,,Responsabilitatea, comunicarea și profesionalismul sunt secretele unui medic stomatolog de succes” Interviu cu Dr. Corina Ene, medic dentist

 

Dr. Corina Ene in stanga si pacienta in dreapta in cabinetul stomatologic
Comunicarea și empatia caracterizează o relație medic-pacient cât mai bună!

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 2 martie 2020

Vizualizat de 734 utilizator/i

Dr. Corina Ene lucrează în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu din anul 2014 și este de părere că relația de prietenie dintre un medic stomatolog și pacient, comunicarea și răbdarea sunt elementele care pot învinge ,,frica de dentist”.

De ce ați ales stomatologia?

După terminarea liceului mi-am dorit foarte mult să am o meserie, de aceea am început să studiez tehnica dentară, ulterior m-a fascinat domeniul stomatologiei. După un an de lucrat în laboratorul de tehnică dentară, dar și preparator la studenți, am luat hotărârea de a merge mai departe și de a studia stomatologia; lucrurile au mers de la sine, iar parcursul a fost unul natural. Am absolvit în anul 2008, dar în timpul facultății am lucrat ca asistentă o perioadă, acest lucru mi-a prins foarte bine pentru că am învățat foarte multe lucruri, am luat contact cu instrumentele și materialele utlizate în cabinetele stomatologice. La Clinicile Dentare Dr. Leahu sunt medic din anul 2014 și pot să spun că acesta a fost locul unde m-am format din punct de vedere profesional, aici am luat contact cu adevărat cu aparatura modernă.

De ce ați ales să vă ocupați de protezele dentare mobile?

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu mă ocup cu partea de protetică mobilă și mobilizabilă. Am ales să mă ocup de această latură a stomatologiei deoarece comunic foarte bine cu pacienții mai în vârstă, îmi place să îi ascult. Am pacienți care deși ar avea nevoie de implanturi dentare, din păcate nu își pot permite și aleg protezele mobile. De asemenea, am pacienți care suferă de anumite boli al căror tratament nu permite inserarea implanturilor dentare. Mai sunt și situațiile în care pacienții nu au suficient os în care să se insereze implanturile, de aceea au nevoie de implanturi zigomatice care se inserează în oasele pomeților, din diferite motive unii pacienți nu aleg această soluție și preferă o proteză mobilă.

Eu mă ocup de protezele mobilizabile, pentru acei pacienți care aleg să își pună mai puține implanturi și o proteză mobilă pe suportul acestora, dar și de protezele total mobile.

Cred că mă potrivesc în aceast domeniu pentru că am foarte multă răbdare, pentru protezele mobile pacienții trebuie să vină de mai multe ori la control, pentru modificări și ajustări, iar mie îmi place să stau de vorbă și să le explic care sunt următorii pași. Acum am și mai multă experiență, iar acest lucru mă ajută foarte mult. Mă simt împlinită când văd pacienții fericiți, atunci când aceștia pleacă din cabinet zâmbind și atunci când vin la control și îmi mulțumesc, satisfacția este enormă. Simt că scopul este îndeplinit cu fiecare pacient fericit!

Care este problema cu care vă confruntați cel mai des în cabinetul stomatologic?

Eu am contact atât cu persoanele mai în vârstă, cât și cu cele tinere. Din păcate mă întâlnesc cu lipsa de informare, cu lipsa unei igiene orale corespunzătoare. Chiar și pacienții tineri vin cu probleme mari, care din păcate apar în urma neglijării vizitelor periodice la medicul stomatolog, cum ar fi afecțiunile gingivale cauzate de depunerile de tartru și placă bacteriană,cariile dentare simple și complicate.

O igienă orală corectă ține foarte de mult de educație și de informarea corespunzătoare. Atunci când nu suntem obișnuiți de mici cu etapele corecte ale igienei orale, nu știm cum să ne raportăm la aceasta nici atunci când creștem. Este foarte important ca pe lângă periajul dentar să folosim și ața dentară și apa de gură zilnic, în fiecare seară.

Care credeți că este cel mai important aspect când vine vorba de relația medic-pacient?  

Comunicarea cu pacientul. Încerc foarte mult să ascult pacienții care îmi vorbesc atât despre problemele medicale, cât și despre problemele personale create de către cele medicale. Întâlnesc foarte mulți pacienți care își doresc să îmi povestească mai multe, și atunci eu am răbdare și încerc să le explic de ce au ajuns în situația respectivă, care este modul în care se pot trata afecțiunile și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze în continuare. Atunci când pacienții nu înțeleg anumite etape ale tratamentului sau poate anumiți termeni stomatologici, revin cu explicațiile pe înțelesul fiecăruia astfel încât fiecare pacient să plece din cabinet înțelegând exact ceea ce urmează să se întâmple pe parcursul tratamentului.

Cum ați caracteriza pacientul român?

De-a lungul timpului, am lucrat și cu pacienți străini, însă nu pot să spun că există o diferență extrem de mare între nivelul acestora de conștientizare al prevenției dentare și cel al pacienților români. Cred că educația este cel mai important aspect la care noi, medicii stomatologi, trebuie să lucrăm. Indiferent de țara în care locuiesc, pacienții trebuie să înțeleagă de ce trebuie să meargă la stomatolog chiar și atunci când nu simt durere.

Cum și-ar putea învinge pacienții teama de medicul stomatolog?

Teama se poate învinge tocmai prin vizitele regulate la stomatolog. Încrederea în medic este extrem de importantă, iar aceasta se câștigă pe parcurs. Odată ce pacientul începe cu manopere mici și observă că acestea nu provoacă durere, și încrederea se consolidează. Am avut mulți pacienți care mi-au spus la primul consult că le este teamă, însă cu rabdare aceștia au prins încredere și au ajuns să îmi spună că vin cu plăcere.

Care este secretul unui medic de succes?

Responsabilitatea, comunicarea și profesionalismul sunt cele mai importante aspecte de care medicii ar trebui să țină cont. Pentru a avea succes ca medic trebuie să ai o relație foarte bună cu pacientul, să empatizezi cu el și să încerci să înțelegi fiecare persoană în parte. Eu cred că este foarte important ca pacienții să vină la stomatolog ca la un prieten, iar vizitele să fie plăcute și nu privite drept o corvoadă.

Cum vă simțiți în cadrul Clinicile Dentare Dr. Leahu?

Mă simt foarte bine deoarece aici am întâlnit un colectiv minunat. Sunt înconjurată de oameni frumoși, colegi extraordinari care mi-au devenit prieteni. Este un mediu ideal pentru dezvoltarea unui medic deoarece în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu se folosesc tehnologii de ultimă generație, iar noi învățăm în fiecare zi ceva nou. Lucrez aici de mai bine de 5 ani și mă simt foarte bine, îmi place mult faptul că se lucrează la un nivel înalt, iar fiecare medic este specializat într-un anumit domeniu al stomatologiei. Consider că acest lucru reprezintă, de fapt, stomatologia modernă și viitorul medicinei.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777