Totul despre parodontoză: ce este, cauze, simptome, tratament

 

Medic stomatolog în stânga, pacient în dreapta, după tratamentul pentru parodontoză
Pacienții care au parodontoză și prezintă mobilități dentare pot opta cu încredere pentru tratamente pentru această afecțiune.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 26 martie 2019

Vizualizat de 13.261 utilizator/i

Parodontoza este boala degenerativă a țesuturilor care susțin și fixează dinții, caracterizată prin formarea locală de pungi cu puroi și care duce ulterior la căderea dinților. De multe ori, boala parodontală debutează fără ca pacienții să sesizeze. Lăsată netratată, gingivita evoluează și se poate transforma în parodontoză. 

Descoperă mai jos ce este parodontoza, care sunt cauzele, simptomele și tratamentul acestei boli. 

Principalele cauze ce duc la apariția bolii parodontale

Parodontoza are cauze diverse. Acumulările de placă bacteriană şi tartru rămân cei mai importanți factori care determină apariția acesteia. Totuși, pot exista și alte cauze, cum ar fi factorii genetici, cei psihologici, obiceiurile nesănătoase, precum ar fi fumatul, stilul alimentar, igiena orală deficitară, afecțiunile sistemului imunitar.  

Printre cauzele care duc la apariția bolii parodontale, se mai enumeră și: osteoporoza, diabetul, bolile cardiovasculare, dar și medicațiile care se iau în urma acestor boli. De asemenea, mai putem vorbi și de traume ocluzale, adică felul cum mușcăm, de edentații sau lipsa dinților de pe arcadă. 

Simptomele parodontozei și etapele sale de evoluție

La început, oamenii se confruntă cu inflamația gingiei, care își modifică culoarea din roșu, în roşu violaceu. Totodată, pot apărea dureri și sângerări la periajul zilnic, senzație de durere la mestecarea alimentelor sau la contactul cu alimente reci sau fierbinți și respirație neplăcută, care persistă. Pe măsură ce această afecțiune avansează, printre simptomele întâlnite pot fi și modificări ale gingiei sau mâncărimi ori usturimi gingivale, o stare de disconfort sau chiar durere. 

În primă fază vorbim despre gingivită, care reprezintă o inflamație cronică la nivelul gingiei, în zona învelișului superficial. În această etapă, dacă tratamentul este realizat în mod corect și la timp, gingia se va vindeca 100%. 

Atunci când gingivita nu este tratată la timp apare parodontita superficială. Astfel că gingia va începe să se retragă și să se formeze un spațiu între gingie și dinte, unde vor intra bacterii. Ulterior, acestea vor duce la apariția pungilor parodontale. De asemenea, atunci când apare parodontita va apărea și retracția gingivală, iar dinții vor deveni sensibili în timpul periajului dentar sau în timp ce consumăm alimente foarte reci sau fierbinți. 

Ultimul stadiu al parodontozei și cel mai avansat este reprezentat de parodontita profundă, iar în acest caz pacientul se confruntă cu toate simptomele specifice gingivitei și parodontitei superficiale, însă, mult mai intense. Pe lângă acestea, apar și tulburări masticatorii, fonetice, estetice, din cauza mobilităților dentare. În lipsa unui tratament, acest stadiu al bolii parodontale duce la pierderea dinților. 

Diagnosticul bolii parodontale

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, diagnosticul bolii parodontale se stabilește de către un medic stomatolog, specialist în parodontologie, care efectuează un examen clinic și o evaluare a dinților și a gingiei. Este foarte important să se realizeze și o radiografie panoramică a întregii cavități orale, pentru ca medicul să vadă cum este nivelul osului. 

Tot în cabinetul stomatologic, la prima vizită, medicul parodontolog evaluează prezența tartrului și cantitatea acestuia. În plus, dacă se ajunge la concluzia că sunt necesare investigații suplimentare, atunci se va recurge la parodontometrie, adică la o evaluare amănunțită în care se măsoară spațiul dintre dinte și gingie, șanțul gingival, dar și dacă s-au format pungi parodontale. La final, după ce medicul își formează o viziune de ansamblu asupra situației în care se află dantura, se va stabili planul de tratament corespunzător. 

Tratament pentru parodontoză

Pacienții care au parodontoză și prezintă mobilități dentare pot opta cu încredere pentru tratamente pentru boala parodontală, doar dacă au o stare generală de sănătate și o igienă dentară bună, fără afecțiuni ce pot influența evoluția bolii parodontale, precum hipertensiunea, diabetul sau osteoporoza. De asemenea, dacă mobilitățile dentare nu sunt foarte avansate și nu sunt în ultimul stadiu, medicul stomatolog va încerca, pe cât de mult posibil, să păstreze dinții naturali pe arcadă. Însă, după realizarea tratamentului, va fi necesar ca pacientul să respecte cu strictețe toate indicațiile medicului, să aibă o igienă dentară perfectă și să vină la controale periodice.  

