
Vizualizat de 3.289 utilizator/i
De-a lungul timpului, afecțiunile dentare pot duce la pierderea dinților naturali, care pot fi înlocuiți de către diferitele tipuri de proteze dentare. Există mai multe soluții pentru ca tu să te poți bucura de o dantură cu ajutorul căreia să duci o viață normală, în funcție de dorința fiecăruia, restaurarea totală a danturii se poate realiza cu ajutorul mai multor tipuri de proteze dentare. Haideți să aflăm tot ce este necesar să știm despre ele, de la ce înseamnă fiecare tip de proteză dentară și până la sfaturile medicilor specialiști.
Ce este proteza dentară?
Protezele dentare reprezintă opțiuni de tratament stomatologic prin intermediul cărora pacienții care suferă de lipsa dinților se pot bucura din nou atât de funcționalitatea, cât și de estetica danturii. Astfel, protezele dentare sunt, de fapt, dinți artificiali realizați în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte. Aceștia țin locul dinților naturali și nu doar că ajută în realizarea procesului de masticație și chiar al celui de vorbire și pronunție a cuvintelor, însă îmbunătățesc aspectul danturii și fizionomia feței crescând încrederea de sine.
Tipuri de proteze dentare
Așa cum este valabil pentru toate tipurile de tratament stomatologic, de-a lungul timpului evoluția tehnologiei a dus la modificarea opțiunilor de tratament existente. Astfel, în ziua de astăzi, ne putem bucura de mai multe tipuri de proteze dentare, potrivite pentru nevoile fiecărui pacient, dar și pentru dorințele acestuia. Tipurile de proteze dentare se împart în funcție de dimensiunea acestora, astfel există proteze parțiale și totale, dar și în funcție de modalitatea de fixare, și anume: protezele dentare mobile și protezele dentare fixe.
Proteze totale
Atunci când afecțiunile dentare ajung într-un stadiu avansat ori în urma unor accidente și traumatisme, pacienții pot ajunge în situația de a pierde toți dinții naturali. În astfel de situații, pacienții au posibilitatea de a-și reface întreaga dantura cu ajutorul unei proteze dentare totale. În funcție de tipul de prindere al protezei dentare, etapele de lucru și modul în care aceasta este realizată diferă.
Proteze parțiale
Acest tip de proteze dentare se recomandă în situațiile în care în cavitatea orală pacientul încă există dinți sănătoși ori care pot fi salvați. De cele mai multe ori, acest tip de lucrări protetice se realizează în jurul dinților naturali și se fixează cu ajutorul unor sisteme speciale, care au o culoare asemănătoare culorii dinților.
Lucrările protetice fixe
Acest tip de lucrări protetice oferă pacienților un zâmbet nou, cu un aspect natural, fiind un tratament protetic revoluționar ce suplinește lipsa dinților naturali. Atunci când vorbim despre partea estetică, protezele dentare fixe sunt superioare protezelor dentare mobile având în vedere faptul că fizionomia este imediat îmbunătățită deoarece prezența dinților pe gingii susține mai bine obrajii. De asemenea, lucrările protetice fixe sunt confortabile și se simt exact ca dinții naturali.
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, lucrările protetice fixe pot fi de două tipuri, și anume: supraproteze dentare şi lucrări protetice fixe, cimentate pe un număr mare de implanturi dentare.
Pentru supraproteza dentară sau proteza mobilizabilă, așa cum mai este numită, se utilizează mijloace suplimentare de ancorare, precum: telescoape, magneţi, capse sau bare aplicate pe 2-4 implanturi.
Lucrările protetice fixe cimentate pe implanturi dentare reprezintă o variantă rapidă de refacere a întregii danturi deoarece toate procedurile se realizează într-o singură zi. Acest tip de procedură se realizează cu ajutorul implanturilor dentare SKY fast&fixed. Lucrarea protetică este fixă, sprijinindu-se strict pe implanturi și putând fi îndepărtată doar de către medic, prin deșurubare. În etapa de osteointegrare a implanturilor dentare pacientul va purta o lucrare protetică fixă provizorie, urmând ca după vindecarea totală acesta să primească o lucrare protetică fixă finală. „SKY fast&fixed înseamnă rezistență, stabilitate și estetică. În doar 24 de ore, orice pacient poate avea un zâmbet sănătos, frumos și, evident, perfect funcțional”, explică Dr. Ionuț Leahu, medic implantolog, fondator și CEO al Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Proteze mobile
Acest tip de lucrare protetică este recomandată în scopul înlocuirii dinților lipsă. Proteza dentară mobilă este o opțiune de tratament care se potrivește acelor persoane care nu doresc să aleagă implanturile dentare. Dr. Corina Ene, medic dentist și specialist în proteze dentare în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu explică faptul că protezele dentare sunt recomandate de către medici în funcție de fiecare caz în parte. ,,Am pacienți care deși ar avea nevoie de implanturi dentare, din păcate nu își pot permite și aleg protezele mobile. De asemenea, am pacienți care suferă de anumite boli al căror tratament nu permite inserarea implanturilor dentare. Mai sunt și situațiile în care pacienții nu au suficient os în care să se insereze implanturile, de aceea au nevoie de implanturi zigomatice care se inserează în oasele pomeților, din diferite motive unii pacienți nu aleg această soluție și preferă o proteză mobilă” completează Dr. Corina Ene.
