Retracție gingivală. Cauze, simptome, tratament pentru gingii retrase

 

medic stomatolog in dreapta, asistent medical in stanga, pacient pe scaun in cabinetul de medicina dentara
Factorii de risc ai retracției gingivale pot fi reprezentați de obturații sau lucrări vechi incorect adaptate

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 18 noiembrie 2022

Vizualizat de 1.757 utilizator/i

Dacă ai observat că nivelul gingiei la un dinte a coborât sau este mai sus decât nivelul gingival normal de la dinții vecini, este posibil să suferi de retracție gingivală. Mulți pacienți se întreabă ce este de făcut, în acest caz, pentru a-și recupera sănătatea orală, iar asta implică o vizită cât mai rapidă la medicul stomatolog. În urma unui consult de specialitate, vei afla ce opțiuni de tratament există și cum poți preveni în viitor această afecțiune dentară.

Descoperă în articolul următor care sunt cauzele, tratamentul, dar și metodele de prevenție ale retracției gingivale.

Ce este o retracție gingivală

Retracția gingivală este o afecțiune orală des întâlnită la pacienții care vin în clinica dentară. Această problemă de la nivelul gingiilor apare indiferent de vârstă sau sex. Trebuie reținut faptul că, dacă nu se intervine la timp, țesutul de sustinere a dintilor și osul alveolar pot fi grav afectate și asta poate conduce la pierderea dinților.

Cauzele pentru care se retrag gingiile

Retracția gingivală poate avea mai multe cauze. Putem vorbi despre un periaj agresiv, care rănește gingia, despre boala parodontală, care reprezintă o inflamare a gingiei, sau despre infecțiile gingivale. De asemenea, retracția gingivală poate să apară și în urma bruxismului, adică în urma scrâșnirii dinților în timpul somnului și în urma igienei orale incorect realizate. Factorii de risc pentru apariția retracției gingivale sunt reprezentați de obiceiurile nesănătoase, precum fumatul.

O altă cauză a retragerii gingiilor poate fi și poziția incorectă a oaselor maxilare, care duc la niște forțe care se transmit către dinți sau în anumite grupuri de dinți.

 Factori de risc

Factorii de risc ai retracției gingivale pot fi reprezentați de obturații sau lucrări vechi incorect adaptate. De asemenea, alți factori de risc pentru gingiile retrase sunt malpozițiile dentare, deoarece atunci când dinții au o poziție incorectă, forțele aplicate asupra acestora nu se transmit în mod normal, iar atunci când există o presiune mult prea mare asupra dinților poate apărea retragerea gingiei.

Frenul labial reprezentat de o fâşie de țesut muscular (o membrană) care se află între buză şi gingie, în unele cazuri acesta poate reprezenta un factor de risc pentru retragerea gingiei. Afecțiunile gingivale se pot agrava în timp, în special o dată cu înaintarea în vârstă, mai ales dacă pe parcursul vieții igiena orală nu a fost una adecvată.

 Simptomele retracției gingivale

În cazul unei retracții gingivale, poți observa cu ochiul liber că un dinte pare mai lung, fie din cauza gingiei căzute, fie pentru că nivelul gingiei s-a ridicat, dezvelind din rădăcina dintelui. La atingere, vei simți o adâncitură mică între gingie și dinte. Pe lângă aspectele ce țin de estetica zâmbetului, te mai poți confrunta cu sensibilitate dentară la consumul de alimente sau băuturi reci, calde ori dulci și durere. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, este extrem de important să mergi cât mai repede la medicul stomatolog.

 Când trebuie să mergi la medic

Atunci când observi că linia gingiilor este retrasă este important să te prezinți cu prioritate la medicul stomatolog. În cadrul unui consult de specialitate vei primi toate informațiile necesare cu privire la planul de tratament, potrivit pentru tine. Cea mai bună modalitate de a stopa evoluția retracției gingivale și agravarea problemei este să începi cât mai curând tratamentul prescris de către medic.

