Remineralizarea dinților la copii. Ce trebuie să știi pentru a menține sănătoasă dantura celui mic

 

Medic stomatolog in dreapta, pacient in stanga in clinica dentara
Remineralizarea dinților la copii se poate face în mod natural cu ajutorul igienei orale și a dietei sănătoase.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 3 | 25 aprilie 2023

Vizualizat de 295 utilizator/i

Pentru ca dințișorii micuțului tău să treacă printr-un proces de remineralizare este important să-l ajuți să prevină apariția cariilor, printr-o igienă orală corectă. Totodată, refacerea smalțului dentar se poate face în mod natural, prin consumul de alimente bogate în minerale, precum calciu, fosfor și magneziu. Aceste minerale pot fi găsite în produse lactate, legume cu frunze verzi și pește.

Află din următorul articol care sunt metodele prin care se pot remineraliza dinții copilului tău și cât de important este rolul igienei dentare.

Ce înseamnă remineralizarea dinților

Remineralizarea dinților este un proces de refacere a structurii smalțului dentar, prin aportul de minerale lipsă din alimentele pe care le consumă cel mic. Smalțul dentar este cunoscut drept cea mai dură substanță din corpul uman, care necesită o îngrijire atentă pentru a-și îndeplini rolul de a proteja dantura de carii.

Prin remineralizarea dinților, care implică consumul de calciu, fosfor și magneziu, smalțul dentar se reface. Acest proces poate fi stimulat prin modificări ale dietei, utilizarea pastei de dinți cu fluor și o igienă orală adecvată.

La polul opus, demineralizarea smalțului poate fi cauzată de consumul de alimente și băuturi acide, precum și de bacteriile din cavitatea bucal. Cele din urmă fiind favorizate de o neglijență a igienei dentare.

Importanța alimentației în remineralizarea dinților la copii

Calciul, magneziul, fierul, vitamina D sau vitamina C sunt doar câteva dintre acele resurse de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect și pentru a ne putea ține departe de diverse probleme de sănătate. Așadar, dantura micuțului tău este mai sănătoasă atunci când alegi ca dieta acestuia să conțină alimente bogate în vitamine.

Stilul de viață și alimentația echilibrată nu doar că îl vor ajuta pe copilul tău să aibă mai multă energie și o imunitate crescută a organismului, ci îi vor influența și o dezvoltare corectă a dințișorilor, a gingiilor și a maxilarelor.

O alimentație sănătoasă este întotdeauna o alegere potrivită pentru ca micuțul tău să aibă un organism sănătos, iar fructele și legumele proaspete sunt cu siguranță pionii principali pentru o dietă echilibrată. Deși fructele sunt o sursă de zaharuri, acestea nu reprezintă un risc pentru apariția cariilor dentare. Ele pot reprezenta totuși o problemă dacă sunt consumate în exces sau sub formă deshidratată.

Metode de remineralizare a dinților la stomatolog

Pentru că demineralizarea smalțului dinților reprezintă o afecțiune ușoară, aceasta nu necesită tratamente și intervenții stomatologice complexe. În funcție de diagnosticul medicului pedodont, demineralizarea dinților la copii poate fi tratată cu ajutorul igienizărilor profesionale.

Fluorizarea

Fluorul are un efect puternic în prevenirea formării cariilor dentare, deoarece poate ajuta la remineralizarea smalțului dentar și la întărirea dinților. Atunci când este aplicat pe dinți, fluorul se încorporează în structura smalțului și a danturii, transformând aceste zone într-un material mai rezistent la atacul bacteriilor și acizilor produse de acestea.

Fluorul poate fi administrat sub formă de gel, spumă sau lichid, iar acest proces se numește fluorizare. De obicei, acest procedeu se face în cabinetul stomatologic, dar poate fi realizată și acasă, cu ajutorul unor produse special concepute, cum ar fi pastele de dinți care conțin fluor.

În cazul micuților, fluorizarea este recomandată începând cu erupția primilor dințișori de lapte, până la vârsta de 5 ani și contribuie la protejarea dințișorilor de carii dentare timp de câteva luni.

Sigilarea dentară

Procedura de sigilare a dinților este foarte simplă și nedureroasă pentru micuțul tău. Aceasta constă în aplicarea unui strat pe suprafața dințișorilor pentru a-i proteja împotriva cariilor.În general, la copii, sigilarea dinților este recomandată imediat după apariția primilor dinți permanenți, între 5-7 ani și în cazul „molarilor de 12 ani”, care apar între 11-14 ani.

