Periaj dentar corect. Ce presupune și cum ajută igiena orală?

 

zambet perfect dupa periaj dentar corect
Oricine poate avea un zâmbet perfect dacă acordă atenție igienei orale și realizează un periaj dentar corect.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 18 februarie 2021

Vizualizat de 1.036 utilizator/i

Atunci când vorbim despre un periaj dentar corect realizat, putem să ne referim, de fapt, la secretul care ne ajută să ne menținem dantura sănătoasă și frumoasă pentru cât mai mult timp. Cu toții ne dorim să ne bucurăm de o dantură lipsită de afecțiuni și cu un aspect estetic plăcut. Ei bine, tot ce trebuie să facem pentru a ne menține sănătatea danturii este să acordăm atenție periajului dentar corect și vizitelor regulate la medicul stomatolog. Haideți să aflăm împreună ce presupune igiena orală și cum ne ajută să avem un zâmbet de vis.

Cât de important este periajul dentar corect în igiena orală?

Placa bacteriană și tartrul apar inevitabil în cavitatea orală. Bacteriile se dezvoltă în gura noastră de fiecare dată când mâncăm sau bem. „Placa bacteriană este reprezentată de o peliculă fină formată în precădere din bacterii și reziduuri alimentare. Tartrul este o substanță dură, de culoare alb-gălbui sau maroniu, care se găsește pe suprafețele dentare atât supra, cât și sub gingival. Acesta reprezintă, de fapt, placă bacteriană mineralizată. În spațiile greu accesibile sau în locurile unde placa bacteriană nu este îndepărtată corect, aceasta se calcifică în timp, transformându-se în tartru. Placa bacteriană ajunge la maturitate în 30 de zile, ulterior începe procesul de mineralizare sau de calcificare, transformându-se în tartru. Placa bacteriană se poate înlătura acasă prin periajul dentar și folosirea mijloacelor adjuvate de curățare, însă tartrul nu se poate elimina decât în cabinetul stomatologic cu o igienizare profesională, adică cu ajutorul unui detartraj”, explică Dr. Corina Ene, medic dentist, specialist proteze dentare, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Igiena orală face parte din rutina zilnică a fiecăruia dintre noi și presupune curățarea întregii cavități orale și îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene. Igiena orală corect realizată implică atât periajul dentar, cât și curățarea limbii, a gingiilor, a obrajilor și a tuturor zonelor greu accesibile periuței de dinți. Astfel, igiena orală presupune și utilizarea mijloacelor auxiliare de curățare a cavității bucale pentru a asigura îndepărtarea tuturor resturilor alimentare și a unui număr cât mai mare de bacterii. Pe lângă pastă de dinți și periuță, pentru igiena orală mai poți utiliza ața dentară, apa de gură, dușul bucal, periuțele interdentare și răzușa linguală.

„Profilaxia dentară este cea mai simplă metodă de tratament. Aceasta cuprinde un set de proceduri menite să prevină apariția cariei dentare și a bolii parodontale. Mai mult decât atât, previne și apariția complicațiilor sau evoluția nefirească a acestor afecțiuni, în cazul în care deja au apărut. Primul pas al profilaxiei este reprezentat de igiena orală realizată acasă. Este recomandat să efectuăm un periaj dentar corect, de două ori pe zi, dimineața și seara, de minimum două minute. În acest fel este îndepărtată placa bacteriană care se atașează pe suprafața dinților, în urma alimentației, și astfel prevenim formarea tartrului și apariția de inflamații ale gingiei”, explică Dr. Cezara Grosu, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Cum se face corect periajul dentar?

Pentru a te asigura că igiena orală este corect realizată este necesar să acorzi o atenție sporită modului în care îți periezi dinții. Periajul dentar corect realizat reprezintă cel mai important aspect al igienei orale. Cu ajutorul acestuia sunt îndepărtate cele mai multe resturi alimentare și bacterii. Tocmai de aceea, este necesară realizarea unui periaj dentar riguros, de cel puțin două ori pe zi.

Periajul de seară este extrem de important deoarece pe timpul nopții bacteriile au toate condițiile pentru a se multiplica rapid, și anume: umiditate, întuneric și un substrat nutritiv, dacă mâncăm înainte de culcare și nu ne curățăm dinții. Pe parcursul zilei este indicat să clătim gura cu apă după fiecare masă pentru a putea disloca resturile alimentare și placa bacteriană de la nivelul dinților.

