
Vizualizat de 482 utilizator/i
A fi un medic bun înseamnă empatie, pasiune pentru sănătatea reală și dorința continuă de a ajuta persoanele care au nevoie. Dr. Adina Nonu, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu din Constanța ne povestește în cadrul interviului de mai jos despre bucuria pe care o simte atunci când, la finalul tratamentelor stomatologice pe care le realizează, observă cum a contribuit la readucerea zâmbetului pe buzele pacienților săi, dar și despre cum este o zi din viața unui medic dentist.
Ce anume v-a îndemnat să alegeți stomatologia?
Mi-am dorit întotdeauna să pot aduce zâmbetul pe buzele persoanelor din jurul meu. Tocmai de aceea am ales stomatologia, pentru a putea contribui la realizarea unor manopere menite să aducă zâmbetele pe fețele pacienților, atât la propriu, cât și la figurat. Din punctul meu de vedere, acesta este scopul principal al unui medic! Pe lângă colaborarea cu pacientul, care trebuie să fie exemplară, medicul trebuie să știe cum să ajute pacientul și să îl îndrume astfel încât parcursul acestuia în clinică să fie o plăcere, și nu o obligație. Doar în acest fel se pot evita problemele majore ale sănătății orale, care provoacă disconfort și durere și care necesită tratamente îndelungate și costisitoare.
Cum arată o zi în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu?
Fiecare zi este o provocare deoarece fiecare pacient este unic, iar fiecare caz ce trebuie rezolvat are particularitățile sale. Lucrul în echipă face ca tratamentele să decurgă mult mai ușor atât pentru medic, cât și pentru pacient. Astfel, experiența pacienților în clinica stomatologică nu este una traumatizantă ci, dimpotrivă, plăcută și relaxantă. Întreaga echipă contribuie într-un anumit fel la zâmbetul pacientului și acest lucru este extrem de important.

Dr. Adina Nonu în cadrul Clinicii Dentare Dr. Leahu din Constanța.
Care sunt cele mai comune afecțiuni pe care le întâlniți?
Având în vedere faptul că vizita la medicul dentist este percepută de foarte puțină lume ca fiind una plăcută, multe persoane evită să meargă la timp la stomatolog. Cele mai comune cazuri pentru care pacienții se prezintă la clinică sunt edentațiile, ceea ce înseamnă lipsa dinților. Mai întâlnim pacienți cu dinți cu grad ridicat de mobilitate, ceea ce indică prezența bolii parodontale. De asemenea, vedem și pacienți cu dureri foarte mari la nivelul dinților, dureri provocate de infecții dentare ori de fracturi sau abcese dentare. Din păcate, sunt puțini pacienți care vin la controalele periodice pentru prevenție, cel mai probabil din cauza lipsei educației sanitare. De aceea, încercăm să le explicăm tuturor pacienților care este rolul igienei orale corect realizate și a vizitelor regulate la medicul stomatolog.
Ce provocări întâmpinați în lucrul cu pacienții?
Lucrul cu pacientul este întotdeauna o provocare, dar depinde în primul rând de medic și apoi de voința pacientului dacă această provocare poate deveni ulterior o plăcere. Este ideal ca pacienții să își dorească să revină constant la medic până atunci când sunt rezolvate toate problemele. De asemenea, este foarte important ca pacientul să aibă o percepție foarte bună despre vizitele la medicul stomatolog, tocmai pentru a veni cu drag la controlul periodic, după finalizarea planului de tratament. Aceste vizite regulate contribuie foarte mult la menținerea rezultatelor obținute de către medicul stomatolog. De obicei, pacienții vin cu dureri foarte mari sau se confruntă cu lipsa dinților, iar acest lucru poate fi un șoc pentru ei, de aceea este important ca noi, medicii, să știm să gestionăm situațiile și să îi asigurăm că totul se va rezolva, treptat, printr-o bună colaborare.
Care sunt atuurile unui stomatolog bun?
În primul rând, orice medic ar trebui să trateze orice pacient cu răbdare și simț al răspunderii. Comunicarea este foarte importantă deoarece fiecare pacient trebuie să înțeleagă și să accepte tratamentul care i se propune, cu riscurile și beneficiile aferente.
Care sunt cele mai frumoase experiențe pe care le-ați trăit de-a lungul carierei dumneavoastră?
Cea mai frumoasă experiență este atunci când realizezi că pacientul care vine pentru prima oară la clinică și intră în cabinet cu probleme dentare, reușește la finalul tratamentului să obțină rezultate cu mult peste așteptările sale inițiale. Datorită unui plan de tratament bine definit pe care pacientul îl acceptă și pe care noi, medicii, îl ducem la bun sfârșit la nivel de echipă, rezultatele sunt spectaculoase. În astfel de situații în care pacienții sunt extrem de mulțumiți, satisfacția și bucuria pe care medicul le simte nu pot fi descrise.
Care credeți că este cel mai important aspect atunci când vine vorba de relația medic-pacient?
Relația medic-pacient este o relație pe o perioadă îndelungată, doar în acest fel putem obține rezultate foarte bune în ceea ce privește sănătatea orală și, bineînțeles, menținerea pe termen lung a rezultatelor obținute. Pacientul trebuie să conștientizeze că un rezultat bun necesită timp și atenție. Aceste lucruri sunt posibile doar dacă pacientul este dispus să colaboreze și să urmeze întocmai indicațiile medicului.
Ce ar trebui să se schimbe, în prezent, în stomatologia din România?
Stomatologia din România a evoluat destul de mult având în vedere tratamentele ce se pot realiza în ziua de astăzi, însă educația sanitară nu este atât de bine pusă la punct. De aceea, noi, medicii, trebuie să încercăm să le explicăm pacienților cât de importantă este prevenția. Este necesar să explicăm acest lucru mai ales persoanelor care încă nu au probleme grave și celor care urmează tratamente, tocmai pentru a învăța cât de important este să respecte anumite reguli și să nu neglijeze controalele periodice care au un rol extrem de important atunci când vorbim despre rezultatele pe termen lung.