Vizualizat de 6.729 utilizator/i
Răspunsul este da. Dacă ai observat că nivelul gingiei la un dinte a coborât sau este mai sus decât nivelul gingival normal, de la dinții vecini, este posibil să suferi de retracție gingivală. Se mai poate face ceva? Primul pas este să te prezinți la medicul dentist pentru a identifica cauza care a dus la retragerea gingiei și a o stopa din evoluție. În cazul în care retracția gingivală este foarte mare, se poate punem o grefă gingivală.
Care sunt cauzele retracției gingivale?
Cauzele retracției gingiilor pot fi de la folosirea unei periuțe de dinți cu peri prea tari ori a unui periaj prea puternic, la consumul de tutun și ignorarea sângerărilor gingivale. Medicul dentist poate stabili, în urma unui consult, care sunt cauzele retracției gingivale în cazul tău:
Periajul agresiv asupra dinților ori utilizarea periuței necorespunzătoare – oricare dintre acestea poate determina distrugerea, erodarea smalțului și, în timp, retracția gingivală.
Igiena orală deficitară — nerespectarea unei rutine de curățare a cavității bucale și a dinților, care să includă periajul de cel puțin 2 ori pe zi, utilizarea regulată a aței dentare și a apei de gură, favorizează acumularea de placă bacteriană și depunerea tartrului iar tartrul neîndepărtat duce la afecțiuni gingivale și în final la retracția gingiei de pe dinte.
Consumul de tutun — efectele pe care tutunul le are asupra danturii nu sunt o noutate, și în acest caz fumătorii sunt mai predispuși la retracție gingivală.
Bruxismul — scrâșnitul din dinți creează presiune asupra gingiilor și netratat duce la sensibilitate dentară și retracție gingivală.
Afecțiunile gingivale și boala parodontală — afecțiunile gingivale netratate sunt o cale sigură către boala parodontală, gingia începe să se desprindă de pe dinți, se formează pungi parodontale iar dinții capătă mobilitate. În timp, în lipsa unui tratament adecvat, dinții vor fi pierduți
Cum pot ști dacă am retracție gingivală?
În cazul unei retracții gingivale, poți observa cu ochiul liber că un dinte pare mai lung, fie din cauza gingiei căzute, fie pentru că nivelul gingiei s-a ridicat, dezvelind din rădăcina dintelui. La atingere, vei simți o adâncitură mică între gingie și dinte. Pe lângă aspectele ce țin de estetica zâmbetului, te mai poți confrunta cu sensibilitate dentara la consumul de alimente sau băuturi reci, calde ori dulci și durere. Dacă ai oricare dintre aceste simptome este extrem de importat să mergi cât mai repede la medicul dentist. Cea mai bună modalitate de a stopa evoluția retracției gingivale și agravarea problemei este să începi cât mai curând tratamentul prescris de medic.
Există tratament pentru retracția gingivală?
Pentru a trata retracția gingivală se recomandă un tratament pentru gingie, poate fi vorba de un simplu detartraj sau periaj dentar sau de un tratament mai complex, un tratament parodontal împărțit pe mai multe ședințe. În cazul în care retracția gingivală este foarte mare poți recurge la o grefă gingivală. În ce costă această remodelare gingivală? Este o micro-intervenție realizată cu anestezie locală prin care se transplantează o mică bucată de țesut moale – gingie. Nu vei simți nimic în timpul intervenției iar după ce trece efectul anesteziei vei simți doar un mic disconfort local, care poate fi atenuat dacă iei la timp medicația prescrisă de medic.
Ce indicații trebuie să urmez după?
După intervenție, este foarte important să respecți indicațiile post-operatorii. A-2-a zi poți să începi să periezi zona respectivă cu o periuță cu peri moi. Este necesar să păstrezi o igienă orală corectă, în special în zona unde ai primit grefă, acolo nu trebuie să rămână resturi de mâncare. Pe durata vindecării, adoptă o alimentație moale, pentru a nu irita gingia.
Cum va arăta gingia mea?
În afara faptului că, din punct de vedere estetic, nu vei mai putea face diferența între bucata de țesut moale transplantat și restul gingiei, vei scăpa de sensibilitate, de durere iar pe termen lung ai câștigat o protecție pentru dinte și ai prezervat și osul.
Ești în căutarea unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea ta? Programează-te la numărul de telefon 0219134! Rețeaua Dr. Leahu cuprinde astăzi opt clinici, cinci în București, una în Pitești, una în Timișoara și una în Turda.