
Vizualizat de 1.505 utilizator/i
Retracția gingivală este o afecțiune orală des întâlnită la pacienții care vin în cabinetul stomatologic. Poate că ai auzit până acum despre aceasta și te întrebi de ce apare și ce se poate face pentru tratarea ei. Ei bine, medicii stomatologi îți explică totul despre retracția gingivală, de la tipurile de tratament și până la sfaturile despre îngrijire și prevenție.
Care sunt cauzele retracției gingivale?
În primul rând, retracția gingivală poate fi ușor observată și recunoscută de către fiecare dintre noi. ,,Dacă observi că nivelul gingiilor este mai coborât sau mai ridicat în dreptul unui dinte față de dinții vecini, este posibil să suferi de retracție gingivală”, spune Dr. Ionuț Leahu, medic implantolog și CEO al Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Retracția gingivală poate avea mai multe cauze. Putem vorbi despre un periaj agresiv, care rănește gingia, despre boala parodontală, care reprezintă o inflamare a gingiei, sau despre infecțiile gingivale. De asemenea, retracția gingivală poate să apară și în urma bruxismului, adică în urma scrâșnirii dinților în timpul somnului și în urma igienei orale incorect realizate. Factorii de risc pentru apariția retracției gingivale sunt reprezentați de obiceiurile nesănătoase, precum: fumatul.
În momentul în care vorbim despre dinți sau despre sau despre sănătatea danturii în mod general trebuie să urmărim totul ca pe o unitate. Pe lângă dinte trebuie să urmărim și învelișul acestuia, care este reprezentat de către os și gingie. ,,Gingia are un rol foarte important atât în protecția dintelui, cât și a implanutului dentar, dacă este cazul. Gingia are primul contact cu factorii externi care sunt reprezentați de alimentație, placă bacteriană, tartu sau chiar anumiți factori iritativi precum obieceiurile vicioase. De exemplu, obiceiul de a roade unghiile poate afecta atât dintele, cât și gingia. De asemenea, înțeparea gingiei cu obiecte ascuțite, poate duce în timp la retracția gingivală”, completează Dr. Corina Cîmpean, medic specialist chirurgie oro-maxilo-facială.
Simptomele specifice retragerii gingiilor
Retracția gingivală poate fi cauzată de mai mulți factori, tocmai de aceea simptomele sunt, de cele mai multe ori, acompaniate de simptomele afecțiunii care a dus la apariția acesteia. ,,Gingia este foarte bine atașată de dinte deoarece aceasta conține niște ligamente care îi oferă atât fermitate, cât și posibilitatea de a opri infiltrările bacteriene în spațiile mai profunde. În momentul în care apar anumiți factori care irită gingia, aceasta se retrage provocând sensibilitatea în momentul periajului dentar sau în momentul în care se consumă alimente dulci sau acre. Atunci când gingia se retrage, aceasta dezgolește dinte, astfel pot apărea și așa numitele ,,carii de colet”. Retracția gingivală poate determina și apariția bolii parodontale și, implicit, simptomele acesteia”, explică Dr. Corina Cîmpean, medic specialist chirurgie oro-maxilo-facială.
Așa cum am văzut, retracția gingivală poate fi provocată de inflamația gingiilor, numită de către medicii stomatologi gingivită. ,,Principala cauză a apariției gingivitei este igiena precară, care duce la acumularea plăcii bacteriene și a tartrului dentar. Placa bacteriană este o peliculă de bacterii, care se dezvoltă pe suprafața dinților și irită gingiile provocând inflamarea acestora. Placa bacteriană în zonele greu accesibile se transformă în tartru, acesta împinge gingia care se dezlipește de pe suprafața dintelui. În aceste zone dintre dinte și gingie în care se acumulează placă bacteriană se formează pungile parodontale, care provoacă sângerări chiar și la simpla atingere ”, completează Dr. Corina Ene, medic dentist, specialist proteze dentare.
Afecțiunile de la nivelul gingiei care pot duce la retracția gingivală au simptome diverse printre care: înroșirea gingiei, umflarea acesteia în anumite locuri, sângerarea spontană sau la atingere.