Avantajele protezelor dentare
Refacerea danturii cu ajutorul protezelor dentare aduce atât beneficii funcționale, cât și estetice. Astfel, indiferent de tipul protezei dentare alese, vei putea consuma din nou alimentele preferate și vei putea zâmbi fără frică. Purtarea unei proteze dentare te va ajuta să ai din nou încredere în propria persoană și să îți reiei activitățile zilnice obișnuite.
Când se recomandă și cine poate purta o astfel de lucrare protetică?
Diversele tipuri de proteze dentare se recomandă de către medicii specialiști, în funcție de nevoile și dorințele fiecărui pacient în parte. Protezele dentare sunt necesare acelor persoane care din cauza unor diverse afecțiuni orale, ori a unor traumatisme se confruntă cu lipsa dinților.
În ziua de astăzi, domeniul stomatologiei poate oferi pacienților soluții pentru orice tip de problemă la nivelul danturii. Astfel, chiar și în cazul în care pacientul își dorește o proteză dentară fixă, pe implanturi dentare, însă osul maxilar al acestuia nu este sufiect pentru inserarea implanturilor, este posibilă realizarea unei adiții osoase astfel încât pacientul să se poată bucura din nou de un zâmbet sănătos și frumos.
Este foarte important de precizat faptul că planul de tratament recomandat pacientului de către medicul stomatolog este unul personalizat, în funcție de istoricul medical, dar și de afecțiunile dentare și dorințele pacientului.
Sfaturi de îngrijire pentru diferitele tipuri de proteze dentare
Atenția acordată lucrărilor protetice și modul în care pacienții au grijă de diferitele tipuri de proteze dentare se află în strânsă legătură cu sănătatea cavității orale. ,,Există mai multe restricții ce țin de alimentație și de modul în care mâncăm cu noile lucrări. Dacă avem proteze dentare mobile, masticația trebuie făcută bilateral. Alimentele se taie, apoi se mestecă uniform, pe ambele părți concomitent. Purtătorii de proteze mobile nu trebuie să muște folosind dinții din față deoarece își pot disloca proteza. Nu este recomandat consumul alimentelor crocante, lipicioase și a lichidelor fierbinți pentru că acestea pot deforma proteza.” Explică Dr. Corina Ene, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Igiena orală în cazul protezelor dentare fixe se realizează exact așa cum se realizează și igiena orală a dinților naturali , de cel puțin 2 ori pe zi. De asemenea, este recomandată utilizarea dușului bucal, tocmai pentru a îndepărta toate resturile alimentare din spațiul greu accesibil periuței dentare.
Protezele mobile se spală de 2 ori pe zi, cu o periuță specială pentru proteze dentare sau cu o periuță de dinți normală, cu peri medii sau tari. De asemenea, se folosesc și soluții speciale de curățare, recomandate de către medic. Ori de câte ori nu sunt purtate, protezele dentare mobile trebuie să fie păstrate în apă pentru a nu se deshidrata materialul din care sunt realizate. Apa în care se depoziteză trebuie să fie la temperatura camerei pentru a nu se deforma. De asemenea, este important ca atunci când ne îndepărtăm proteza pentru spălare, să ne curățăm dinții rămași, gingiile si mucoasele orale, precum și limba.
- Alături de tine, pentru o viață mai bună! - mai 31, 2023
- De la ce vârstă se pune aparat dentar. De la mit la realitate - mai 29, 2023
- Elementele esențiale pentru o dantură fixă: de la bont protetic, la coroană dentară - mai 24, 2023
Pana virgil
Se poate sta toată viata cu o proteza provizorie?(nu mai am bani pt proteza definitiva)
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Nu se poate sta o perioadă lungă de timp cu proteza provizorie. Aceasta este realizată dintr-un material care rezistă timp de câteva luni de zile, până ce se înlocuiește cu o proteză definitivă.