Problematica măsea de minte. Când apare și de ce creează multe probleme?

 

chirurgie dentara, urgente stomatologice

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 10 | 30 martie 2016

Vizualizat de 15.941 utilizator/i

Când apare și de ce creează multe probleme?

Măseaua de minte provoacă multe probleme, mai ales atunci când pacienții nu trec prea des pe la cabinetul stomatologic. De ce creează această măsea atât de multe neplăceri și cum pot fi ele soluționate?

Măseaua de minte este ultimul molar care apare pe arcadă și își face simțită prezența începând cu 19-20 de ani, de la caz la caz. Datorită evoluției speciei, maxilarele s-au micșorat și astfel acești dinți nu mai pot să erupă complet. Zona nu mai poate fi igienizată corespunzător și pacientul poate face o infecție destul de mare. Totodată, pacientul este expus la chisturi, boli gingivale sau înghesuirea dinților.

Poziția dintelui trebuie identificată printr-o radiografie din timp. În multe cazuri, molarul de minte erupe orizontal și distruge alți dinți. Acești molari sunt greu de igenizat corespunzător„, afirmă doctor Ionuț Leahu, specialist în implantologie. (https://cliniciledrleahu.ro/implanturi-dentare/)

Acesta continuă: „Dacă este un pacient în vârstă, molarul poate rămâne la locul lui. Dacă direcția molarului se intersectează cu dintele din față, acela cu siguranță va cauza probleme și trebuie să fie îndepărtat. În 90% dintre cazuri, pentru evitarea problemelor, este necesară îndepărtarea tuturor molarilor de minte. Cu cât scăpăm de ei mai devreme, cu atât mai bine„.

Cum se reface pacientul după extracție?
Ulterior extracţiei se va simţi un disconfort local câteva zile. Unii pacienți se umflă, alții se învinețesc, dar apoi totul revine la normal. Se recomandă aplicarea de comprese reci, câte 20 de minute la fiecare oră și antibiotice timp de cinci zile, dar și antiinflamatoare„, mai spune Leahu.

Nu toată lumea are măsele de minte.
În mod ciudat, apariția măselelor de minte poate să difere de la o populație la alta. Specialiștii afirmă că aborigenii din Insula Tasmania nu au absolut deloc măsele de minte. La polul opus se situează băștinașii din Mexic unde incidenţa măselelor de minte este de aproape 100%.

Comentarii

10 thoughts on “Problematica măsea de minte. Când apare și de ce creează multe probleme?

 1. Jeanina Badescu

  Fiului meu de 16 ani si jumatate, i s-a recomandat extragerea celor patru masele de minte odata.
  Nu e prea mult? Mie, ca mama, mi-e teama de aceasta interventie, de sangerare si durerea ulterioara
  interventiei. Ce imi puteti spune?

  Multumesc,

  Jeanina Badescu

  Răspunde

  • Clinicile dentare Dr.Leahu

   Buna ziua, va multumesc pentru intrebare. Daca maselele de minte sunt incluse sau semi-incluse este bine sa scoatem in prima faza doua dintre ele, dupa care la o saptamana celelalte doua.

   Răspunde

 2. Cristina

  Buna ziua fiul meu are 8 ani si ia cazut maseaua de lapte acum ia iesit alta este maseaua de minte ?? Are dureri foarte mari ca si cum ii zbacneste …Multumesc mult pt raspuns

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Există posibilitatea ca măselele de minte să nu erupă pe arcadă, iar dantura să fie sănătoasă. Vă recomandăm ca după perioada pandemiei să mergeți la medicul stomatolog pentru a realiza o radiografie dentară și pentru a stabili cauza exactă.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Nu trebuie să vă faceți probleme, de-a lungul timpului organismul s-a adaptat și în ziua de astăzi există și persoane care nu prezintă molari de minte. Cu toate acestea, există și cazuri în care molarii sunt incluși în gingie. Pentru a vă asigura că totul este în regulă, este recomandat să faceți o radiografie dentară și să mergeți la un consult stomatologic. Pentru programări ne puteți lăsă numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți contacta dumeneavoastră la numărul: 021 91 34

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134