Numărul dinților pe care se aplică materialul depinde de cât de predispus este copilul la apariția cariilor. Medicul stomatolog pentru copii poate recomanda sigilarea dinților și pentru copiii mai mari de 14 ani sau pentru adulții predispuși la carii dentare.

 8 minerale din alimente pentru întărirea smalțului dinților

Încă din copilărie învățăm faptul că morcovii conțin vitamina A, care ne ajută să avem o vedere bună, iar gustul puțin acru al citricelor înseamnă prezența vitaminei C, care ne ajută să avem o imunitate bună. Și totuși te-ai întrebat vreodată care sunt alimentele care conțin vitamine bune pentru dinți? Iată ce recomandă specialiștii pentru întărirea smalțului dentar:

 Calciul și fosforul

Calciul este o resursă foarte importantă atât pentru a întări oasele, cât și dinții, iar fosforul, o minerală care se găsește într-o cantitate mare în corp, are rolul de a menține și de a restaura țesuturile tari. Împreună, aceste două resurse lucrează de minune pentru a menține dinții sănătoși și puternici.

Calciul se regăsește în produsele lactate, dar și în somon și sardine. De asemenea, calciul se regăsește și în verdețuri, spanac, salată și broccoli. Dacă ne referim la fosfor, atunci este important să știm că acesta se regăsește în alimente bogate în proteine, de exemplu: ouă, carne, nuci, lactate și legume. Acesta se poate găsi și în cereale integrale și în fructe uscate.

Vitamina D și C

Vitamina D are un rol important în ceea ce privește sănătatea orală, deoarece ajută la absorbția calciului și la transportarea acestuia către sistemul circulator. Vitamina C are și ea un rol foarte important, deoarece îl ajută pe copilul tău să-și îmbunătățească sănătatea gingiilor. Aceasta este esențială pentru formarea vaselor de sânge din corp și a țesutului de susținere a dinților.

Vitamina D se poate regăsi atât în lactate, cât și în cereale, iar citricele, varza de bruxelles și spanacul sunt o sursă perfectă pentru aportul de vitamina C.

Vitamina A

Așa cum am menționat mai sus, vitamina A este folositoare pentru sănătatea vederii, însă aceasta ajută și la o sănătate orală bună, pentru că are un rol important în ceea ce privește sănătatea țesuturilor.

Magneziu, potasiu și fluor

Pe lângă toate acestea, cantitatea suficientă de magneziu, potasiu și fluor din organism îl vor ajuta pe micuțul tău să aibă dinți mai puternici și să prevină afecțiunile orale care necesită mai multe vizite în cabinetul stomatologic.

Saliva și rolul ei în remineralizare

Saliva joacă un rol esențial în menținerea sănătății orale, deoarece nu doar că ajută la curățarea dinților, dar conține și substanțe importante pentru sănătatea acestora. Un exemplu clar este reprezentat de fosfații de calciu și fluor, care sunt esențiali pentru procesul de remineralizare a dinților.

Rolul igienei dentare

Pentru a asigura un nivel adecvat de fosfați de calciu și fluor în cavitatea orală, este important ca micuțul să aibă o igienă orală adecvată și să urmeze o dietă echilibrată. Periajul regulat al dințișorilor, atât dimineața, cât și seara și folosirea mijloacelor complementare de curățare în funcție de vârstă, precum ața dentară și apa de gură vor ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene și la menținerea unui nivel adecvat de aciditate în cavitatea orală.

 Concluzii

Întotdeauna prevenția este mult mai ușoară decât tratarea afecțiunilor stomatologice. Demineralizarea dinților la copii poate fi prevenită de către părinți prin vizite regulate la medicul stomatolog și prin respectarea sfaturilor medicilor stomatologi. Igiena orală este foarte importantă pentru dezvoltarea corectă a dinților, astfel aceasta este necesară încă de la apariția primului dințișor de lapte. De asemenea, alimentația corectă a copilului nu doar că îl va ajuta să aibă o imunitate puternică și să se dezvolte corect, ci îi va garanta și o dantură sănătoasă, cu dinți puternici și frumoși.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

3 thoughts on “Remineralizarea dinților la copii. Ce trebuie să știi pentru a menține sănătoasă dantura celui mic

  1. Escorte

    Unii parinti se intreaba cum pot ajuta la remineralizarea dintilor copilului lor. Iata ca exista cateva modalitati prin care se poate face acest lucru, cum ar fi prin aportul de minerale acestora din alimentele consumate, fluorizare si igiena orala corecta. Aceste reguli vor ajuta la refacerea smaltului dentar si la prevenirea formarii cariilor. Este important sa ne asiguram ca dintii copiilor nostri sunt sanatosi si curati!

    Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134