Vizualizat de 18.495 utilizator/i
Scoaterea nervului dentar sau tratamentul de canal la microscop este văzut de majoritatea pacienților ca una dintre cele mai dureroase, complexe și traumatizante intervenții stomatologice. Experiențele neplăcute ale persoanelor din jurul nostru ne induc o reprezentare greșită a intervenției ce implică înlăturarea nervului dentar. Alege să fii bine informat și află care sunt, de fapt, miturile despre tratamentul endodontic.
Devitalizarea dintelui – cele mai comune mituri și adevăruri
Deși sănătatea dentară este la fel de importantă precum sănătatea generală a organismului, de cele mai multe ori, aceasta nu este o prioritate în rândul pacienților. Atunci când igiena orală nu este o rutină zilnică, problemele și afecțiunile dentare devin inevitabile. Cu cât neglijăm mai mult sănătatea dentară, cu atât suntem mai predispuși nevoii de devitalizare a unuia sau mai multor dinți. Devitalizarea dintelui este acea procedură stomatologică ce are ca scop tratarea afecțiunilor pulpei dentare deoarece atunci când aceasta este afectată, este necesar să se intervină rapid.
Pacienții care ajung la terapia canalului radicular au infecții bacteriene la nivelul rădăcinii dintelui și al camerei pulpare. Dacă nu se intervine la timp, într-un final acestea vor înainta, vor putea ajunge la os, declanșându-se astfel abcese și infecții. În aceste situații pacienții își pot pierde definitiv dintele afectat.
Tratamentul de canal se realizează doar atunci când avem carii
Unul dintre cele mai des întâlnite mituri despre tratamentul de canal este acela că se realizează doar în momentul în care pacientul prezintă o carie de o dimensiune foarte mare. Este important să știm că traumatismele la nivelul dintelui pot implica un tratament de canal.
Dacă nu au nervul scos, dinții nu pot cădea
Un alt mit referitor la tratamentul de canal, este acela că dinții nu pot cădea dacă nu realizăm devitalizarea nervului. Cu siguranță este un mit având în vedere faptul că un dinte poate avea mai multe cauze care duc la pierderea sa definitivă
Este mai simplu și mai ușor să extragem dintele cu probleme
De asemenea, ideea că cea mai bună alternativă a tratamentului de canal este extracția, este cu siguranță o afirmație falsă! Pentru orice persoană, salvarea dintelui natural este cea mai bună alegere deoarece nici un alt înlocuitor nu poate funcționa și arăta exact la fel cu dintele natural. Din fericire, tratamentul de canal vine în ajutorul nostru, reușește să salveze un dinte afectat, care bine îngrijit poate fi păstrat întreaga viață.
Dinții devitalizați nu sunt la fel de rezistenți
Majoritatea oamenilor afirmă ideea că dinții nu mai sunt rezistenți după ce nervul a fost îndepărtat, astfel fiind mai util să nu păstreze dintele afectat până în momentul în care va trebui extras. Este adevărat faptul că un dinte care a avut parte de tratament de canal este mai puțin rezistent, de aceea, medicii endodonți recomandă protejarea acestuia cu o coroană dentară astfel încât dintele să poată îndeplini toate funcțiile pe care le are în mod natural. De asemenea, o coroană dentară va asigura pacientul că dintele natural nu este atât de predispus fracturilor. O igienă orală bună însoțită de controalele dentare periodice pot preveni posibilele probleme dentare și pot menține un dinte devitalizat pe arcadă cât mai mult timp.
Când este necesară scoaterea nervului?
Tratamentul endodontic presupune îndepărtarea pulpei dentare, țesutul ce se află în centrul dintelui. După înlăturarea țesutului afectat, dintele este curățat, iar spațiul în cauză este umplut cu material special. Netratată, infecția care a dus la necesitatea tratamentului pe canal, se acumulează și poate duce până la pierderea definitivă a dintelui.
Cei mai mulți pacienți care au nevoie de un tratament pe canal, ajung la medicul stomatolog cu dureri foarte mari. De obicei, durerea apare atunci când nervul dintelui este afectat de o carie ajunsă într-un stadiu foarte avansat. Salvarea dintelui natural este prima alegere în cazul unui tratament stomatologic, de aceea obturația de canal este soluția optimă pentru o astfel de situație.
