Restricții după detartraj. Ce alimente sunt interzise?

 


De: | Etichete: , , | Comentarii: 0 | 23 mai 2019

Vizualizat de 52.894 utilizator/i

Detartrajul ar trebui să fie o procedură de care orice persoană să beneficieze măcar o dată la șase luni, iar fumătorii o dată la trei luni. Detartrajul este singura metodă de a scăpa de tartru și se efectuează atât manual, cât și cu ultrasunete.

Tartrul este o problemă cu care se confruntă toată lumea, indiferent de cât de des și de bine se spală pe dinți. E drept că periajul dentar, utlizarea apei de gură și a aței dentare scad riscul formării plăcii bacteriene, dar există și zone sau spații interdentare, în care periuța nu poate pătrunde, iar ața nu reușește să le curețe complet.

Așadar, intervenția medicului stomatolog o dată la șase luni este necesară. În Clinicile Dentare Dr. Leahu medicii îndepărtează cu succes tartrul cu ajutorul detartrajul dentar cu ultrasunete și a periajului profesional. Detartrajul dentar cu ultrasunete este completat cu unul manual, mai ales pentru zonele subgingivale.

Restricții după detartrajul dentar

După detartaj, unii pacienți pot resimți o ușoară sensibilitate a dinților. Această sensibilitate este absolut normală având în vedere că dinții acoperiți de suprafața dură a pietrei vin în contact cu diferite alimente. Tocmai de aceea, este recomandat să se evite alimentele calde, reci sau dulci, timp de câteva zile. Sensibilitatea dispare de la sine la câteva zile după detartraj. Totodată, mâncărurile fierbinți sau foarte reci sunt și ele pe lista de alimente interzise după detartraj, deoarece este posibil să provoace durere. 

Foarte important după un tratament de detartraj este să ai o igienă riguroasă a danturii, pentru a nu permite formarea unei noi plăci bacteriene. Periajul regulat, corect și utilizarea aței dentare vor ține departe bacteriile, iar dinții și gingiile vor fi protejate mai mult timp.

Alimente interzise după detartraj – ce nu ai voie să mănânci

După detartraj, ar fi de evitat alimentele care pot să îți intre în gingii sau să rămână printre dinți așa cum sunt nucile, chipsurile, migdalele, semințele, etc. Nu sunt recomandate nici alimentele care trebuie mestecate mult cum sunt fructele confiate sau ciocolata. Citricele, murăturile, sucul de fructe sau vinul roșu intră în categoria alimentelor acide care pot răni gingiile după procedura numită detartraj.  Alimente prea reci sau prea calde nu sunt nici ele o alegere prea înțeleaptă din cauza faptului că dinții sunt sensibili.

Totodată, trebuie să eviți consumul de zahăr în cantități mari deoarece acesta favorizează formarea plăcii bacteriene și a tartrului. Cât despre condimentele precum paprika, curry, șofran sau turmeric trebuie să știi că pot irita gingiile.

Atunci când ieși din cabinetul de medicină dentară poți să bei sau să mănânci, însă, așa cum am menționat mai sus, este recomandat să eviți lichidele foarte reci sau foarte calde și alimentele ce pot răni gingia. Dacă acorzi atenție acestui aspect, sensibilitatea dentară nu îți va face probleme, iar după 2-3 zile te vei bucura nu doar de o dantură curată, ci și de un aspect foarte îngrijit al acesteia și de o senzație de prospețime. După ce realizezi un detartraj dentar este recomandat să înlocuiești periuța de dinți cu una nouă.

Alimente permise după periajul profesional

În primul rând, alimentația trebuie să fie bogată în fructe și legume proaspete, care necesită o masticație riguroasă. De ce? Pentru că în acest fel se realizează autocurățarea dinților. De asemenea, alimentele pe care le alegem trebuie să fie bogate în vitamine și minerale, pentru a întări smalțul dinților și pentru a-i proteja astfel de afecțiuni precum caria dentară.

Fie că vorbim despre un pahar de lapte, despre iaurt sau despre brânză și cașcaval, toate sunt alimente sănătoase pentru dinți. Acestea ajută la secreția de salivă și, implicit, la autocurățarea danturii. Un alt exemplu, din categoria legumelor este broccoli, care reduce inflamația în țesutul gingival și formează o barieră naturală împotriva acizilor care erodează smalțul dinților.

Alte alimente sănătoase pentru dinți sunt verdețurile (salata verde, spanacul, pătrunjelul, mărarul etc.) Acestea sunt alimente bogate în fibre, care ajută la menținerea prospețimii în cavitatea orală.

Ai voi sa bei cafea după detartraj?

Medicii stomatologi recomandă să eviți consumul de cafea după detartraj, pentru a-ți menține rezultatul obținut cât mai mult timp. Având în compoziție tanin, atât cafeaua, cât și ceaiul favorizează îngălbenirea dinților. Totodată pH-ul acid al cafelei poate afecta smalțul dentar.

Sfaturi pentru ca detartrajul si igienizarea profesională să aibă efecte cât mai mult timp

Pentru a te asigura că dantura ta este una sănătoasă și frumoasă, este foarte important să acorzi atenție prevenției orale, prin realizarea unui detartraj dentar și a unei igienizări profesionale la fiecare 6 luni. Ca rezultatul să se mențină cât mai mult timp, este important să ai o igiena orală corespunzătoare și acasă, de cel puțin două ori pe zi, care să cuprindă un periaj corect și o curățare cu ața dentară și apa de gură.

Poți folosi și apă de gură cu clorhexidină. Aceasta din urmă are rolul de a îndepărta bacteriile de pe suprafața dinților, însă trebuie folosită nu mai mult de 21 de zile. Este foarte important să o folosești exact așa cum îți recomandă medicul tău stomatolog, cu pauze, pentru a nu apărea colorații pe suprafața dinților.

Vrei să te programezi pentru un detartraj efectuat de profesioniști? Clinicile Dentare Dr. Leahu se găsesc în București, Pitești, Timișoara și Turda. Cu o echipă de 200 de angajați și un plan de recrutare de încă 100 de persoane, rețeaua are un portofoliu complex de soluții și cazuistică, construit în cei nouă ani de existență, pentru câteva zeci de mii de pacienți. Pentru programări, sună la 021 9777!

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777