Vizualizat de 787 utilizator/i
Dantura este cartea noastră de vizită și spune foarte multe despre noi. Aceasta reprezintă timpul pe care îl acordăm sănătății noastre, alimentele pe care le consumăm, cât de des ne spălăm pe dinți și cât de des trecem pe la medicul dentist. Acestea sunt principalele reguli de igienă orală de care trebuie să ținem cont!
Mai jos aveți câteva sfaturi pentru o igienă orală corectă și riguroasă a dinților. Nu uita că dantura este unul dintre primele aspecte asupra căruia interlocutorul nostru își îndreaptă atenția, atunci când vorbim sau zâmbim!
Alimentația este foarte importantă pentru un organism sănătos și dinți frumoși. În afară de faptul că, aleasă corect, mâncarea este o sursă de energie fizică și psihică, aceasta ne poate înfrumuseța sau, din contră, ne poate urâți dinții. Dulciurile, cafeaua sau băuturile acidulate ne pot distruge smalțul, pot îngălbeni sau caria dinții. Resturile de mâncare care rămân între dinți sau pe coroane pot deveni nocive dacă nu le curățăm la timp. Chiar și când nu avem o periuță de dinți la îndemână, este recomandat ca după consumul alimentelor să ne clătim gura cu apă pentru a ne menține igiena orală.
Ața dentară este perfectă în special pentru periajul de seară. Ea îndepărtează resturile alimentare și placa dentară dintre dinți. Aceasta reprezintă o igienizare suplimentară a danturii, fiind un loc în care periuța de dinți nu poate pătrunde. Atenție, nu recomandăm scobitorile!
Periajul, una dintre cele mai cunoscute și utilizate metode de igienă orală este recomandat de două ori pe zi, dimineața și seara. El se poate realiza cu ajutorul periuței de dinți obișnuite sau a celei electronice.
Pasta de dinți este compoziția/substanța folosită pentru perierea danturii. Rolul acesteia este de a îndepaărta resturile de alimente, microbii de pe dinți și limbă și de a oferi prospețime cavității bucale. Cea mai recomandată pastă de dinți este cea care conține fluor.
Instrumentele sub forma unor spatule care au rol în curățarea limbii ne ajută să scăpăm de bacteriile care sunt acumulate pe limbă și care ne oferă o respirație neplăcută.
Dușul bucal, un alt instrument care suplimentează igiena orală, ajută la curățarea totală a cavității bucale, acolo unde periuța de dinți și ața dentară nu pot interveni. Cu ajutorul unui jet puternic de apă, acesta va îndepărta resturile de mâncare chiar și din cele mai neaccesibile locuri.
Apa de gură este aliatul nostru împotriva unei respirații urât mirositoare. Cu ajutorul ei, ne putem clăti gura după fiecare masă, lăsându-ne senzația de prospețime. Apa de gură diminuează riscul aparției cariilor și contribuie la o igienă orală fără cusur.
Vizita la medicul dentist este unul dintre cele mai bune sfaturi pe care oricine ți-l poate da cu privire la igiena ta orală. Acesta poate descoperi probleme de care nu suntem conștienți, cum ar fi cariile incipiente care încă nu ne dor. Detartrajele și periajele profesionale ne ajută la igienizarea cavității bucale.
Alte sfaturi care pot ajuta la o igienă orală corectă:
- Periază-ți dinții de sus în jos
- Nu-ți fie rușine să porți aparat dentar!
- Verifică regulat gingiile (să nu sângereze)
- Evită să mănâci foarte des alimente prea tari/foarte crocante
- Nu apela la albirea dinților acasă, cu ajutorul gelurilor și a benzilor! Acestea îți pot afecta smalțul dinților
- Renunță la fumat/redu numărul de țigări consumate pe zi
Nu este greu să avem grijă de dantura noastră, tot ce avem nevoie este puțină atenție. De asemenea, este necesar ca la primele semne ale unor probleme de igienă orală să mergem la medicul dentist și, bineînțeles, să nu evităm controalele regulate.
Pentru programari: 021 9134!