,,Răbdarea, empatia și informarea asupra actului medical sunt elementele esențiale în cazul tratării pacienților anxioși” Interviu Dr. Teodora Satuha, medic stomatolog

 

Dr. Teodora Satuha Clinica Dr. Leahu Timisoara
Pentru a menține pe termen lung rezultatul unui tratament este necesar ca pacientul să se prezinte la controale regulate.

De: | Etichete: , , | Comentarii: 0 | 19 august 2021

Vizualizat de 642 utilizator/i

Clinicile Dentare Dr. Leahu reprezintă cea mai extinsă rețea din industria de stomatologie din România, cu prezență în zece orașe la nivel național (București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești și Galați). Indiferent de locația pe care o alegi, poți beneficia de tratamente stomatologice moderne, care să îți readucă sănătatea danturii și să te ajute să zâmbești întotdeauna cu încredere.
Despre cum arată o zi în Clinicile Dentare Dr. Leahu din Timișoara, dar și despre cele mai întâlnite afecțiuni dentare și mituri despre tratamentele stomatologice ne povestește în interviul următor Dr. Teodora Satuha, medic stomatolog.
Care a fost momentul în care ai decis că vrei să devii medic stomatolog și ce te-a motivat de-a lungul anilor de studiu?
Sunt o persoană sociabilă, îmi plac oamenii și dintotdeauna mi-am dorit o carieră în domeniul medical. Stomatologia oferă multe oportunități, provocări și recompense, fiind o profesie complexă, motiv pentru care, după terminarea studiilor universitare, am ales să îmi continui formarea profesională și să mă specializez în chirurgie dento-alveolară.
De cât timp faci parte din echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu și ce îți place cel mai mult la această companie?
Fac parte din echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu din aprilie 2021. Mi-am dorit să mă alătur unei echipe de profesioniști în acest domeniu, cu care să pot comunica permanent, particularitate care ne permite să oferim pacienților o experiență excepțională.
Ceea ce îmi place cel mai mult la Clinicile Dentare Dr. Leahu este că sănătatea și binele pacientului sunt pe primul loc, astfel că întreaga echipă reușește întotdeauna să aleagă cea mai bună metodă terapeutică, personalizată nevoilor pacientului.
Cum arată o zi pentru un medic stomatolog? Povestește-ne puțin despre activitatea ta.
O zi de muncă înseamnă o zi de satisfacție și împlinire. Comunic în permanență cu pacienții pe care îi tratez, pentru a le înțelege dorințele și nevoile, astfel încât să obținem împreună rezultatul dorit. De asemenea, pe lângă responsabilitățile medicale, consider ca educarea permanentă a pacienților asupra importanței sănătății orale este necesară și indispensabilă.
Care sunt cele mai des întâlnite probleme orale pe care le tratezi în cabinetul stomatologic și cum ar putea acestea fi prevenite?
În vremurile actuale, se consumă alimente rafinate, moi, care se lipesc cu „încăpățânare” pe suprafața dentară, acesta fiind unul din motivele incidenței crescute a cariilor dentare în prezent. Din fericire, există metode sigure și eficiente de prevenire a acestora. Netratarea la timp a cariilor dentare duce la distrucția dinților cu complicații infecțioase la nivelul pulpei dentare și a parodonțiului. În unele cazuri tratarea dintelui cu scopul păstrării acestuia pe arcadă, nu se mai poate realiza, moment în care se practică extracția dentară.
Vizita la medicul stomatolog și educarea pacienților reprezintă elemente cheie care pot preveni afecțiunile de la nivelul cavității orale.

Dr. Satuha Teodora in dreapta scaunului stomatologic si asistent imedical in stanga in timpul interventiei

Dr. Satuha Teodora în timpul unui tratament stomatologic în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Timișoara

Teama de stomatolog reprezintă o problemă foarte des întâlnită. Cum îți ajuți pacienții să își controleze emoțiile în timpul tratamentului stomatologic?
Într-adevăr, teama de stomatolog am întâlnit-o la pacienții de toate vârstele. Am constatat că o atitudine călduroasă, răbdarea, empatia, cât și informarea asupra actului medical sunt elemente esențiale în cazul tratării pacienților anxioși. În astfel de situații, înțelegând fricile pacientului, dar și cauza lor am reușit împreună să depășim această barieră, ducând la final tratamentul.
Care crezi că sunt cele mai importante 3 valori care ghidează activitatea zilnică a unui medic stomatolog?
Consider că în activitatea de medic printre cele mai însemnate valori sunt onestitatea, simțul răspunderii și respectul pentru ceilalți. Desigur că empatia și integritatea completează calitățile unui medic.
În domeniul stomatologiei există o mulțime de mituri pe care pacienții ajung să le considere un adevăr. Povestește-ne dacă ai întâlnit astfel de situații și cum ai reușit să consiliezi pacienții?
Există o listă lungă de mituri despre care aș putea vorbi. O situație frecventă cu care m-am întâlnit este legată de durere. Percepția unor pacienți asupra mersului la dentist este asociată cu tratamente dentare dureroase, astfel tind să evite vizitele regulate de frica durerii. Nimic mai fals! Astăzi, cu o tehnologie modernă și anestezice bune, tratamentele stomatologice nu mai sunt dureroase.
De asemenea, de multe ori am întâlnit expresia „detartrajul îmi afectează dinții”. Afirmație din nou falsă. Depunerea tartrului pe dinți duce la retragerea gingiilor. Odată cu retragerea lor se pierde și din înălțimea osului, astfel că în timp dinții devin mobili. Detartrajul cu ultrasunete nu afectează smalțul dentar, el acționând strict asupra plăcii bacteriene și tartrului, pe care le îndepărtează fără durere.
Care sunt sfaturile pe care le oferi pacienților tăi, indiferent de tratamentul pe care îl urmează, cu privire la menținerea pentru cât mai mult timp a rezultatelor obținute?
Pentru a menține pe termen lung rezultatul unui tratament este necesar ca pacientul să se prezinte la controale regulate. Frecvența acestora poate varia în funcție de tratamentul realizat. Pe lângă vizitele regulate la medicul stomatolog, este absolut esențială igiena orală la domiciliu, care trebuie să se realizeze cu rigurozitate, de cel puțin două ori pe zi.
Domeniul stomatologiei se dezvoltă odată cu domeniul tehnologiei și oferă numeroase avantaje atât medicilor stomatologi, cât și pacienților? Cum vezi stomatologia în viitor și ce crezi că se va îmbunătăți?
Medicina dentară modernă ușurează munca medicului și creează o experiență plăcută pacientului. Avantajul utilizării tehnologiei este certitudinea calității superioare a tratamentelor dentare realizate, acestea fiind mai rapide și nedureroase. La Clinicile Dentare Dr. Leahu am plăcerea de a lucra cu aparatură modernă și materiale calitative.
În final, am vrea să știm cum își petrece un medic stomatolog timpul liber? Care sunt pasiunile tale?
Îmi petrec timpul alături de familie și prieteni, făcându-mi timp și pentru pasiunile mele: lectura, natura și pictura.
Dacă îți dorești și tu să faci parte dintr-o echipă care pune pe primul loc sănătatea și experiența pacientului, dacă îți dorești să te dezvolți atât profesional, cât și personal și dacă simți că este momentul să faci o schimbare în viața ta, scrie-ne și trimite-ne CV-ul tău la adresa de e-mail hr@drleahu.ro. Descoperă job-urile disponibile din București sau din țară pe pagina noastră dedicată carierelor.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134