Pastile pentru durerea de măsea sau vizita la medicul dentist? Ce alegi pentru sănătatea ta orală?

 

Medic stomatolog in dreapta, pacient pe scaunul stomatologic in cabinetul de medicina dentara
Simptomele cancerului oral apar în cazurile avansate şi, foarte rar, în stadii incipiente.

De: | Etichete: , , , , , , , , | Comentarii: 2 | 19 iulie 2022

Vizualizat de 6.726 utilizator/i

În momentul în care te confrunți cu durere ce provine de la o măsea sau cu orice alt simptom, este necesar să mergi cât mai repede la cabinetul de medicină dentară. Atunci când ajungi la medicul stomatolog, acesta îți va face în primul rând o radiografie retro-alveolară, cu ajutorul căreia va putea observa exact cum se prezintă măseaua care te doare. Medicul te va consulta și clinic, iar apoi îți va transmite tratamentul cel mai potrivit.

Descoperă în articolul următor ce tratament este recomandat atunci când te confrunți cu o durere de măsea și la ce trebuie să fii atent, pentru a preveni apariția afecțiunilor stomatologice.

Ce pastile poți lua pentru durerea de măsea

Este indicat să urmezi tratamentul recomandat de medicul stomatolog, deoarece în funcție de natura afecțiunii, precum caria dentară sau abcesul dentar, planul de tratament este diferit și implică anumite proceduri specifice.

Uneori, durerea de măsea poate deveni insuportabilă, de aceea, foarte multe persoane aleg să ia medicamente fără recomandarea medicului stomatolog. Din păcate, acest lucru îți poate face mai mult rău decât bine. Pe termen scurt este posibil să scapi de durere și disconfort însă, pe termen lung, nu vei face decât să agravezi starea afecțiunii. Medicii nu ne recomandă să apelăm la astfel de tratamente, ci să mergem cât se poate de repede la cabinetul de stomatologie, pentru o evaluare corectă a situației și un plan de tratament personalizat. Medicul este cel care ne poate administra medicamentele adecvate, care să vindece afecțiunea și nu doar să calmeze durerile.

Însă, dacă durerea de măsea este destul de apăsătoare se pot administra diferite analgezice sau antiinflamatoare, care vor calma temporar disconfortul și nu necesită prescripție medicală. Tratamentele cu antibiotic, în schimb, nu se efectuează fără indicațiile medicului, decât după un diagnostic clar ce prezintă infecții locale sau sistemice.

Totodată, există și leacuri pe care le poți aplica atunci când ai o durere ușoară de măsea. Printre aceastea se numără: clătirea cavității orale cu apă și sare, cuișoare, ceai de mentă, apa de gură sau comprese reci. Toate aceastea fiind soluții temporare, doar pe termen scurt, care nu pot înlocui tratamentul realizat de medicul stomatolog în cabinet.

Cele mai comune cauze ce duc la durerea de măsea

Durerea de dinți este una dintre cele mai intense dureri pe care o poți experimenta de-a lungul vieții. Cu toții știm că atunci când te doare un dinte, nu te poți concentra și orice lucru minor poate fi foarte deranjant. Cauzele durerii de măsea pot fi diverse. Printre cele mai cunoscute se numără: cariile, infecția dentară și traumele dentare.

Caria dentară

Această afecțiune își face apariția în momentul în care nu respectăm regulile de bază ale igienei orale. De asemenea, o alimentatie nepotrivită, cu un consum excesiv de alimente dulci sau acide, poate duce la apariția acestei probleme. În fază incipientă, caria dentară nu provoacă dureri de dinți, însă, pe măsură ce evoluează și afectează pulpa dentară, poate provoca sensibilitate și durere intensă.

Infecția dentară

Aceasta apare în momentul în care există o carie complexă netratată, un molar de minte inclus sau o afecțiune gingivală. Uneori, aceasta poate fi depistată cu ochiul liber, semnul cel mai evident fiind inflamarea gingiei, însă, de cele mai mai multe ori este depistată în clipa în care debutează durerea de dinți.

Fisurile dentare

Fisurile pot apărea pe suprafața oricărui dinte, însă cel mai des sunt întâlnite pe molari și premolari. De obicei, acestea sunt rezultatul bruxismului, al traumelor dentare sau al obturațiilor mari. În acest caz, durerea de dinti se acutizează la contactul cu alimente dulci, reci sau calde.

Boala parodontală

Această afecțiune reprezintă inflamarea țesutului gingival. De obicei, parodontoza survine în urma unei igiene orale deficitare, însă există și alți factori care pot favoriza apariția și agravarea acesteia. Printre simptomele bolii parodontale se numără: culoarea roșie a gingiilor, respirația urât mirositoare, mobilitatea dinților sau chiar și prezența durerii de dinți. Igienizarea profesională poate ajuta la ameliorarea simptomelor pe termen scurt, dar este recomandat ca în cazul acestei afecțiuni să se respecte tratamentul specific, care este unul de lungă durată.

De ce e important să vizitezi medicul stomatolog dacă te doare măseaua

Vizita la medicul stomatolog este recomandată de cel puțin două ori pe an, la fiecare 6 luni. Chiar dacă nu te confrunți cu probleme dentare, consultul stomatologic este foarte important, tocmai pentru că medicul poate depista anumite afecțiuni pe care tu nu le poți recunoaște.

De asemenea, pentru a putea trata durerea provocată de o măsea este important ca medicul stomatolog să identifice sursa durerii. În funcție de afecțiunea stomatologică și gravitatea ei, medicul stomatolog va propune obturația (plombarea) măselei, dacă este vorba de o infecție, se urmează un tratament aferent abcesului dentar sau în cel mai rău caz, extracția dintelui, atunci când nu mai poate fi salvat și se recomandă ulterior implantul dentar.

Ce riști dacă nu tratezi durerile de dinți sau măsele

Faptul că nu tratăm la timp afecțiunile dentare, asta poate conduce, ulterior, inclusiv la pierderea dinților. În cazul în care durerea este însoțită și de umflătură sau febră, atunci este obligatoriu să ne prezentăm cât mai repede în cabinetul unui medic stomatolog. O astfel de urgență stomatologică poate pune în pericol sănătatea generală a organismului. Tocmai din acest motiv, dacă sesizăm disconfort ori durere la nivelul danturii, este important să ne prezentăm cât mai curând la medicul stomatolog pentru a trata afecțiunea orală și nu amâna și administra calmante, care vor masca pentru moment infecția dentară.

 Concluzii

Pentru a preveni durerea de dinți este esențial să respecți regulile de bază pentru igiena orală corespunzătoare, cum ar fi periajul dinților de 2 ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare și folosirea regulată a apei de gură. Totodată este indicat să ai și o alimentație sănătoasă, bazată pe o dietă bogată în fibre, fructe și legume și cât mai puțin zahăr.

Te așteptăm în Clinicile Dentare Dr. Leahu pentru a discuta cu un medic stomatolog despre metodele de prevenție a afecțiunilor dentare.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Pastile pentru durerea de măsea sau vizita la medicul dentist? Ce alegi pentru sănătatea ta orală?

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Pentru durerea de măsea puteți să luați antiinflamatoare. Însă, programarea la medicul stomatolog trebuie să fie făcută rapid, pentru a vedea ce afecțiune întâmpină măseaua și pentru a o trata corespunzător. Pentru mai multe informații și o programare vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0219134 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134