Retracția gingivală: tratament acasă sau la stomatolog? Sfatul care îți va salva dinții

 

pacienta pe scaun, medic stomatolog in dreapta
În Clinicile Dentare Dr. Leahu, tratamentul se stabilește în funcție de gradul de retracție gingivală.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 20 iunie 2022

Vizualizat de 1.424 utilizator/i

Gingia are un rol foarte important pentru protecția dintelui, deoarece aceasta are primul contact cu factorii externi care sunt reprezentați de alimentație, placa bacteriană, tartru sau chiar și de anumiți factori iritativi, precum obiceiurile vicioase (fumatul, consumul excesiv de alcool, ș.a.)
Prin urmare, dacă ai observat că nivelul gingiei al unui dinte a coborât sau dacă se află mai sus decât nivelul normal al dinților vecini, află că este posibil să te confrunți cu retracție gingivală. Întrebarea multor pacienți este dacă se mai poate face ceva sau ce soluții de tratament există pentru această problemă? Ei bine, primul pas pe care trebuie să-l facem în acest caz este să venim la medicul dentist, pentru a descoperi cauza care a dus la retragerea gingiei și pentru a afla ce opțiuni de tratament există.
Află din articolul următor toate informațiile despre când apare retracția gingivală, care sunt simptomele acesteia și ce tratamente recomandă medicii specialiști din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Când apare retracția gingivală

Retracția gingivală reprezintă dezvelirea dinților și expunerea lor în cavitatea bucală. Principala cauză a retracției gingivale este pierderea suportului osos care menține gingia de la nivelul dinților. Acest suport osos se retrage din mai multe cauze. Putem vorbi despre înghesuiri dentare, din cauza cărora nu ne putem curăța foarte bine dinții și astfel apare tartrul dentar și placa bacteriană, care inflamează gingia și duce la retracția gingivală.
O altă cauză a retragerii gingiilor poate fi și poziția incorectă a oaselor maxilare, care duc la niște forțe care se transmit către dinți sau în anumite grupuri de dinți. Totodată, factorii vicioși, cum ar fi: consumul excesiv de alcool ori fumatul, deoarece provoacă o scădere a fluxului de sânge care vine la nivelul gingiei. În acest caz, gingia nu mai este hrănită cum trebuie și se retrage.
Nu în ultimul rând, igiena orală precară, care este factorul cel mai des întâlnit al retracției gingivale. Din cauza unui periaj dentar agresiv, precum și folosirea unor periuțe de dinți cu peri tari și totodată perierea incorectă a dinților prin mișcări dinspre dinte spre gingie, provoacă retragerea gingiilor.

Simptomele retracției gingivale

Principalele simptome care apar atunci când ne confruntăm cu retracții gingivale sunt sângerările fie în timpul periajului dentar, fie în timp ce mâncăm anumite alimente. Un alt simptom este reprezentat de durerile dentare, care apar din cauza infecțiilor care ajung la rădăcinile dinților. De asemenea, spațiile inestetice dintre dinți pot cauza retracția gingiilor. Le putem identifica datorită dinților alungiți, a rădăcinilor care se văd și a spațiilor care arată ca niște triunghiuri negre.

Există opțiuni de tratament acasă pentru gingia retrasă?

Retracția gingivală se tratează doar de către medicul stomatolog, în cabinetul de medicină dentară. Însă, înainte de a ajunge la medic este necesar să respecți acasă câteva sfaturi:
– evită obiceiurile vicioase, precum consumul de alcool și tutun. Dacă acest lucru nu este posibil, încearcă să le limitezi pe cât de mult posibil;
– echilibrează-ți dieta;
– evită rosul unghiilor sau obiceiul de a ține pixul între dinți, atunci când gândești;
– evită traumatismele în urma inserărilor piercing-urilor la nivelul cavității orale;
– mergi la stomatolog de 2 ori pe an pentru a preveni afecțiunile dentare.

Tipuri de tratament în cabinetul stomatologic

Tratamentul pentru retracția gingivală constă în regenerarea tisulară ghidată, adică realizarea unei intervenții chirurgicale în care medicul specialist reface osul. Însă, înainte de a începe acest tratament, este necesar să oprim din evoluție boala parodontală.
Tratamentul se stabilește în funcție de gradul de retracție gingivală. Dacă cumva gingia este retrasă câțiva milimetri, tratamentul constă în transplantarea unei bucăți de gingie de pe cerul gurii pe locul în care gingia s-a retras de pe dinte. În cazul în care retracția gingivală este severă, medicul specialist în chirurgie va reface mai întâi volumul osos, după care pacientul va urma o terapie gingivală.

Tratamentul început devreme îți poate salva dinții

Cu cât retracția gingivală este descoperită mai devreme, cu atât tratamentul este mult mai simplu. Pentru a trata o mică retracție a gingiei apelăm, în primul rând, la o tehnică de curățare profesională, ne putem referi aici la un simplu detartraj dentar sau la o igienizare profesională. Medicul stomatolog curăță foarte bine atât suprafața danturii, cât și subgingival cu instrumente speciale procedurilor, urmând ca la final să recomande pacientului indicații cu privire la respectarea corespunzătoare a igienei orale.

Igiena orală trebuie realizată de cel puțin două ori pe zi și este foarte important ca pe lângă periajul dentar să utilizăm mijloacele adjuvante de curățare, precum ața dentară sau periuțele interdentare, apa de gură și dușul bucal. Totodată, vizitele periodice la medicul stomatolog reprezintă cea mai bună metodă de prevenție a afecțiunilor orale.
De asemenea, este foarte important să te prezinți la medicul stomatolog în momentul în care observi orice schimbare la nivelul gingiei. Medicul specialist este cel mai în măsură să îți recomande un tratament care să te ajute să îți recapeți sănătatea danturii.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134