Direcția de periere a dinților

Un periaj dentar corect înseamnă o tehnică corectă. Mișcările trebuie să fie întotdeauna verticale, de la gingie spre vârful dintelui. Niciodată periajul nu trebuie realizat orizontal, deoarece în acest fel resturile alimentare sunt introduse între dinți. De asemenea, periajul nu trebuie realizat de la vârful dintelui spre gingie, deoarece bacteriile sunt astfel introduse sub nivelul gingiei.

Este foarte important să nu ratezi zona dintre dinte și gingie atunci când îți periezi dantura, pentru că acesta este locul unde placa bacteriană și tartrul se dezvoltă rapid și duc la inflamarea gingiilor.

Durata optimă a periajului

În funcție de periuța de dinți pe care o ai, manuală sau electrică, durata periajului poate să difere.

Un periaj dentar efectuat printr-o tehnică corectă ar trebui să dureze între 3 și 5 minute, cu o periuță manuală. La periuțele electrice, periajul poate să dureze între 2 și 3 minute.

Tipul periuței de dinți

Ambele variante de periuțe, manuale sau electrice, sunt recomandate dacă tehnica de periaj utilizată este cea corectă. La periuța electrică avantajele sunt acelea că oferă un timp mai redus pentru periaj și este mult mai ușor de utilizat. De asemenea, multe dintre periuțele electrice au un senzor pentru presiune, adică ne atenționează când aplicăm o presiune mult prea mare asupra dinților.

Igiena orală pentru purtătorii de aparat dentar necesită și mai multă atenție. Când ai aparat dentar poți folosi atât periuțe dentare manuale, cât și electrice. De asemenea, se recomandă utilizarea periuțelor interdentare și a dușului bucal, pentru a curăța foarte bine dinții, dar mai ales pentru că aparatul dentar oferă mai multe spații pentru acumularea resturilor alimentare.

De ce să eviți periajul agresiv

Șansele ca smalțul dentar să se deterioreze atunci când te speli pe dinți într-un mod agresiv sunt foarte mari. Acest obicei combinat cu periajul orizontal pot provoca „crestături” în apropierea gingiei.

Pentru pacienții cu probleme parodontale, în principal, este recomandat să se utilizeze periuțe de dinți cu peri moi. Cu toate acestea, sunt indicate și periuțele de dinți cu peri medii, pentru a realiza o curățare corectă a plăcii bacteriene de la nivelul dinților.

Alte gesturi sănătoase pentru igiena bucală

Este recomandat ca periuța de dinți să fie înlocuită odată la 3 luni, chiar și mai devreme dacă perii sunt uzați și îndoiți. De-a lungul timpului perii se deteriorează și se despică, iar bacteriile se depozitează în aceste spații. Pentru a minimaliza acest fenomen, clătește periuța de dinți cu apă și las-o să se usuce complet.

Un periaj dentar corect și eficient implică și utilizarea aței dentare, pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor din spațiile interdentare. De asemenea, se recomandă și utilizarea apei de gură, care în funcție de formula aleasă, poate ajuta la întărirea smalțului dentar și la prevenirea cariilor dentare.

Vizitele periodice la medicul stomatolog, din 6 în 6 luni, sunt extrem de importante pentru a completa igiena orală realizată acasă. „Profilaxia dentară este completată de igienizarea profesională, care cuprinde detartrajul, periajul profesional și air-flow-ul. În cazul fumătorilor există o predispoziție mai mare pentru îmbolnăvirea gingiilor, astfel controlul regulat este recomandat mai des de 6 luni, pentru a ne asigura că gingia este sănătoasă, că petele sunt înlăturate și tartrul este îndepărtat. Toate acestea sunt necesare pentru prevenirea bolii parodontale și pentru preîntâmpinarea eventualelor complicații”, completează Dr. Cezara Grosu, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Nu uita, un periaj dentar corect, realizat de cel puțin două ori pe zi, te poate ajuta să previi afecțiunile orale și îți poate oferi un zâmbet frumos și sănătos!

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777