
Vizualizat de 5.518 utilizator/i
Atunci când vorbim despre periajul dentar la copii, este necesar să știm faptul că acesta reprezintă una dintre cele mai importante activități cu care cei mici trebuie să se obișnuiască încă de la cele mai fragede vârste. Rutina zilnică a igienei orale este foarte importantă pentru noi toți, aceasta ne asigură o dantură sănătoasă și frumoasă.
La ce vârstă trebuie să înceapă igiena orală la copii
Medicii specialiști pedodonți recomandă ca igiena orală a celor mici să se înceapă înainte de apariția primilor dințișori de lapte. În această perioadă, poți curăța gingiile cu ajutorul unui pansament de tifon steril, umed. Această curățare se poate realiza de două ori pe zi, dimineața și seara, după prima și ultima masă. Astfel, te vei asigura că micuțul tău este ferit de posibilele afecțiuni orale ce pot apărea din cauza bacteriilor acumulate.
O soluție potrivită pentru ca cel mic să aibă dinți sănătoși este începerea periajului dentar încă de la apariția primului dinte de lapte. În această perioadă, periajul nu se realizează cu o periuță de dinți obișnuită, ci cu o periuță special destinată bebelușilor, sub formă de degetar, dintr-un material moale ce nu rănește gingiile acestora. Degetarul poate fi util și pentru calmarea și masarea gingiilor care se pregătesc pentru erupția următorilor dinți de lapte. De asemenea, poți privi această perioadă fiind un prilej potrivit pentru a-l obișnui pe cel mic cu igiena orală.
Atunci când vorbim despre copiii care au împlinit deja vârsta de un 1 an, periajul dinților de lapte devine o activitate obligatorie. Este foarte important să igienizăm corect dințișorii celor mici pentru a ne asigura că riscul apariției cariei de biberon este minim. Caria de biberon apare pe suprafața dinților temporari ai copiilor din cauza laptelui sau a lichidelor dulci din biberon. Cu toții cunoaștem faptul că laptele conține lactoză și zahăr, ei bine, acestea reprezintă acele glucide care sunt transformate de către microbii care există în mod natural în cavitatea orală în acizi, iar aceștia duc la apariția cariilor.
Atunci când copiii adorm în mod repetat cu biberonul în guriță, dinții stau în contact mai mult timp cu laptele, astfel crește riscul apariției cariilor. De asemenea, consumul de băuturi dulci înainte de culcare crește riscul apariției cariilor de biberon având în vedere faptul că saliva este redusă în timpul somnului, iar cantitatea acesteia nu este suficientă pentru a curăța cavitatea orală.
Există multe persoane care consideră că dinții de lapte ai celor mici nu sunt atât de importanți deoarece aceștia urmează să fie înlocuiți de către dinții permanenți. Aceasta este o afirmație falsă! Deși este adevărat că dințișorii de lapte vor cădea, aceștia au un rol extrem de important în ceea ce privește dezvoltarea corectă a dinților permanenți. Orice afecțiune a dinților de lapte poate avea consecințe serioase asupra dinților definitivi și a dezvoltării unei mușcături corecte.
În ce constă un periaj dentar corect la copii
O igienă orală corect realizată va reduce riscurile unor boli ce pot apărea atât la nivelul cavității bucale, cât și la nivelul întregului organism. Periajul dentar la copii constă în curățarea atentă a fiecărui dințișor, cu mișcări circulare și foarte ușoare. Este necesar să periați atât suprafața anterioară și posterioară a dinților, cât și suprafața cu care mușcăm și linia gingiilor.
Pentru un periaj dentar corect trebuie să ne asigurăm că folosim o periuță de dinți potrivită și o pastă de dinți special destinată celor mici. După periaj este important să avem grijă ca cel mic să nu înghită pastă de dinți. De aceea, în cazul copiilor cu vârste mici trebuie să utilizăm o cantitatea foarte mică de pastă de dinți. Indiferent dacă vorbim de un periaj realizat de către părinți sau de un periaj dentar realizat de către copil, este necesar să ne asigurăm că cei mici sunt supravegheați.
Cum alegi periuța de dinți pentru cel mic
În primul rând, periuța de dinți trebuie aleasă în funcție de vârsta pe care copilul o are. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că aceasta este una special creată pentru nevoile vârstei copilului tău. Trebuie să alegi o periuță cu un cap mic, adaptată dimensiunii cavității bucale, cu peri moi pentru a evita posibilele leziuni de la nivelul gingiei și a dinților în creștere, și cu un mâner adaptat vârstei, cu prindere ușoară.
Când este cel mai bine să îl lași să-si perieze singur dințișorii
Deși majoritatea părinților cred că este important să îi învețe pe cei mici să se descurce singuri, periajul dentar trebuie supravegheat cel puțin până la vârsta de 7-8 ani. De cele mai multe ori, copiii tind să neglijeze igiena orală și nu au răbdare să curețe dinții cum ar trebui, de aceea este necesar ca aceștia să fie supravegheați de către părinți.
Atunci când vorbim despre copii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani, vorbim despre copiii care sunt pregătiți să fie independenți în ceea ce privește îngrijirea orală. Cu toate acestea, pentru a te asigura că cel mic își curăță dinții eficient, este bine să stai alături de el în timpul periajului și să îl ajuți atunci când are nevoie.
De la vârsta de 8 ani, copiii sunt suficient de mari pentru a se putea spăla singuri pe dinți. Până la această vârstă copiii ar trebui să fie obișnuiți cu rutina zilnică a periajului dentar, dar și cu mișcările corecte și timpul pe care este necesar să îl petreacă pentru un periaj dentar corect.
Când trebuie să mergi cu micuțul la stomatolog
Medicii specialiști pedodonți recomandă ca prima vizită la stomatolog a celor mici să aibă loc în jurul vârstei de 1 an jumătate-2 ani, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice complexe. Întâlnirea cu medicul stomatolog pentru copii face parte din etapele importante ale unei dezvoltări sănătoase.
Prima vizită trebuie să fie cât mai plăcută și liniștită pentru cel mic. De aceea, există clinici stomatologice destinate exclusiv copiilor. Academia Spațială Dr. Leahu este atât o clinică stomatologică pentru cadeți, cât și o lume magică în care copiii se pot simți în largul lor fiind înconjurați de personaje de poveste și jocuri digitale create pentru a-i învăța pe aceștia importanța igienei orale.