperite la timp, prin controale stomatologice regulate, pentru ca afecțiunea să nu ajungă într-un stadiu avansat și să poată fi tratată corespunzător. ”În funcție de diagnostic, se pot realiza diverse tratamente. Orice tratament începe printr-o simplă igienizare, adică o simplă îndepărtare a tartrului, urmată de niște măsurători pentru a vedea nivelul osului și pentru a stabili mai departe tipurile de chiuretaj, eventualele necesități ale laserului, în funcție de diagnosticul pus de medicul stomatolog. Dacă vorbim doar de gingivită, adică de afectarea superficială, da, se poate vindeca în totalitate prin controlul plăcii bacteriene, prin îndepărtarea factorilor favorizanți care au dus la această afectare și prin igienizarea propriu-zisă, detartrajul. Atunci când vorbim despre o afectare mai profundă, prin eliminarea factorilor favorizanți afecțiunea doar se stagnează din evoluție sau se provoacă o evoluție mai lentă. Ceea ce vreau să spun este că nu există o vindecare sută la sută, nu putem readuce la viață cee ace a fost pierdut. Cu toate acestea, reușim să combatem sau să stagnăm afecțiunea în stadiul în care o surprindem.
Boala parodontală se poate trata prin tratamente clasice, igienizări și chiuretaje. Mai nou, a apărut laserul dentar, care are rolul de a steriliza pungile parodontale, adică buzunărașele formate între gingie și dinte, și de a preveni recidivele. Totodată, se realizează niște injecții PRGF, adică se recoltează sânge de la pacienți, se centrifughează și se obțin factori de creștere, care se vor a reinjecta la nivelul gingiei. Practic, tratamentul are rolul de biostimulare și de bioreactivare a țesuturilor, adică, pe înțelesul tuturor, acesta va menține rezultatele obținute în urma chiuretajului”, a mai spus Dr. Cosmina Enescu, medic dentist, specialist parodontolog.

Prevenția afecțiunilor gingivale

Pentru a preveni problemele gingivale este necesar ca fiecare dintre noi să aibă grijă la igiena orală. Îngrijirea dinților trebuie făcută corect, pentru a evita neplăcerile: ”Pe lângă periajul propriu zis, pe care trebuie să îl efectueze toți pacienții, ar trebui să folosească și mijloace auxiliare de curățare: ață dentară, duș bucal, periuțe interdentare, răzușe linguale. În schimb, nu este necesar să facă nimic spectaculos. Pacienții trebuie doar să acorde o atenție mai mare periajului dentar, să îl realizeze de două ori pe zi și să fie corect. Un periaj corect presupune întotdeauna mișcări verticale, de la gingie spre dinte, niciodată orizontal sau de la dinte spre gingie, pentru că în acest fel resturile alimentare se introduce între dinți”.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134