În cele mai multe cazuri, tratamentul endodontic este necesar ca urmare a trei motive generale, și anume: infectarea pulpei dentare din cauza cariei dentare, traumatismul dentar sau motivele terapeutice. De multe ori, din cauza migrărilor dentare, pentru a folosi dinții respectivi ca stâlpi într-o lucrare protetică, este nevoie de o șlefuire a țesuturilor dentare, șlefuire care duce la deschiderea camerei pulpare, și implicit, la tratamentul endodontic.
De ce nu doare scoaterea nervului?
Medicina și tehnologia au evoluat foarte mult în ultimii ani, de aceea tratamentul endodontic se poate realiza astăzi sub microscop și poate salva aproape orice dinte. Microscopul ajută la efectuarea unui tratament corect și de lungă durată, într-un număr restrâns de ședințe. De exemplu, un tratament la microscop se efectuează în 1 sau 2 ședințe, în timp ce pentru efectuarea unui tratament fără microscop sunt necesare între 3 și 5 ședințe. Totodată, microscopul oferă o imagine mărită asupra dintelui, atât la suprafață, cât și în interiorul acestuia, acesta este 100% sigur, minim-invaziv și are un grad ridicat de precizie.
Microscopul nu doar că implică un tratament mult mai precis, ci și lipsit de durere. Mulți pacienți se tem de faptul că tratamentul endodontic este dureros, cu toate acestea, tratamentul pe canal nu cauzează durere. Tratamentele la microscop se realizează pentru a ne asigura că toate canalele sunt găsite, obturate complet și corect și nu prezintă riscul altor probleme.
Cât costă scoaterea nervului?
De cele mai multe ori, pacienții consideră că tratamentele de canal sunt costisitoare și preferă să piardă dintele în cauză. Costul unei extracții, a unei proteze, a unei punți dentare sau a unui implant este mai mare în comparație cu cel al unei proceduri endodontice care va salva dintele sau dinții afectați. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu , fiecare pacient primește un plan de tratament personalizat, astfel încât să poată beneficia de cele mai potrivite servicii.
Cum să previi afecțiunile ce impun scoaterea nervului ?
Igiena orală riguroasă este una dintre cele mai bune soluții cu privire la prevenția dentară. Periajul de cel puțin două ori pe zi și utilizarea aței dentare și a apei de gură te vor ajuta să ai o dantură sănătoasă, lipsită de carii și, implicit, lipsită de nevoia devitalizării dinților.
De asemenea, vizitele periodice la medicul stomatolog, din 6 în 6 luni, sunt foarte importante. Odată cu igienizarea și detartrajul periodic, se pot descoperi cariile în stare incipientă, care nu sunt lăsate să ajungă într-un stadiu avansat, necesitând astfel tratament de canal.
Ana Pop
Buna ziua am fost la stomatolog si mia scos nervul de la masea mi-a pus material si ma tot doare înăuntru ce este de facut ?
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Este normal ca să existe durere câteva zile după ce s-a efectuat tratamentul de canal. În cazul în care durerea persistă mai mult de 2 săptămâni și nu trece de la antiinflamatoare, este necesar să mergeți din nou la medicul stomatolog pentru a vedea ce se întâmplă.
cristian
Buna ziua! ma confrunt cu o amre problema, nu „imi prinde ” anestezia la o masea, am fost la 2 clinici diferite, ambele au facut maxim 2 doze de anestezic, am asteptat, degeaba. imi amorteste absolut tot dar nervul nu, ce pot face ca ma doare in permanenta si nu rezist sa-mi scoata nervul . exista alta cale sa nu ma doara ?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! În Clinicile Dentare Dr. Leahu puteți opta pentru sedarea conștientă, asistată de un medic anestezist ATI. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.
Gramada Ioana Roxana
Buna bam fost la doctor mi-a scos măseaua și mi se umflă tot la 2 săptămâni, și ma și doare ca și cum nu ar fi scos nervu consimțământul înțepături groaznice
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Este important să ajungeți cât mai curând la medic pentru a afla cauza umflăturii. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie pe WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Adresele exacte le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/. Vă așteptăm cu drag!
Drăguță Jigan
Bună ziua, la o lucrare stomatologica este bine sa fie nervii scoși sau sa fie lăsați și după aceea îmbrăcați, dacă începe sa doară un dinte se scoate lucrarea?
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Despre ce tip de lucrare este vorba?
Elena
Bună ziua! Acum 2 luni am fost la doctor mi a scos nervul la un canin și tot simt o durere o presiune cum m ar tine ceva, am făcut radiografie și doctora a spus ca nu se vede nimic și ca durerea va trece cu timpul .
Vreau sa știu dacă este
alceva? Vreau sa precizez ca sufăr de paradontoza.