Placa bacteriană dentară. Ce este, când apare și cum o previi

 

medic stomatolog realizand tratament pentru placa bacteriana
Vizitele periodice la medicul stomatolog sunt necesare de două ori pe an, pentru a evita apariția plăcii bacteriene și implicit a tartrului dentar.

De: | Etichete: , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 5 noiembrie 2021

Vizualizat de 385 utilizator/i

Te întrebi ce este placa bacteriană și cum poate să îți afecteze sănătatea danturii? Ei bine, este necesar să știi faptul că apariția acesteia se află în strânsă legătură cu igiena orală realizată incorect, acasă. Care sunt cauzele care duc la apariția plăcii bacteriene, dar și care sunt modalitățile de prevenire și îndepărtare atât acasă, cât și la cabinetul medicului stomatolog îți explicăm în rândurile ce urmează:

Ce este placa bacteriană dentară

Placa bacteriană se acumulează din cauza resturilor alimentare care rămân pe suprafața dinților atunci când mâncăm sau bem. Dacă igiena orală nu este respectată corect în fiecare zi, resturile alimentare se depozitează pe dinți și astfel apare placa bacteriană. De asemenea, dacă aceasta nu este eliminată în totalitate cu ajutorul mijloacelor de curățare ale danturii, placa bacteriană se mineralizează cu timpul și duce la apariția tartrului dentar.

Care sunt cauzele formării plăcii bacteriene

Atunci când ne referim la cauzele formării de placă bacteriană, putem vorbi în primul rând despre igiena orală realizată necorespunzător, dar și despre alimentația nepotrivită. În general, dulciurile și lichidele carbogazoase sunt factorii principali care duc la apariția plăcii bacteriene. Așa cum spuneam mai sus, dacă acestea nu sunt îndepărtate la timp se formează în tartru dentar. Tocmai de aceea, nu este suficient doar periajul dentar, ci este esențial să folosești și mijloace suplimentare de curățare, cum ar fi ața dentară, apa de gură și dușul bucal.

Ce afecțiuni dentare poate cauza placa bacteriană

Placa bacteriană se formează în permanență, în lipsa unei igiene orale corecte. Aceasta se acumulează pe suprafața dinților, ducând la apariția și a altor afecțiuni dentare. Printre cele mai întâlnite afecțiuni sunt cele legate de cariile dentare și de apariția parodontozei, care în prima fază apare sub formă de gingivită.

Caria dentară

Caria dentară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cauzate de placa bacteriană și de tartrul dentar. Apariția acesteia este influențată de stilul nostru de viață și de felul cum ne îngrijim dantura, acasă. De asemenea, cariile dentare nu prezintă simptome în faza incipientă. De cele mai multe ori, acestea se formează între dinți și duc la apariția durerilor profunde și implicit la carii destul de avansate. Tocmai de aceea, este foarte important să respectăm rutina de îngrijire a danturii.

Gingivita

Această afecțiune este reprezentată de o inflamare localizată la nivelul gingiilor și apare din cauza acumulării de placă bacteriană și tartru dentar. În urma depozitării acestora, dar și din cauza igienei orale realizate incorect, gingia se irită și astfel apare inflamarea. Printre simptomele reprezentate de gingivită se află modificarea formei, volumului și a culorii, de la roz la un roșu violaceu. Pacienții își pot da seama acasă că se pot confrunta cu gingivită dacă în timp ce consumă anumite alimente prezintă durere sau sensibilitate dentară. Un alt simptom reprezentat de cele mai multe ori în timpul periajului dentar este dat de sângerarea gingivală.

Cum aflu dacă am placă bacteriană?

Placa bacteriană apare atât în cazul copiilor ori adolescenților, cât și în cazul adulților sau vârstnicilor. În cazul copiilor, acumularea acesteia pe suprafața dințișorilor se formează din cauza unei igiene precare, dar și din cauza consumului excesiv de dulciuri, băuturi carbogazoase sau carbohidrați. Tocmai de aceea, este foarte important să îi învățăm pe copii să își perieze dințișorii, încă de la vârste fragede. În cazul adulților, acumularea de placă bacteriană se poate observa în momentul în care gingiile sunt inflamate, înroșite sau chiar în timpul periajului dentar, dacă acestea sângerează. De asemenea, în timp ce îți periezi dinții poți verifica dacă pe suprafața acestora a apărut un strat alb-gălbui sau dacă dantura își pierde din strălucire. În cazul în care aspectul acesteia devine din lucios unul mat, atunci este posibil să te confrunți cu apariția plăcii bacteriene.

