Vizualizat de 266 utilizator/i
Dr. Vlad Lefter, medic stomatolog în cadrul Centrului de Excelență regional Dr. Leahu Cluj-Napoca, ne povestește despre motivația de a deveni stomatolog, cum arată o zi alături de echipa multidisciplinară, ce înseamnă o intervenție chirurgicală complexă și care sunt etapele, dar și cum pot trece pacienții peste frica de stomatolog.
Care a fost motivația de a deveni medic stomatolog și care a fost momentul în care ai decis că vrei să urmezi specializarea chirurgie dento-alveolară? Povestește-ne puțin despre parcursul tău profesional.
Motivația de a deveni medic stomatolog a apărut undeva în jurul vârstei de 13 ani. Eram în sala de așteptare într-un cabinet de stomatologie, iar înăuntru pe scaunul stomatologic era o pacientă, care nu mai putea de durere. Citez: „Nu mai pot de durere, faceți-mi ceva”. Doamna doctor i-a administrat anestezic, iar pacienta s-a liniștit, tratându-i totodată cauza durerii. Atunci mi-am dat seama că vreau și eu să iau durerea cu mâna.
Am urmat cursurile UMF Carol Davila din București, absolvind în anul 2011. Au urmat câțiva ani în care am profesat ca medic stomatolog generalist, iar la 8 ani de la absolvirea facultății am decis că este momentul să mă dedic chirurgiei. În anul 2019, am susținut examenul de rezidențiat, pe care l-am promovat. Am ales să urmez specializarea în Cluj-Napoca pentru a schimba centrul universitar în care urmasem cursurile facultății, pentru a întâlni oameni noi, cu idei noi.
Cum arată o zi în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Cluj-Napoca alături de echipa multidisciplinară? Care sunt cele mai des întâlnite probleme pe care pacienții le întâmpină?
Începând cu octombrie 2021 fac parte din echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu. Alături de echipa multidisciplinară evaluăm pacientul, stabilim un diagnostic și un plan de tratament, luând în considerare elementele individuale ale pacientului.
Cele mai des întâlnite probleme ale pacienților sunt frica și experiențele negative anterioare.
Cum pot pacienții să treacă peste teama de stomatolog și, în special, teama de intervențiile chirurgicale? Cum gestionezi aceste situații și cum reușești să le oferi încredere pacienților tăi?
Pentru ca pacientul să poată depăși temerile menționate suntem, în primul rând, empatici și, în al doilea rând, nu inducem pacientul în eroare. Știm de la bun început ce manoperă prezintă un oarecare disconfort și nu susținem „nu se simte nimic”, mințindu-i.
O altă idee preluată de la un profesor ce mi-a îndrumat pașii: „Eu îmi cred pacientul”. Dacă acesta îmi spune că ceva jenează, opresc manopera. Faptul că nu suntem genul de medici „las’ că știu eu mai bine” consolidează relația medic-pacient.
Sistemul de implanturi dentare „Dinți ficși în 24 de ore” oferă pacienților șansa de a se bucura din nou de toate momentele vieții. Care sunt cele mai importante etape ale tratamentului și care sunt sfaturile pe care le oferi cel mai des pacienților?
Sistemul de implanturi dentare „Dinți ficși în 24 de ore” are ca etape:
- Prima examinare, în care stabilim direcția de tratament;
- CBCT, aproximativ, o radiografie tridimensională pentru a putea evalua osul în toate dimensiunile: lungime, lățime, înălțime, precum și elementele anatomice de interes: sinus maxilar, canal mandibular, etc.;
- Sedare conștientă. Pentru acest tip de sistem, noi recomandăm prezența unui medic specialist- anestezie și terapie intensivă, care aplică o sedare pacientului, pentru ca acesta să poată fi destins pe durata intervenției propriu-zise. Astfel, avem nevoie de un set de analize uzuale ale sângelui (lista pe care o oferim pacientului);
- Ziua intervenției cu implantarea propriu-zisă, iar la 24 de ore se aplică pacientului o lucrare fixă provizorie acrilică (din plastic);
- Vindecarea osului. Se așteaptă 4-6 luni pentru vindecarea osului în jurul implanturilor- osteointegrare.
După perioada de vindecare, pacientul se va reîntoarce în cabinetul de medicină dentară și va realizat câțiva pași, și anume:
- Descoperirea implanturilor și, dacă este nevoie, chirurgia mucogingivală, acestea având nevoie de 2-3 săptămâni pentru vindecare;
- Confecționarea lucrării definitive, aici sunt mai mulți pași, iar durata medie este de o lună. Pacientul are întotdeauna lucrările provizorii între pași.
Ce le recomanzi pacienților după o astfel de intervenție chirurgicală?
Recomandările mele pentru o vindecare mai ușoară și sigură a pacientului, după intervenția cu implanturi dentare, sunt:
În primul rând, să nu se sperie de perioada post-operatorie a intervenției, deoarece este o operație complexă, zona unde s-au inserat implanturile se va umfla, iar unii pacienți prezintă disconfort. Pacientul primește indicații post-operatorii, precum și tratament medicamentos care contribuie la controlul fenomenelor inflamatorii;
În al doilea rând, să aibă o igienă orală bună, să respecte cu strictețe toate indicațiile date de către medicul stomatolog;
Nu în ultimul rând, să consume alimente moi (pasate, piureuri etc.) până la osteointegrare.
În stomatologie există tot felul de mituri în care pacienții ajung să creadă. Care este mitul pe care îl întâlnești cel mai des și cum reușești să îi consiliezi și să îi tratezi pe acești pacienți?
De cele mai multe ori întâlnesc pacienți care afirmă „tratamentul cumnatei a fost bun, pe acela îl vreau și eu”. În acest caz pot spune că mă confrunt cu un mit și avem sarcina ingrată de a le explica faptul că toți oamenii sunt diferiți și că, în cazul dumnealor, ar putea fi nevoie de altă variantă sau alte proceduri.
Dacă te confrunți cu o problemă stomatologică și ești în căutarea unei echipe de medici profesioniști și dedicați, atunci suntem aici pentru tine! Ne găsești în Cluj-Napoca, pe Str. Calea Turzii nr.173! Programează-te la numărul de telefon: 021 91 34 sau prin WhatsApp aici 👉 https://bit.ly/3vDGKPt și vino să beneficiezi de un plan de tratament personalizat și toate opțiunile de tratament.