
Vizualizat de 13.457 utilizator/i
Deși denumirea ne duce cu gândul la un proces complicat care mai de grabă reprezintă o tehnică complexă, o radiografie dentară panoramică este o tehnică foarte des utilizată de către medicii stomatologi de pretutindeni. Cu toții am realizat măcar o dată în viață o radiografie dentară, de aceea știm că aceasta este necesară înaintea realizării tratamentelor stomatologice și chiar și în timpul acestora. În stomatologie există mai multe tipuri de radiografii dentare, fiecare având un scop precis. Haideți să aflăm mai multe despre cea mai des utilizată radiografie dentară, radiografia panoramică.
Istoria radiografiei dentare panoramice
Atunci când ne referim la domeniul imagisticii medicale, putem vorbi în primul rând despre descoperirea lui Conrad Roetgen din anul 1895 a razelor X. Acesta reprezintă momentul ce stă la baza dezvoltării și evoluției spectaculoase a ceea ce astăzi numim radiografii. În anii 1920, medicii au reușit să utilizeze radiologia pentru diagnosticarea bolilor grave ale organismului, de exemplu: cancerul ori ulcerele.
Utilizarea razelor X în domeniul stomatologiei s-a dezvoltat începând cu anul 1946, atunci când profesorul Yrjo V. Paatero utilizează principiile tomografiei pentru obținerea imaginilor din interiorul cavității orale. Foarte important de menționat este faptul că primul echipament cu ajutorul căruia au fost realizate primele radiografii panoramice așa cum le cunoaștem în ziua de astăzi a fost produs între anii 1961 – 1964. Aceasta purta denumirea de ortopantomograf, tocmai de aceea la începuturi investigația a purtat denumirea de ortopantomografie, ulterior fiind numită radiografia dentară panoramică.
Ce este o radiografie panoramică?
În primul rând, radiografia dentară este acea investigație utilizată în domeniul stomatologiei pentru a putea produce într-un timp foarte scurt imagini din interiorul cavității orale. Astfel, o radiografie dentară panoramică este o imagine cu ajutorul căreia medicii stomatologi pot examina toți dinții, fiind un tip de radiografie ce oferă o imagine de ansamblu a întregii cavități bucale.
Radiografiile dentare sunt utilizate în primul rând pentru ca medicii să poată vedea afecțiunile ascunse, acelea ce nu pot fi sesizate cu ochiul liber. Astfel, la începutul oricărui tratament stomatologic, medicul tău îți va cere să realizezi o radiografie dentară tocmai pentru a putea pune un diagnostic corect și pentru a-ți recomanda un plan de tratament cât mai potrivit pentru tine. De asemenea, radiografiile dentare se utilizează în timpul tratamentelor stomatologice pentru a verifica corectitudinea realizării lor.
Când este necesară o radiografie dentară panoramică?
O radiografie dentară panoramică este de obicei recomandată pentru consultul inițial, tocmai pentru că aceasta permite examinarea tuturor dinților fiind de fapt o imagine de ansamblu a întregii cavități orale. O astfel de radiografie permite investigarea complexă a afecțiunilor deoarece cu ajutorul acesteia se pot vizualiza atât dinții, cât și elementele înconjurătoare (osul maxilar și mandibula, sinusul maxilar sau articulațiile temporo-mandibulare). În schimb, o radiografie dentară panoramică nu furnizează informații detaliate despre fiecare dinte în parte sau despre țesutul moale, astfel pentru intervențiile stomatologice ce necesită imaginea unui singur dinte sunt recomandate alte tipuri de radiografii dentare.
Etapele acestui tip de investigație stomatologică
În primul rând, o radiografie dentară panoramică se realizează în urma recomandării medicului. Astfel, primul pas pe care trebuie să îl faci este să programezi un consult la medicul tău stomatolog. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, radiografiile dentare se realizează în centrele proprii, de aceea nu vei fi nevoit să mergi în alte locații și să pierzi mai mult timp pentru obținerea radiografiilor de care ai nevoie.
În al doilea rând, pentru realizarea unei radiografii dentare panoramice este utilizată aparatură de ultimă generație. Pentru început, în camera special destinată realizării radiografiilor dentare va trebui să renunți la accesoriile din metal pe care le porți, de exemplu: bijuterii, agrafe pentru păr sau ochelari. Apoi vei fi ajutat de către personalul medical să îți pui o vestă de plumb care are rolul să îți protejeze cavitatea toracică. Ulterior vei fi îndrumat să te poziționezi corect în dreptul aparatului modern, în picioare, cu spatele drept și bărbia poziționată pe suprafața suportului special destinat. În timpul realizării radiografiei va fi necesar să ții între dinți un obiect special destinat pentru poziționarea corectă și să așezi mâinile pe mânerele laterale ale aparatului. În continuare, radiologul va ieși din cameră, iar aparatul se va roti în jurul capului tău timp de câteva secunde. Procedura este foarte simplă, iar tu nu vei simți disconfort ori durere. Fiind vorba despre o radiografie dentară panoramică digitală, rezultatul îl vei putea vedea imediat, pe monitorul digital.
Mituri despre efectele radiografiei dentare
Unul dintre cele mai răspândite mituri despre radiografiile dentare este acela conform căruia doza de radiații primită în timpul radiografiilor afectează foarte mult organismul. Tocmai de aceea, atunci când vine vorba despre o radiografie dentară, multe persoane sunt reticente și preferă să nu ajungă în situația în care să aibă nevoie de una. Ei bine, aceasta este o informație falsă!
În ziua de astăzi, radiografiile dentare digitale sunt foarte sigure atât pentru adulți, cât și pentru copii. De ce? Pentru că acestea utilizează cu 80% mai puține radiații în comparație cu cele clasice.
De câte ori pe an poți efectua o radiografie dentară panoramică?
Vizitele periodice la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni, pot include o radiografie dentară panoramică. De asemenea, în timpul unui tratament stomatologic complex, medicul poate recomanda realizarea mai multor radiografii dentare de control pentru a se asigura de corectitudinea intervenției. Cu toate acestea, radiografiile dentare nu trebuie să reprezinte o rutină nici pentru adulți și cu atât mai puțin pentru copii. Acestea se realizează doar la recomandarea medicului stomatolog, atunci când este necesar, în funcție de nevoia fiecăruia.
Cât costă o radiografie dentară panoramică?
Dacă te întrebi cât costă o astfel de investigație medicală, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, o radiografie dentară panoramică are prețul de 60 de lei. Aceasta se realizează în propriul centru de radiografii, poate fi vizualizată imediat după efectuarea investigației și poate fi primită de către pacient în format electronic. Pentru mai multe informații legate de prețurile serviciilor stomatologice poți accesa pagina special destinată costurilor.