Radiografia dentară la copii. Cât de sigură este?

 

radiografie dentara copii in cabinet Academia Spatiala Dr. Leahu
La Academia Spațială Dr. Leahu radiografiile dentare la copii se realizează cu ajutorul aparaturii de ultimă generație.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 28 august 2020

Vizualizat de 3.228 utilizator/i

Cei mai mulți dintre adulți au realizat cel puțin odată o radiografie dentară de-a lungul timpului și au înțeles ce înseamnă de fapt aceasta, însă ce se întâmplă în cazul copiilor? Dacă și tu te întrebi când este necesară o radiografie dentară la copii, care este scopul ei sau cât de sigură este o astfel de investigație medicală, atunci în continuare vei găsi răspunsurile pe care le cauți!

Ce presupune o radiografie dentară?

Pentru început, este necesar să știi că radiografia dentară reprezintă o investigație medicală cu ajutorul căreia medicii stomatologi pot analiza cavitatea orală și pot observa detaliile ce nu pot fi văzute cu ochiul liber. Astfel, o radiografie dentară este o imagine clară a întregii danturi sau a unuia ori a mai multor dinți. Ceea ce este foarte important de reținut este faptul că și în cazul adulților, dar și în cazul copiilor radiografiile dentare de orice tip se realizează doar în urma recomandării medicului.

Radiografiile dentare sunt utilizate atât pentru a putea diagnostica corect afecțiunea dentară de care pacienții suferă, dar și pentru verificarea corectitudinii intervențiilor stomatologice realizate conform planului de tratament. Așa cum am văzut, cu ajutorul radiografiilor dentare poate fi analizată întreaga cavitate orală, cât și structura unui singur dinte. Tocmai de aceea, există mai multe tipuri de radiografii dentare care se pot realiza atât de către adulți, cât și de către copii.

radiografie dentara copii

Radiografie dentară panoramică copii

Cele mai des utilizate tipuri de radiografii dentare sunt:

Radiografiile panoramice

Reprezintă imaginile de ansamblu ale cavității orale, cele cu ajutorul cărora pot fi analizați atât dinții, cât și elementele înconjurătoare acestora precum: osul maxilar și mandibula, sinusul maxilar și chiar articulațiile temporo-mandibulare. Aceasta este o radiografie dentară utilizată în special pentru evaluările inițiale.

Radiografiile retroalveolare

Sunt acele radiografii care oferă informații specifice despre un anumit dinte. Cu ajutorul unei astfel de radiografii dentare se pot analiza atât coroana dintelui, cât și rădăcina acestuia și osul de susținere. Medicii stomatologi folosesc acest tip de radiografie dentară pentru detectarea cariilor dentare, a infecțiilor și a inflamațiilor ce nu pot fi observate cu ochiul liber.

Radiografiile ocluzale

Reprezintă acea investigație medicală utilizată pentru analiza unei întregi arcade dentare, fie cea superioară, fie cea inferioară. Radiografia ocluzală evidențiază localizarea și dezvoltarea dinților și este utilizată de cele mai multe ori pentru a examina dinții care încă nu au erupt, fracturile maxilare, chisturile, sau chiar abcesele dentare ce pot apărea de-a lungul timpului.

Atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor, radiografiile dentare sunt recomandate de către medicul stomatolog în funcție de nevoia fiecărui pacient în parte.

Cât de sigură este o radiografie dentară la copii?

Atunci când părinții sunt sfătuiți de către medici să realizeze celor mici o radiografie dentară poate exista posibilitatea ca aceștia să fie ușor reticenți și să aibă nevoie de un moment de gândire. Atunci când vorbim despre copiii noștri, cu toții ne dorim să luăm cele mai bune decizii, tocmai pentru a-i proteja și pentru a ne asigura că nu sunt supuși riscurilor. Este foarte important să știm că radiografiile dentare nu doar că îi ajută pe medici să poată realiza tratamente corecte cu rezultate favorabile, ci și că acestea sunt realizate în ziua de astăzi cu ajutorul unei aparaturi digitale, care prevede o cantitate mult mai mică de radiații în comparație cu aparatura clasică.

Radiografiile dentare digitale sunt sigure atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. Acestea utilizează cu 80% mai puține radiații decât cele clasice, iar timpul de expunere este de doar 9 secunde. Mai mult decât atât, în timpul realizării radiografiilor dentare, pacienții sunt protejați de către un echipament special, și anume un șorț care conține plumb.

Desigur, radiografiile dentare nu trebuie să reprezinte o rutină nici pentru adulți și cu atât mai puțin pentru copii. Acestea se realizează doar la recomandarea medicului stomatolog, atunci când este necesar! Tocmai de aceea, radiografiile dentare se realizează după un consult inițial astfel încât medicul să poată decide ce este necesar pentru a nu supune copilul unor investigații care nu sunt folositoare pentru cazul sau afecțiunea orală pe care acesta o are. Așadar, medicul va recomanda exact setul de investigații care să ducă la stabilirea unui diagnostic pe baza căruia să fie întocmit un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient în parte.

Cum faci vizita la pedodont mai plăcută pentru micuțul tău?

Vizitele copiilor la medicul stomatolog reprezintă o etapă normală a dezvoltării acestora, de aceea este foarte important ca experiențele celor mici în cabinetul stomatologic să fie cât mai plăcute. Pentru a-i oferi copilului tău vizite la dentist de care să își aducă aminte cu plăcere poți încerca să îl duci în locuri special destinate stomatologiei pentru copii. Atât mediul creat astfel încât cel mic  să se simtă în largul lui, cât și echipa de medici stomatologi specializați în lucrul cu copii îl vor ajuta să uite de teamă și să fie deschis către o experiență pentru care îți va mulțumi atunci când va crește.

Academia Spațială Dr. Leahu, clinica stomatologică cu povești și dințișori sănătoși

La Academia Spațială Dr. Leahu copiii îmbină distracția cu sănătatea dințișorilor deoarece este o clinică stomatologică creată special pentru nevoile lor. Spațiile special amenajate pentru joacă, personajele de poveste pe care le întâlnesc încă de la primul pas în clinică și până în cabinet, dar și poveștile despre sănătatea orală spuse exact pe înțelesul lor îi ajută să se simtă în siguranță și să își dorească să revină tocmai pentru a continua drumul către ,,Planeta Dințișorilor Sănătoși”.

Consult și radiografie gratuite pentru cei mici, la Academia Spațială Dr. Leahu, până pe 15 Septembrie, în București și în țară

Ne dorim să ajutăm cât mai mulți copii și părinți să se bucure de beneficiile unui zâmbet lipsit de afecțiuni orale, de aceea până în data de 15 septembrie 2020 oferim gratuit pacienților Academiei Spațiale Dr. Leahu un consult stomatologic, o radiografie dentară digitală și un plan de tratament personalizat.

Pachetul cadou pus la dispoziție de Academia Spațială Dr. Leahu atât în București, cât și în Pitești, Timișoara, Turda, Constanța și Oradea cuprinde o consultație, o radiografie dentară digitală și un plan de tratament personalizat, toate acestea fiind gratuite. Tot ceea ce părinții trebuie să facă pentru ca micuții lor să beneficieze de acest pachet cadou disponibil până la data de 15 Septembrie 2020 este să sune la numărul de telefon 021 91 34 și să facă o programare pentru micul pacient în una dintre locațiile Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134