Vizualizat de 10.368 utilizator/i
Atunci când vine vorba de radiografia dentară în sarcină, majoritatea oamenilor tind să fie reticienți din cauza efectelor negative pe care le pot avea asupra organismului. De cele mai multe ori, femeile însărcinate se tem de faptul că radiațiile emise în timpul radiografiei ar putea afecta copilul. Radiografia dentară în timpul sarcinii prezintă foarte puține riscuri, cu toate acestea, este bine să știi toate informațiile necesare pentru a lua o decizie cât mai corectă.
Conținut
Ce este radiografia dentară?
Radiografia este o procedură foarte rapidă, simplă și complet nedureroasă, ce se folosește pentru a putea produce imagini din interiorul corpului. Medicii dentiști ne explică faptul că radiografia dentară digitală nu este deloc o procedură riscantă, ci ne permite să obținem o imagine digitală, complexă și detaliată. Această metodă folosește radiațiile X și este foarte eficientă atunci când este nevoie să fie analizate și observate oasele, existând posibilitatea de a detecta o paletă largă de afecțiuni.
În ceea ce privește radiografia dentară, dezvoltarea tehnologiei ne permite să ne bucurăm de o aparatură performantă care scade riscurile provocate de radiații și îmbunătățește modalitatea de diagnosticare. Radiografia dentară digitală se realizează în doar 9 secunde și poate obține o imagine clară asupra detaliilor prezente la nivelul danturii. Senzorii aparatului, sensibili la fotonii radiațiilor X, permit obținerea unei imagini de calitate superioară, cu o rezoluție superioară fimului convențional. Prelucrarea digitală poate evidenția detalii importante ale dinților și structurilor adiacente, elemente imposibil de analizat în cazul mijloacelor tradiționale.
De cele mai multe ori, femeile însărcinate preferă să evite cât se poate de mult intervențiile medicale și, implicit, radiografiile dentare, pentru a proteja copilul de orice posibil risc. Cu toate acestea, există situații în care starea generală de sănătate a mamei impune realizarea unei radiografii, de aceea, înainte de a te grăbi să iei o decizie și de a-ți induce ideea că radiografia dentară poate face mai mult rău decât bine, asigură-te că știi toate informațiile cu privire la radiațiile la care te expui atunci când faci o radiografie.
Care sunt riscurile radiografiei dentare în sarcină?
Fie că ne dorim sau nu, radiațiile sunt prezente pretutindeni și nu le putem evita. Oare știm ce ne afectează corpul mai mult? Lumina soarelui, undele radio, cuptorul cu microunde sau călătoriile cu avionul, emit radiații ce nu sunt nocive organismului nostru atunci când sunt prezente într-o cantitate mică. În această categorie de radiații se află și radiografiile dentare digitale, acestea iradiează corpul uman foarte puțin, având în vedere faptul că este o procedură care scade nivelul de radiații cu 80%.
Radiografia dentară nu este contraindicată în timpul sarcinii, cu toate acestea medicii ne recomandă să alegem să facem o radiografie dentară digitală, și nu una tradițională datorită cantității reduse de radiații. Procesul prin care trebuie să treci atunci când faci o radiografie dentară, este unul foarte rapid și complet nedureros. Toată procedura poate dura aproximativ 5 minute, incluzând pregătirea.
Pregătirea pentru radiografia dentară digitală, constă în îmbrăcarea echipamentului de protecție din plumb, în scopul protejării zonei toracale și a glandei tiroide. Înaintea radiografiei, personalul medical care se ocupă de realizarea acesteia, îți va explica care este poziția în care trebuie să stai, astfel încât aparatul să poată realiza imaginea într-un mod cât mai corect. Radiografia digitală, se realizează într-o perioadă de timp extrem de scurtă, aparatul se rotește în jurul corpului tău timp de 9 secunde, de aceea nu vei fi expus unei cantități mari de radiații. Vesta de protecție acoperă și zona abdominală, astfel încât nu trebuie să îți faci griji pentru micuțul tău.
Radiografia dentară în timpul sarcinii – când este permisă și când este interzisă?
În viața oricărei femei, sarcina este o perioadă deosebit de importantă, corpul suferă și suportă numeroase modificări, iar metabolismul își schimbă parametrii astfel încât toate funcțiile organismului să se adapteze și să contribuie la dezvoltarea fătului. Igiena orală este esențială în timpul sarcinii, iar vizitele regulate la medicul stomatolog nu doar că nu trebuie neglijate, ci și programate periodic. Chiar dacă viitoarele mămici se tem pentru dezvoltarea și sănătatea copilului lor, nu există nici un motiv pentru care nu ar trebui să meargă la cabinetul stomatologic.
Radiografia dentară în primul trimestru de sarcină
Radiografiile nu au o doză de radiație suficient de mare încât să provoace efecte adverse embrionului sau fătului în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, în primul trimestru de sarcină, atunci când se dezvoltă organele copilului, este indicat să eviți orice risc, fie el și neglijabil.
Deși vizitele la cabinetul stomatologic nu reprezintă nici un risc pentru dezvoltarea sarcinii, este foarte important să informezi medicul stomatolog de faptul că ești însărcinată. Astfel, dacă prezinți o sarcină cu risc ridicat sau dacă ai anumite probleme de sănătate care necesită un plan complex de tratament, medicul poate să îți recomande cele mai sigure soluții.
Cum poate afecta sarcina o radiologie dentară?
Riscul la care este supusă o femeie însărcinată atunci când este expusă la radiații, depinde de tipul de investigație, de doza absorbită și de stadiul sarcinii. Doza de radiații pe care o primește fătul se află în stransă legătură cu regiunea examinată a corpului mamei. Radiologia dentară este efectuată în zona capului, astfel nu se produce expunerea directă a copilului și riscurile sunt extrem de reduse.
Expunerea la o cantitate scăzută de radiații ionizate nu crește riscul apariției anomaliilor fetale sau pierderilor de sarcină, de aceea, în cazul în care medicul stomatolog îți recomandă o radiologie dentară desi ești însărcinată, nu îți face griji, nu vei supune copilul niciunui risc.
Radiografia dentară în perioada alăptării
Așa cum radiografia dentară în timpul sarcinii nu presupune riscuri, aceasta nu te supune niciunui risc nici în perioada de alăptare. Pentru vizitele la cabinetul stomatologic nu este nevoie să renunțați la alăptat, cu toate acestea, este foarte important să anunțați medicul stomatolog pentru a-ți putea da cele mai potrivite sfaturi.
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023
- Clinicile Dentare Dr. Leahu – Leading implantology - octombrie 11, 2023