Sângerările gingivale. Ce afecțiuni ascund și cum pot fi tratate în cabinetul stomatologului

 

Medic stomatolog in dreapta, asistenta medicala in stanga in cabinetul de medicina dentara
Boala parodontală și gingivita reprezintă două dintre cele mai întâlnite afecțiuni când discutăm despre sângerările gingivale.

De: | Etichete: , , , , , , , , | Comentarii: 2 | 14 februarie 2022

Vizualizat de 1.368 utilizator/i

Te confrunți cu sângerări gingivale? Te întrebi ce afecțiuni pot ascunde și care sunt cauzele ce îți pot afecta sănătatea danturii? În majoritatea cazurilor, inflamarea sau sângerările care apar la nivelul gingiilor reprezintă un simptom al instalării bolii parodontale.

Descoperă motivele apariției sângerărilor gingivale, afecțiunile ce stau în spatele acestui simptom și care sunt tratamentele recomandate de medicii stomatologi pentru ați recupera sănătatea dentară, în articolul următor.

Ar trebui să te sperie sângerarea gingiilor la periaj?

Este important să știi că o gingie sănătoasă nu sângerează atunci când realizezi periajul dentar. Așadar, dacă te confrunți de o perioadă cu un astfel de simptom este bine să te prezinți cât mai rapid la un consult clinic.

Inflamarea gingiilor este prima cauză a sângerărilor. Evoluția de la o simplă sângerare gingivală, până la instalarea bolii parodontale poate fi rapidă, iar în cazul parodontozei se poate ajunge la mobilitate dentară și chiar la pierderea dinților.

De ce apar sângerările gingivale

Sângerarea gingivală poate fi provocată de deficitul de vitamine și minerale din organism, din cauza unei alimentații nepotrivite sau prin depuneri de placă bacteriană pe suprafața dentară. Gingivita poate fi de asemenea, o altă afecțiune ce sta la baza inflamării mediului gingival, care se manifestă prin sângerări și este lipsită de durere.

Sângerările gingivale la copii

Sănătatea orală a copiilor reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte la care părinții trebuie să fie atenți. Sângerările gingivale prezente în rândul celor mici au ca factor principal, igiena orală deficitară, prin depunerea de tartru pe suprafața dinților și care poate irita în timp gingiile.

De asemenea, gustările celor mici pot să crească riscul de a dezvolta boli gingivale. Spre exemplu, consumul frecvent de alimente dulci și sucuri carbogazoase, prin aportul mare de zahar și amidon smalțul dentar poate fi afectat. În acest caz,  timpul dintre mese este mult prea mic, ca dinții să se recupereze în urma plăcii acide formate de masa precedentă și să se remineralizeze.

Printre primele semne ale gingivitei la copii, putem observa înroșirea, umflarea și chiar sângerarea gingiilor, mai ales în timpul periajului dentar. Totodată, gingia celui mic poate sângera și în momentul când consumă alimente mai tari, cum ar fi merele, perele sau morcovii.

Tratamentele recomandate de medicii stomatologi, în combaterea gingivitei la copii este igienizarea profesională, realizată în cabinet, cu ajutorul căreia placa bacteriană și depunerile de tartru sunt înlăturate.

Sângerările gingivale la adulți

Un alt factor care favorizează sângerările gingivale, în rândul adulților este fumatul, deoarece pacienții care au obiceiuri vicioase sunt cu mult mai predispusi infecțiilor dentare. Fumul de țigară arde țesuturile moi din cavitatea bucală și blochează glandele salivare, ducând astfel la uscarea gurii. Totodată, apariția gingivitei în cazul adulților, este influențată și de un sistem imunitar slăbit din cauza bolilor, cum ar fi: diabetul zaharat, HIV-ul sau modificările hormonale din timpul sarcinii.

Cea mai întâlnită afecțiune în rândul adulților și nu numai, ce debutează cu sângerări gingivale este parodontoza. „Parodontoza este boala dintelui sănătos. Ea nu ține cont de vârstă sau de sex. Printre pacienții predispuși la apariția bolii parodontale se numără cei la care întâlnim malocluzii, înghesuiri dentare și bineînțeles o igienă deficitară. De departe, o igienă precară favorizează apariția plăcii bacteriene care stimulează depunerea tartrului, acesta fiind mediul prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor. Printre factorii principali care determină apariția bolii parodontale se mai numără diabetul, ereditatea și fumatul” ne explică dr. Andra Maria Călin, medic specialist parodontolog în cadrul clinicilor Dentare Dr. Leahu

În clinicile Dentare Dr. Leahu pacienții pot beneficia de un pachet de prevenție a bolii parodontale, despre care dr. Andra Maria Călin ne spune mai multe: “Un prim pas în prevenirea bolii parodontale este o vizită la medicul stomatolog. În clinicile Dr. Leahu, pacienții pot opta pentru un pachet de prevenție care constă într-o consultație care ne-ar ajuta să stabilim situația clinică, o radiografie pentru informații mai complexe și o parodontometrie. Aceasta din urmă constă într-o serie de măsurători făcute fiecărui dinte în parte, pentru a vedea dacă este afectat, și dacă da, pentru a stabili gradul de afectare.”

 Sângerările gingivale în sarcină

Un principal simptom al gingivitei de sarcină este reprezentat de înroșirea și sângerarea gingiilor. Aceste semne pot apărea mai ales în timpul periajului dentar sau atunci când folosim mijloacele adjuvante de curățare a danturii, precum ața dentară sau dușul bucal. Apariția gingivitei de sarcină se datorează schimbărilor hormonale și influențează modul în care organismul reacționează la activitatea bacteriană. Gingivita este o afecțiune orală cu forme ușoare, care nu trebuie să le îngrijoreze pe viitoarele mămici, mai ales dacă se respectă tratamentul și indicațiile medicului stomatolog. Tratamentul gingivitei se poate realiza în timpul sarcinii, încât atât viitoarea mamă, cât și copilul să poată fi în deplină siguranță.

