Profesionalism și performanță la Centrul de Excelență regional Iași – Interviu cu Dr. Sorina Păduraru, medic dentist

 

Dr. Sorina Păduraru impreuna cu pacientii
Dr. Sorina Păduraru împreună cu micii pacienți ai Centrului de Excelență regional Iași

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 26 ianuarie 2021

Vizualizat de 1.011 utilizator/i

Medicina este un domeniu care presupune nu doar studiul constant și experiența în muncă, ci și pasiune, empatie și răbdare. Acestea sunt doar câteva dintre atuurile pe care medicii le folosesc pentru a readuce fericirea și încrederea pacienților lor. Dr. Sorina Păduraru este medic dentist în cadrul Centrului de Excelență regional Iași și consideră că un stomatolog bun trebuie să fie foarte bine pregătit și, în același timp, să aibă multă răbdare și îndemânare. Mai multe despre ea, în interviul care urmează:

Ce anume te-a îndemnat să alegi stomatologia?

După cum spunea James Matthew Barrie, „ nimic nu se poate numi „muncă”, cu excepția situației în care ți-ai fi dorit să faci altceva”. În aceeași ordine de idei, aș putea spune că nu eu am ales această profesie, ci mai degrabă am așteptat să mă aleagă ea pe mine. Încă de când eram mică mi-a plăcut în mod deosebit profesia de medic și nu am făcut altceva decât să-mi urmez vocația.

Cum arată o zi în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu din Iași?

Suntem o echipă tânără și frumoasă, un colectiv unit și ne ajutăm reciproc în fiecare zi. Învățăm unii de la alții lucruri noi și lucrăm în echipă pentru a oferi calitate la cel mai înalt nivel. O zi în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu aduce multe zâmbete, dar și noi provocări. Pentru noi, fiecare provocare este un pas înainte pe plan profesional. Am observat că pacienții sunt din ce în ce mai încântați să fie tratați de medici tineri, motivați și cu multă răbdare.

Vin cu drag în clinică în fiecare zi, urmez programările și sunt foarte încântată atunci când pacienții îmi oferă un zâmbet plin de mulțumire. Cred că aceasta este satisfacția cea mai mare, care „îmi hrănește sufletul” în fiecare zi.

Dr. Sorina Paduraru impreuna cu pacienti Iași

Dr. Sorina Păduraru împreună cu doi dintre pacienții Clinicii Dentare Dr. Leahu Iași

Care sunt cele mai comune afecțiuni pe care le întâlnești în lucrul de zi cu zi?

Cele mai comune afecțiuni pe care le întâlnesc la pacienții mei sunt boala parodontală și caria dentară. Din păcate, atunci când acestea sunt diagnosticate prea târziu pot duce la pierderea dinților. Cariile reprezintă una dintre cele mai răspândite probleme dentare. Ele sunt cauzate de placa bacteriană ce descompune zaharurile în acizi, atacând dintele. Din păcate, boala parodontală este din ce în ce mai prezentă și la pacienții tineri. Un factor important este igiena necorespunzătoare și fumatul. Mulți pacienți conștientizează târziu faptul că au o problemă parodontală. Motivele cele mai importante care îl fac pe pacient să se prezinte în cabinetul medicului stomatolog sunt: mobilitatea dentară, respirația urât mirositoare (halena) și sângerarea gingivală. De aceea, cea mai bună măsură împotriva apariției oricăror probleme de sănătate orală este prevenția realizată prin controale stomatologice regulate, cel puțin o dată pe an.

Ce provocări întâmpini în lucrul cu pacienții?

Fiecare pacient este unic, iar pentru mine ca medic reprezintă o provocare atât problema stomatologică în sine, cât și posibilitatea construirii unei relații pozitive cu pacientul. Ceea ce îmi doresc este ca pacienții mei să plece cu adevărat mulțumiți și veseli că problemele lor au fost rezolvate fără durere. De asemenea, este foarte important ca pacienții să reușească să aibă încredere în mine ca medic. Totuși, pentru îndeplinirea acestui deziderat, este probabil nevoie de o abordare holistică care trebuie să aibă în vedere întreaga ființă umană și dimensiunile emoționale, psihologice și sociale. Acesta ar fi cu adevărat tratamentul complet.

Care crezi că sunt atuurile unui stomatolog bun?

Un stomatolog bun este pasionat și dedicat profesiei pe care a ales-o. Un stomatolog bun trebuie să fie bine pregătit, să aibă multă răbdare și îndemânare. Este important să știe să construiască o relație pozitivă cu pacientul prin empatie și comunicare. Un stomatolog bun trebuie să întrețină o atmosferă caldă, astfel încât pacientul să nu vină cu frică la tratament, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori. Este foarte important ca pacientul să vină cu drag în cabinetul stomatologic.

Care sunt cele mai frumoase experiențe pe care le-ai trăit de-a lungul carierei?

Cariera în sine este una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea și continuă să mă surprindă plăcut din ce în ce mai mult și mai des. Experiențe frumoase și de neuitat sunt toate momentele când văd mulțumirea pacienților. Este minunat când realizez că am reușit să redau fericirea, zâmbetul și speranța pacienților.

Care crezi că este cel mai important aspect atunci când vine vorba de relația medic-pacient?

Consider că relația dintre medic și pacient este foarte importantă, deoarece cultivarea acestei relații înseamnă încrederea pacientului față de medic și complianța față de tratament. După cum afirmă C. Rogers, o relație pozitivă cu pacientul se poate dezvolta urmărind trei condiții pe care psihologul le numește ,,necesare și suficiente”, și anume: acceptarea pacientului (indiferent de clasa socială, etnie, personalitate); empatie (ceea ce înseamnă capacitatea de a te transpune în condiția pacientului) și congruența în relație (adică  o relație sinceră cu pacientul).

Ce ar trebui să se schimbe în prezent în stomatologia din România?

În România, stomatologia este avansată, cu medici foarte bine pregătiți. Trebuie să se schimbe atitudinea pacienților față de sănătatea orală. Accentul ar trebui să cadă mai degrabă pe prevenție și pe importanța vizitelor regulate la medic, astfel încât afecțiunile să fie depistate și tratate într-o fază incipientă.

Dacă ești în căutarea unei echipe de medici profesioniști și dedicați, care să pună sănătatea ta pe primul loc, atunci suntem aici pentru tine! Clinicile Dentare Dr. Leahu sunt prezente atât în București, cât și în Pitești, Oradea, Constanța, Timișoara, Turda, Iași, Sibiu. Pentru programări și informații suplimentare ne poți contacta la numărul de telefon: 021 91 34.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777