Tocmai pentru că simptomele retracției gingivale pot fi acompaniate de simptomele altor afecțiuni orale, este foarte important ca imediat după ce observi o mică schimbare la nivelul danturii să ceri sfatul medicului stomatolog.
Tratament pentru retracția gingivală, în funcție de cauză
Dacă te întrebi totuși ce se mai poate face în cazul retracției gingivale, este bine să știi că primul pas este să te prezinți la medicul dentist pentru a descoperi cauza. Odată ce acest lucru este stabilit, medicul îți poate recomanda un plan de tratament care va putea opri retracția gingivală din evoluție. Pentru a trata o retracție gingivală apelăm, în primul rând, la o tehnică de curățare profesională, ne putem referi aici la un simplu detartraj sau la o igienizare profesională. De asemenea, poate fi necesar un tratament parodontal, care necesită mai multe ședințe, în cazul în care afecțiunea gingivală se află în stadiu avansat.
În cazurile în care retracția gingivală este foarte mare, este indicată o grefă gingivală. ,,Ce înseamnă o grefă gingivală? Este, de fapt, o bucată de gingie fixă pe care o regăsim la nivelul cerului gurii și în zona palatului dur. De obicei, aceasta se recoltează din zona premolarilor sau din zona molarilor. Ulterior, gingia se transplantează în zona în care retracția gingivală a evoluat. Ca și intervenție stomatologică, este o intervenție ușoară. În timpul acesteia pacientul nu simte absolut nimic deoarece totul se realizează cu ajutorul anesteziei locale. Intervenția nu este dificilă pentru pacient nici din punct de vedere al recuperării. Nu necesită spitalizare, de aceea pacientul poate merge acasă imediat după intervenție. Ca și simptomatologie, durerile sunt minime, ele persistă între 2 și 4 zile, însă dacă pacientul ia o medicație antiinflamatoare și medicamente pentru durere, recuperarea este una foarte ușoară” explică Dr. Corina Cîmpean, medic specialist chirurgie oro-maxilo-facială.
Grefa gingivală are mai multe beneficiii pentru pacient, atât din punct de vedere functional, cât și estetic. Pacientul nu doar că nu va mai observa diferența de înălțime a gingiei între locul unde a avut retracția gingivală și restul danturii, ci va observa și dispariția sensibilității dentare și a durerilor. Pe termen lung, pacientul câștigă o protecție mai mare pentru rădăcina dintelui.
Sfaturi pentru retracția gingivală
Igiena orală corect realizată, de cel puțin două ori pe zi, dar și vizitele regulate la medicul stomatolog reprezintă cele mai bune metode de prevenție ale afecțiunilor orale. Cu cât acestea sunt descoperite și tratate mai devreme, cu atât riscul de a te confrunta cu o retracție gingivală este mai mic.
De asemenea, este foarte important să te prezinți la medicul stomatolog în momentul în care observi orice schimbare la nivelul gingiei. Medicul specialist este cel mai în măsură să îți recomande un tratament care să te ajute să îți recapeți sănătatea danturii.
Dacă planul de tratament recomandat include și o grefă gingivală, este foarte important ca după intervenție să respecți sfaturile medicului și să păstrezi o igienă orală foarte bună, în special în zona unde a s-a realizat grefa gingivală. Locul unde a fost realizată intervenția trebuie să fie păstrat cât mai curat, de aceea, din a doua zi după intervenție se recomandă periajul ușor, realizat cu o periuță de dinți moale. De asemenea, este recomandat să fie consumate alimente moi și lichide.
Diana
Buna seara. Ma interesează dacă in clinica din Pitești se fac grefe gingivale și un preț. Mulțumesc!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Sigur, în clinica din Pitești se realizează grefe gingivale. Planul de tratament este personalizat pentru fiecare pacient în parte. În cadrul consultației de specialitate veți primi toate informațiile referitoare la: etapele tratamentului, durata acestuia și costul total al planului de tratament recomandat. Pentru informații suplimentare și programări ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34.