search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

,,Relația de încredere și comunicarea sunt elementele cheie ale intervențiilor stomatologice” Interviu Dr. Carl Moussa, medic specialist chirurgie dento-alveolară

 

Dr. Carl Moussa in stanga si pacienta in dreapta, la finalul controlului stomatologic
Comunicarea și relația de încredere dintre medic și pacient sunt extrem de importante pentru a putea atinge cele mai bune rezultate.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 3 iunie 2020

Vizualizat de 266 utilizator/i

Dr. Carl Moussa, medic specialist în chirurgie dento-alveolară în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, ne povestește despre motivația de a deveni stomatolog și despre cele mai frumoase experiențe din timpul carierei, dar și despre importanța comunicării cu pacientul și construirea unei relații de încredere cu acesta.

Care a fost motivația dumneavoastră de a deveni medic stomatolog, specialist în chirurgie dento-alveolară?

Încă de mic am avut ocazia să observ ce înseamnă cu adevărat medicina deoarece tatăl meu este și el medic chirurg. În copilărie intram adesea în cabinetul stomatologic și vedeam pașii pe care pacienții trebuie să îi urmeze de-a lungul tratamentelor. Mereu m-a impresionat respectul pe care pacienții îl poartă pentru medici, de aceea am decis să studiez la rândul meu stomatologia. Încă din anul 3 de facultate îmi doream să mă specializez în chirurgie fiind foarte pasionat și dorindu-mi să devin un medic chirurg la fel de apreciat precum tatăl meu, pe care întotdeauna  l-am privit drept un model demn de urmat și un adevărat mentor.

Care sunt cele mai frumoase experiențe pe care le-ați trăit de-a lungul carierei dumneavoastră?

De-a lungul timpului, am avut ocazia să operez pacienți cu probleme grave de sănătate. Pentru mine, cazurile cele mai grele sunt acelea care aduc cea mai mare satisfacție profesională. Tratarea cazurilor de cancer oral este întradevăr o provocare, însă nimic nu se compară cu bucuria pe care o simți atunci când analizele finale confirmă faptul că pacientul este sănătos iar tu, medic chirurg, ai reușit să salvezi viața unui om. Este fascinant să vezi cum pacienții își schimbă stilul de viață, cum renunță la obiceiurile nesănătoase și respectă sfaturile primite. De asemenea, experiențe frumoase pentru mine ca medic sunt și cazurile de reabilitare totală a danturii. Cu fiecare zâmbet al pacienților, simt că scopul meu este îndeplinit. Alte momente foarte importante pentru mine sunt acelea în care învăț noi tehnici sau proceduri pe care le pot realiza în cadrul intervențiilor chirurgicale.

Oamenii cred în tot felul de mituri. Care este cel mai întâlnit mit în stomatologie și cum reușiți să îi consiliați și să îi tratați pe acești pacienți?

În ziua de astăzi există o mulțime de mituri, de aceea comunicarea cu pacientul este foarte importantă. Cele mai întâlnite mituri sunt acelea legate de implanturile dentare, mulți pacienți cred că boala parodontală sau diabetul nu permit inserarea implanturilor dentare. Acestea sunt informații false! Este necesar să știm faptul că tehnicile și aparatura pe care le putem utiliza vin în ajutorul pacienților, iar noi, medicii, putem să luăm măsurile necesare tratării afecțiunilor dentare. Din păcate, există pacienți care nu sunt informați corect și complet cu privire la noile tehnici stomatologice, astfel aceștia își formează o percepție greșită despre opțiunile de tratament disponibile. Pentru că astăzi cu toții avem acces la informație, este foarte important să comunicăm cât mai mult și cât mai corect pacienților.

Ce relație aveți cu pacienții? Preferați să îi cunoașteți înainte de operație? Nu doar din punct de vedere medical, ci și ca oameni.

Construirea unei relații de încredere cu pacienții este primul și cel mai important aspect pe care un medic trebuie să îl respecte. Pentru mine este prioritar să vorbesc cu pacienții mei înainte de intervențiile chirurgicale pentru a înțelege exact povestea acestora și pentru a le putea explica care sunt următoarele etape ale tratamentului. Trebuie să știu exact care sunt lucrurile de care aceștia au nevoie, tocmai pentru putea oferi cel mai potrivit tratament! Pacienții au încredere atunci când aleg să vină aici, de aceea eu vreau să le ofer cât mai multă înțelegere.

Comunicarea dintre mine și pacienții mei  nu se rezumă doar la intervenția chirurgicală pe care o realizez, astfel controalele periodice sunt foarte importante, chiar și atunci când pacienții și-au încheiat tratamentul stomatologic. Sunt de părere că oamenii trebuie să se asculte între ei pentru a putea atinge cele mai bune rezulatate, întotdeauna o discuție de 10 minute cu pacienții mei poate conta mai mult decât întreaga intervenție.

Cum își petrece timpul liber un medic chirurg? Ce alte pasiuni/hobby-uri aveți?

Pentru mine, cititul este foarte important, de aceea încerc mereu să îmi fac timp pentru acesta. Îmi place să citesc în fiecare dimineață și apoi să îmi planific activitățile din ziua respectivă. Timpul liber îl petrec împreună cu familia și mă bucur de fiecare moment petrecut alături de persoanele dragi. De asemenea, știu că sportul este foarte important în viața noastră și, de aceea, încerc să îi accord atenția necesară.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134