De cele mai multe ori, tratamentul bolii parodontale poate fi de trei tipuri: 

Tratamentul nechirurgical

În prima etapă a tratamentului, medicul dentist va efectua un detartraj dentar și un periaj profesional, în încercarea de a reduce numărul bacteriilor din cavitatea bucală și de a elimina tartrul (factor iritant pentru gingie). Urmează apoi chiuretajul subgingival în câmp închis, în care se introduc, între gingie şi dinte, instrumente precise, cu ajutorul cărora se scoate infecția și tartrul din zona afectată. Pentru confortul pacientului, această procedură se va face de către medicii parodontologi doar sub anestezie locală. La final, zona tratată urmează să fie curățată cu soluții antiseptice, iar la nivelul gingiei se vor aplica, dacă este nevoie, substanțe medicamentoase. 

Tratamentul chirurgical

Această procedură completează sau substituie tratamentul nechirurgical. Scopul este de a curăţa și mai bine tartrul și țesutul infectat din zonele inaccesibile. Tot prin chirurgie dentară se pot realiza tratamente cu adiție osoasă sau grefă gingivală.   

Tratament cu laserul EPIC™ X Biolase

Pentru că ne dorim să beneficiezi de tratamente moderne, investim permanent în tehnologie. În Clinicile Dentare Dr. Leahu, poți trata boala parodontală cu laserul dentar EPIC™ X Biolase. Tratamentul stomatologic cu laser este o tehnică noninvazivă, precisă, rapidă și, foarte important, nedureroasă. Laserul dentar EPIC™ X Biolase reduce sângerarea și perioada de recuperare de după realizarea procedurii, garantând un tratament reușit. După cum spune și numele, laserul Biolase poate fi folosit și ca biostimulator, având un efect de grăbire a vindecării, de ameliorare a durerii, de stimulare a producției de colagen și efect antiinflamator general. 

Care sunt urmările unei parodontoze netratate?

Boala parodontală netratată poate duce la pierderea dinților, acest lucru fiind caracteristica principală. Din păcate, absența unui tratament corect realizat și a unui diagnostic pus la momentul potrivit, paradontoza se traduce, de fapt, prin pierderea țesuturilor de susținere a dinților, adică pierderea osoasă și pierderea gingiei. 

Prevenția parodontozei și a altor afecțiuni gingivale

Pentru a preveni problemele gingivale este necesar ca fiecare dintre noi să aibă grijă la igiena orală. Îngrijirea dinților trebuie făcută corect, pentru a beneficia de o dantură sănătoasă întreaga viață. Pe lângă periajul propriu zis, ar trebui să se folosească și mijloace auxiliare de curățare: ață dentară, duș bucal, periuțe interdentare, apă de gură. Periajul dentar trebuie să se realizeze de cel puțin două ori pe zi, având grijă ca mișcările să fie mereu verticale, de la gingie spre dinte, niciodată pe orizontală sau de la dinte spre gingie, pentru că în acest fel resturile alimentare se introduc între dinți, în loc de a le îndepărta. În plus, vizita regulată la cabinetul stomatologic are rolul de a descoperi la timp afecțiunile dentare, pentru ca ele să nu ajungă într-un stadiu avansat și să poată fi tratate corespunzător. 

Întrebări frecvente despre boala parodontală

Există câteva întrebări firești când vine vorba despre boala parodontală. Iată care sunt cele mai frecvente întrebări despre parodontoză.

Cum îmi dau seama că am parodontoză?

Atunci când te confrunți cu paradontoza este bine să fii atent la câteva manifestări, pe care le poți observa acasă, cum ar fi: sângerările gingivale sau modificări ale gingiei. Sângerările pot apărea la periaj sau chiar în timpul masticației ori spontan. Totodată, acestea pot apărea dimineața sau chiar în timpul zilei. Cât despre modificările gingiei, trebuie să fii foarte atent dacă aceasta își schimbă culoarea și devine mai roșiatică sau dacă gingia își modifică volumul și este umflată. 

În momentul în care observi toate aceste semne, trebuie să te prezinți în cabinetul stomatologic, pentru ca medicul parodontolog să-ți facă o evaluare și să pună un diagnostic corect. 

Se poate face implant dentar dacă ai parodontoză?

În cazul în care mobilitățile dentare sunt foarte mari, medicul parodontolog va trebui să realizeze extracția dinților afectați și să-i înlocuiască. Ce este foarte important este ca înainte de realizarea tratamentului chirurgical pentru inserarea implanturilor, să ai în vedere efectuarea unei terapii parodontale, prin intermediul căreia se va opri evoluția bolii parodontale și se va curăța foarte bine întreaga cavitate bucală. 

Care este cea mai bună apă de gură pentru parodontoză?

Apa de gură recomandată atunci când ai parodontoză sau după ce ai efectuat un tratament pentru afecțiunile gingivale este cea care conține clorhexidină. Apa de gură care conține această substanță menține gingiile sănătoase, fără bacterii, reduce formarea plăcii bacteriene și halena (respirația urât mirositoare). Alegerea apei de gură se face doar împreună cu medicul stomatolog, iar clătirea cavității bucale cu aceasta trebuie respectată exact așa cum recomandă medicul. 

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777