Ce afecțiuni pot cauza sângerări gingivale

Așa cum am văzut, boala parodontală și gingivita reprezintă două dintre cele mai întâlnite afecțiuni când discutăm despre sângerările gingivale. Însă, o altă afecțiune asociată sângerărilor la nivelul gingiei o reprezintă și cancerul oral.

 Cancerul oral

Cancerul oral este o leziune a mucoasei bucale, fiind declanșat de o dezvoltare haotică a celulelor și poate fi localizat în mai multe zone din cavitatea orală, cum ar fi: limba, interiorul obrajilor, sub limbă sau cerul gurii (boltă palatină). Se manifestă prin, colorații roșiatice intense, pete albe, sângerări orale fără motiv, dificultate și disconfort la înghițire. Când aceste simptome sunt prezente, se recomandă o vizită cât mai urgentă la medicul stomatolog, unde se va realiza biopsia, care va determina un diagnostic clar. Este important ca tumora să fie identificată cât mai rapid, astfel tratamentul va fi mai eficient.

Parodontoza

Așa cum am văzut, boala parodontală reprezintă o cauză des întâlnită a sângerărilor gingivale. Cunoscută și ca „boala dintelui sănătos”, această afecțiune este, de fapt, o îmbolnăvire a țesuturilor ce susțin dinții, a osului maxilar și a gingiei. Poate afecta atât adulții, cât și persoanele tinere. Tratamentul pentru stadiul incipient al sângerărilor gingivale, constă într-o igienizare profesională, prin îndepărtarea plăcii bacteriene și a depunerilor de tartru, care irită gingiile. Un consult realizat în clinică și o radiografie dentară vor fi suficiente pentru ca medicul stomatolog să îți poată spună exact care este problema cu care te confrunți și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți recăpăta sănătatea zâmbetului.

 Gingivita

Gingivita este diagnosticată adesea în cadrul vizitelor stomatologice și reprezintă una dintre cele mai ușoare forme ale afecțiunilor gingivale. Se manifestă prin înroșirea și sângerarea gingiilor, mai ales în timpul periajului dentar sau al folosirii aței dentare. Totodată, gingivita se identifică și prin respirația urât mirositoare, numită halenă, care este determinată de alimentație sau o igienă orală precară. Despre tratamentul gingivitei ne explică mai multe dr. Corina Ene, medic stomatolog în cadrul clinicilor Dentare Dr. Leahu. ,,În primul rând se realizează igienizarea profesionala și detartrajul în cabinet, pentru îndepărtarea completă a tartrului și a plăcii bacteriene. De asemenea, trebuie înlocuite restaurările dentare incorect adaptate, fie că vorbim de plombe, fie că vorbim de coroane sau punți dentare.”

Ce poți să faci pentru oprirea sângerării gingivale

Există numeroase metode prin care se pot opri sângerările gingivale, iar unele indicații au la bază chiar remedii naturiste, însă pentru a depista și trata afecțiunile ce se ascund în spatele problemelor gingivale este important să te prezinți cât mai rapid la un consult clinic. La ceea ce poți fi atent însă, înainte de a ajunge în cabinetul medicului stomatolog:

  • Periajul dentar realizat corect, de cel puțin două ori pe zi, timp de două minute;
  • Periați cu atenție toate suprafețele exterioare și interiorare ale danturii;
  • Atenție la modul în care periați dinții. Un periaj agresiv poate irita suprafața gingiilor și astfel apare sângerarea;
  • Este foarte important să curățăm și limba, deoarece poate deveni un focar de bacterii;
  • Printre remediile naturiste, se recomandă infuzia cu mușețel, reflexoterapie sau acupunctura;

Tipuri de tratament pentru sângerarea gingiilor

Igiena orală corectă este una dintre cele mai importante reguli, în prevenirea afecțiunilor dentare. Însă, dacă apar semne ale unor probleme gingivale este important să te prezinți la medicul stomatolog pentru a recomanda planul de tratament, potrivit nevoilor tale:

Igienizare profesională

Procedura de ingienizare dentară, realizată de medicul stomatolog în cabinetul de medicină dentară constă în 3 pași simpli: detartrajul dentar, air flow-ul și periajul profesional. Toate aceste tehnici au rolul de a curăța în profunzime depunerile de placă bacteriană și tartru de pe suprafața dinților și de pe linia gingiilor.

Intervenții chirurgicale

În cazurile de gingivită acută sau boală parodontală în stadii avansate, medicul stomatolog apelează și la intervenții chirurgicale, pentru a elimina pungile parodontale acumulate între dinte și gingie.

Terapia cu laserul dentar

Laserul dentar este o tehnologie modernă, care a revoluționat industria stomatologică și este folosit adesea în tratamentul pacienților ce suferă de boala parodontală. Cu ajutorul acestei tehnologii se realizează o decontaminare eficientă a pungilor parodontale, stimularea refacerii gingiei și reconturarea marginii gingivale. Laserul dentar este o soluție minim invazivă pentru chirugia parodontală, care stimulează vindecarea și reduce suferința postoperatorie.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Sângerările gingivale. Ce afecțiuni ascund și cum pot fi tratate în cabinetul stomatologului

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Este posibil să vă confruntați cu apariția bolii parodontale. Vă așteptăm la un consult de specialitate pentru a vedea exact cu ce probleme orale vă confruntați și pentru a vă recomanda tratamentul potrivit în cazul parodontozei. Ne puteți suna pentru programare la 021 9134.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134