Ce investigații se fac în cazul în care ți s-a retras gingia

„În cazul în care pacientul se prezintă cu retracție gingivală, pentru a putea stabili un diagnostic corect, este nevoie de evaluarea clinică a danturii, realizarea unei parodontometrii, asta înseamnă măsurători realizate la fiecare dinte în parte pentru a vedea nivelul retracției gingivale, dar și nivelul resorbției osoase. De asemenea, tot în cadrul parodontometriei putem observa gradul de sângerare pe care gingia îl are. Nu în cele din urmă și foarte important, medicul stomatolog va analiza și radiografia dentară a pacientului”, ne explică Dr. Andra Călin, Medic stomatolog, specialist parodontolog.

Tratament recomandat de medic pentru retracția gingivală

În funcție de cauza retracției gingivale, tratamentele poate fi multiple. Dacă vorbim despre o retracție gingivală, ca urmare a unei resorbții osoase, provocată de boala parodontală, atunci este propus tratamentul  de bază a parodontozei. Pentru situațiile mai complexe se poate vorbi și despre o procedură chirurgicală, care este complet nedureroasă și se realizează cu anestezie locală.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical variază, în funcție de diagnostic. În primă etapă se realizează tratamentul pentru oprirea din evoluție a bolii parodontale, urmând ca apoi să se realizeze partea estetică. O astfel de intervenție se realizează cu anestezie locală și constă în realizarea unei incizii, prin deplasarea gingiei spre coroana dintelui. Indicația post chirurgicală implică o igienă orală mai riguroasă, control la 7 zile pentru a vedea cum se vindecă, iar la 14 zile pentru a scoate firele.

 Grefa gingivală

În cazurile unde retracția gingivală este foarte avansată, este indicat să fie aplicată o grefă gingivală. După realizarea unei astfel de intervenții, rezultatele din punct de vedere estetic se vor putea observa imediat, acestea fiind însoțite și de dispariția sensibilității și a durerii. Pe termen lung, o intervenție cu grefă gingivală reprezintă protecție pentru dinții cu retracție gingivală. Intervenția se efectuează cu anestezie locală, iar pacientul nu simte durere sau disconfort în timpul acesteia. Grefa gingivală este preluată de pe cerul gurii si este amplasată la nivelul retracției gingivale.

 Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos, în cazul retracțiilor gingivale, se administrează doar în cazul pacienților, care se confruntă cu mai multe afecțiuni generale sau în cazul în care vorbim despre secreții purulente, abcese parodontale, pacienți care au suferit un transplant de organe sau persoanele cu o imunitate scăzută.

În cât timp se face regenerarea gingivală

Gingia se regenerează după intervenție, destul de rapid. După o săptămână de la procedură, deja se poate observa o îmbunătățire din punct de vedere al aspectului, urmând ca după 14- 20 de zile gingia să fie refăcută complet.

Metode de prevenție

Principala cauză a apariției retracțiilor gingivale este reprezentată de igiena orală incorect realizată, astfel prevenția acesteia se poate realiza printr-o rutină corectă a curățării danturii.

Medicii stomatologi explică faptul că o igienă orală corectă înseamnă un periaj dentar realizat de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, dar și folosirea a cel puțin o dată pe zi a metodelor adjuvante de curățare, și anume: ața dentară, apa de gură și dușul bucal. Tehnica utilizată pentru realizarea periajului dentar este foarte importantă în ceea ce privește prevenția afecțiunilor gingivale. Astfel, este necesar ca mișcările realizate să fie efectuate dinspre gingie spre dinte, cu perii orientați la 45 de grade.

De asemenea, pentru prevenirea retragerii gingiilor sunt recomandate controalele regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni. În cadrul acestora se realizează atât o curățare profesională a danturii, dar se și pot observa afecțiuni dentare ,în stadiu incipient, ceea ce implică un tratament mult mai simplu și reduce la minimum riscul apariției complicațiilor.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777