Sângerări gingivale la periaj? Ce afecțiuni pot ascunde?

 

Sangerari gingivale tratate in cabinet de catre medic specialist in dreapta
Atunci când observi sângerări gingivale este necesar să te prezinți în cabinetul medicului parodontolog.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 0 | 17 decembrie 2020

Vizualizat de 1.447 utilizator/i

Dacă te confrunți cu sângerări gingivale și te întrebi dacă nu cumva acestea ascund anumite afecțiuni orale, atunci este bine să știi care sunt recomandările medicilor stomatologi. Iată care pot fi cauzele sângerărilor gingivale, care sunt tratamentele stomatologice care te ajută și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a avea o dantură sănătoasă și frumoasă.

Cauzele sângerărilor gingivale

În primul rând, este foarte important să știi că gingiile sănătoase nu sângerează niciodată în timpul periajului dentar. Astfel, dacă în ultima perioadă ai observat sângerări gingivale, atunci este posibil să te confrunți cu o anumită afecțiune dentară.

De cele mai multe ori, inflamările gingivale reprezintă principala cauză a sângerărilor. Gingivita este o afecțiune de acest tip. De fapt, ea reprezintă o inflamare la nivelul gingiei pe care, cel mai frecvent, se întâmplă să nu o descoperim la timp deoarece nu provoacă durere. Principalele simptome ale gingivitei sunt înroșirea gingiilor și sângerarea ușoară a acestora în timpul periajului dentar sau a folosirii aței dentare. Uneori, gingivita poate provoca sângerarea gingiilor chiar și atunci când sunt consumate alimente tari, de exemplu: mere, pere sau morcovi.

Gingivita este o formă ușoară a inflamărilor gingivale. Atunci când nu este tratată la timp, aceasta se poate transforma în boală parodontală. În acest caz, sângerările gingiilor apar nu doar în timpul periajului dentar, ci și în timpul meselor, la simpla atingere a dinților și chiar în mod spontan.

Atât gingivita, cât și boala parodontală apar din cauza acumulării plăcii bacteriene și a depunerilor de tartru pe linia gingiei și pe suprafața dinților. Astfel, putem spune că lipsa unei igiene orale corecte poate să ducă la sângerări gingivale.

Alte cauze ale sângerărilor gingivale ar putea fi urgențele stomatologice. Acestea sunt, de fapt, acele afecțiuni de la nivelul cavității orale ce pot pune în pericol sănătatea generală a organismului și necesită un tratament imediat. Orice urgență stomatologică necesită intervenția cât mai rapidă a unui medic stomatolog pentru controlul durerii și pentru tratarea afecțiunii. Atunci când vorbim despre sângerări gingivale abundente, ne putem gândi la o urgență stomatologică. De exemplu, hemoragia post extracțională, care poate să apară în urma unei extracții dentare. Sângerarea este normală după o astfel de intervenție, însă atunci când persistă mai mult de 5-6 ore, când devine abundentă, când reapare la un interval de câteva zile, în mod spontan sau chiar în urma unui accident, este foarte important să ceri ajutorul medicului stomatolog într-un timp cât mai scurt.

Sângerările gingivale și boala parodontală

Așa cum am văzut, boala parodontală poate fi o cauză a sângerărilor gingivale. Studiile confirmă faptul că această boală este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dentare și poate afecta atât adulții, cât și persoanele tinere. Cunoscută și sub denumirea de parodontoză, această afecțiune este, de fapt, o îmbolnăvire a țesuturilor ce susțin dinții, a osului maxilar și a gingiei. Aceasta mai este cunoscută și cu denumirea de ,,boala dinților frumoși” sau ,,boala dinților sănătoși”, deoarece chiar dacă aceștia nu par să fie afectați, atunci când nu se intervine cu un tratament corespunzător, ei pot fi pierduți.

Sângerările gingivale se numără printre primele simptome ale bolii parodontale. Mai mult, aceasta nu este o afecțiune orală care să provoace durere în primele stadii. Astfel, dacă sângerările gingivale nu sunt tratate cu seriozitate încă din momentul în care apar, boala poate avansa până în momentul în care dinții nu mai pot fi salvați. În stadiile avansate ale bolii parodontale, dinții încep să se miște și să apară durerea.

Tratamentul sângerărilor gingivale

Atunci când vorbim despre gingivită sau despre boala parodontală, tratamentele sângerărilor gingivale pot consta într-o igienizare profesională, dacă afecțiunea este la început. Așa cum am menționat mai sus, principalul factor de risc al inflamărilor gingivale îl reprezintă acumularea plăcii bacteriene și a depunerilor de tartru, care irită gingiile. Igienizarea profesională constă în îndepărtarea acestora prin intermediul a 3 pași simpli, și anume: detartrajul dentar, air flow-ul și periajul profesional. Toate acestea au rolul de a curăța în profunzime placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților și de pe linia gingiilor.

În unele cazuri, atunci când gingivita sau boala parodontală se află în stadiu avansat, este necesar ca medicul stomatolog să curețe acumulările de placă bacteriană prin intermediul unei intervenții chirurgicale. În stadiile avansate ale parodontozei, apar pungile parodontale, acumulările de bacterii în zona dintre dinte și gingie. Aceste pungi parodontale sunt înlăturate de către medicul specialist, iar apoi zona este curățată complet cu ajutorul unor soluții septice. De asemenea, se poate folosi și laserul, pentru a decontamina foarte bine gingia și pentru a asigura vindecarea mai rapidă a acesteia.

Când trebuie să te prezinți la medic?

Vizita la medicul stomatolog este recomandată imediat după ce ai observat sângerări gingivale în timpul periajului. Un consult stomatologic și o radiografie dentară vor fi suficiente pentru ca medicul stomatolog să îți poată spună exact care este problema cu care te confrunți și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți recăpăta sănătatea zâmbetului.

Acordă o atenție sporită danturii tale și nu neglija simptomele ce îți indică apariția unor afecțiuni orale. Cu cât acestea sunt descoperite mai repede, cu atât tratamentul va fi unul mai simplu și mai puțin costisitor.

Alte sfaturi utile

Igiena orală corect realizată este una dintre cele mai importante reguli ale prevenției orale. Astfel, dacă îți dorești să ai un zâmbet sănătos și să nu te confrunți cu sângerări gingivale sau cu orice alte afecțiuni dentare, este foarte important să realizezi periajul dentar de cel puțin două ori pe zi. Pe lângă periajul dentar, este recomandat să folosești și ața dentară și apa de gură. Acestea au rolul de a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană chiar și din cele mai greu accesibile zone.

Nu în ultimul rând, vizitele regulate la medicul stomatolog, din 6 în 6 luni, te pot ajuta să uiți de grija afecțiunilor orale. Medicul dentist poate descoperi semnele afecțiunilor dentare pe care tu este posibil să nu le recunoști. Astfel, acesta îți poate recomanda un tratament stomatologic care să te ajute să îți păstrezi dantura sănătoasă și frumoasă.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777