Când este necesară vizita la medicul stomatolog

Vizitele periodice la medicul stomatolog sunt necesare de două ori pe an, pentru a evita apariția plăcii bacteriene și implicit a tartrului dentar. De asemenea, dacă ai sensibilitate dentară, dureri sau orice alt simptom la nivelul danturii este esențial să te prezinți cât mai repede la medic.

„Sănătatea orală se menține printr-o igienă orală riguroasă și prin vizite regulate la medicul stomatolog. De asemenea, alimentația corespunzătoare joacă și ea un rol important în ceea ce privește sănătatea dinților noștri. Principalul motiv pentru care pacienții se prezintă în cabinetul de medicină dentară este durerea. Pe lângă aceasta, pe pacienți îi deranjează și apariția cariilor dentare sau a sângerărilor gingivale. Strategiile de prevenție vizează promovarea unui stil de viață sănătos, vizite regulate la medicul stomatolog, o igienă dentară corespunzătoare și menținerea unui nivel optim de fluor în cavitatea orală”, explică Dr. Andra Culuri, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Cum elimini placa bacteriană dentară

Pentru a elimina placa bacteriană este necesar să respecți o rutină corectă de îngrijire a danturii. Acasă, trebuie să îți periezi dinții în fiecare zi și să folosești mijloace auxiliare de curățare, precum ața dentară și apa de gură. Iată în ce constă rutina zilnică:

Periajul dentar

Periajul dentar reprezintă cel mai important aspect al igienei orale. Realizat în fiecare zi, de cel puțin două ori, vei elimina cu ușurință placa bacteriană de pe suprafața dinților. Se recomandă o periuță de dinți care să aibă peri moi sau medii, cu ajutorul căreia trebuie să realizezi mișcări verticale, adică de la gingie spre vârful dintelui. De reținut! Niciodată nu îți peria dantura orizontal, deoarece vei introduce resturile alimentare între dinți și astfel vor apărea cariile interdentare.

Ața dentară

Pentru a îndepărta resturile alimentare dintre dinți este esențial să folosim, după realizarea periajului, și ața dentară. Se poate utiliza în jur de 50 cm de ață, care se înfășoară la ambele capete ale degetelor mijlocii de la mâini, iar porțiunea rămasă liberă se întinde perfect și se curbează prin mișcări ușoare la baza spațiilor dintre dinți. La fel ca tehnica periajului dentar, ața dentară trebuie utilizată cu grijă de la gingie spre vârful dintelui.

Apa de gură

În completarea periajului și a aței dentare, este necesar să utilizezi și apa de gură. Cu ajutorul acesteia, vei elimina foarte bine resturile de placă bacteriană, rămase în urma realizării periajului și a folosirii aței dentare. Cantitatea cu care trebuie să îți clătești cavitatea bucală este cea indicată pe eticheta produsului sau cea recomandată de către stomatolog. De asemenea, clătirea cavității orale cu apă de gură nu trebuie să țină mai mult de 1 minut. Atenție! Este contraindicat să înghiți apa de gură.

Modalități de prevenire a depunerilor de placă bacteriană

Pentru a te bucura cât mai mult timp de o dantură sănătoasă și de un zâmbet perfect nu uita să mergi de două ori pe an la medicul stomatolog. Un control de rutină, din 6 în 6 luni, va conține pe lângă consultul de specialitate și o radiografie dentară panoramică, unde medicul verifică apariția diferitelor afecțiuni orale. De asemenea, stomatologul recomandă și un detartraj profesional pentru ca dantura ta să fie mereu curată și impecabilă. Totodată, este important să ai și o alimentație sănătoasă și să eviți pe cât de mult posibil alimentele și lichidele foarte colorate și dulci.

Alimentația corespunzătoare

O alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și minerale te ajută să-ți menții dantura sănătoasă și să previi depunerea de placă bacteriană. Consumul de legume și fructe proaspete ajută la întărirea smalțului dentar și îți oferă o respirație plăcută, dar și un întreg organism sănătos.

Detartraj dentar realizat de stomatolog

Această procedură este complet nedureroasă, curățând în profunzime placa bacteriană de pe dantură. Cu ajutorul unui aparat modern cu ultrasunete și a unui jet de apă, medicul stomatolog elimină foarte bine bacteriile, în doar 30 de minute. Dacă detartrajul dentar este realizat de două ori pe an, cu siguranță vei preveni atât apariția plăcii bacteriene, cât și cea a tartrului dentar. Astfel, vei avea mereu un zâmbet sănătos, dar și o respirație mult mai proaspătă.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134