
Vizualizat de 605 utilizator/i
Sensibilitatea dentară la rece nu trebuie să te sperie deoarece în ziua de astăzi aceasta poate fi foarte ușor controlată. Poți să te bucuri de înghețata preferată sau de o limonadă cu gheață într-o zi călduroasă de vară fără să îți faci griji cu privire la disconfortul creat de sensibilitatea dinților. Descoperă în articolul următor ce trebuie să faci pentru a-ți proteja dantura și pentru a te bucura de fiecare moment al verii cu zâmbetul pe buze.
Conținut
Ce înseamnă că ai dinți sensibili la rece?
Sensibilitatea dentară este cunoscută de către cele mai multe persoane drept o stare de disconfort ce apare în momentul în care sunt consumate alimente sau lichide reci, fierbinți sau dulci. Astfel, pentru unele persoane, a mușca dintr-o înghețată sau a bea un ceai fierbinte poate să fie un moment ce provoacă disconfort. Și atunci, nu putem să nu ne întrebăm ce înseamnă sensibilitatea dentară și de ce ne confruntăm cu ea. Ei bine, este foarte important să știi că sensibilitatea dentară la rece nu reprezintă o boală ce necesită un tratament complex, ci o problemă ce poate fi prevenită și controlată cu ajutorul unui medic stomatolog.
Când apare sensibilitatea dentară la rece?
Disconfortul creat de sensibilitatea dentară apare deoarece partea moale a dintelui, în termeni medicali dentina, este expusă stimulilor externi. Aflată sub smalțul dentar, dentina este străbătută de niște canale foarte fine, care conțin terminații nervoase. În momentul în care consumăm lichide sau alimente reci, fierbinți sau calde, fluidul conținut de canalele dentinei începe să se miște, iar terminațiile nervoase reacționează la acest stimul și, în final, provoacă senzația de disconfort. Mulți pacienți descriu acest disconfort ca pe o durere de scurtă durată și ascuțită, cu intensitate medie spre ridicată. În unele cazuri, acest disconfort poate să apară chiar și în cazul în care afară este mai frig, iar tu inspiri aer mai rece decât în mod normal.
Băuturile reci în timpul verii îți pot afecta dinții sensibili ?
Chiar dacă sunt benefice organismului și dau senzația de răcorire mai ales în zilele toride de vară, băuturile reci afectează smalțul dentar, iar atunci când smalțul începe să se piardă, apare sensibilitatea dentară.
„Prin consumul de alimente sau lichide foarte reci apar microfisuri la nivelul smalțului, care în timp pot evolua și pot deveni din ce în ce mai vizibile. De asemenea, consumul de băuturi reci poate duce în timp la devitalizarea dintelui și nevoia realizării unui tratament de canal, chiar dacă dinții sunt integri și nu sunt afectați de carii”, explică Dr. Tanya Teodorescu, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Cum îți protejezi dinții de diferențele bruște de temperatură?
Sensibilitatea dentară la rece poate apărea din cauza mai multor factori, printre care se numără și consumul frecvent de alimente sau lichide cu diferențe foarte mari față de temperatura normală.
„Recomandarea noastră, a medicilor stomatologi, este să se evite consumul de alimente sau băuturi foarte reci sau foarte fierbinți și, foarte important, să se evite complet trecerea de la un produs foarte rece la unul foarte fierbinte. De asemenea, recomandarea noastră este să fie consumate alimente și băuturi la temperatura camerei, nici foarte reci, nici foarte fierbinți”, completează Dr. Tanya Teodorescu, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Tipuri de tratament pentru dinți sensibili
Așa cum am văzut, sensibilitatea dentară la rece nu este o boală, ci o problemă ce poate fi prevenită și controlată cu ajutorul medicului stomatolog. Dacă deja te confrunți cu un mic disconfort în momentul în care consumi alimente reci, este foarte important să programezi o consultație la un medic dentist și să nu aștepți până când durerea crește în intensitate. Ca orice altă problemă ce apare la nivelul cavității orale, și sensibilitatea dentară poate fi controlată mai ușor atunci când cauzele care au provocat-o sunt tratate la timp.
Odată ce ai ajuns în cabinetul de medicină dentară, medicul te poate consulta și îți poate recomanda un plan de tratament personalizat. Doar medicul dentist este cel care poate descoperi cu exactitate care este cauza sensibilității dentare. Acesta poate să îți recomande tratarea retracției gingivale, dacă aceasta este cauza apariției sensibilității, sau poate să îți recomande remineralizarea dinților cu ajutorul unor soluții speciale, dacă sensibilitatea este cauzată de degradarea smalțului dentar.
„În cazul în care pacientul prezintă sensibilitate se pot aplica local soluții cu fluor pe zonele sensibile, se poate face o igienizare profesională în cabinetul stomatologic și, de asemenea, dinții care au probleme pot fi reparați astfel încât să fie diminuată sensibilitatea”, explică Dr. Tanya Teodorescu, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Cum să îți cureți dinții sensibili?
Igiena orală corect realizată reprezintă unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poți face pentru a te asigura că dinții tăi sunt sănătoși și frumoși. Fie că te confrunți cu sensibilitate dentară, fie că nu, este foarte important să realizezi periajul dentar corect de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, și să folosești mijloace adjuvante de curățare, precum apa de gură și ața dentară.
Dacă te confrunți cu sensibilitate dentară la rece este foarte important să folosești o periuță de dinți cu peri moi, să realizezi mișcări ușoare, întotdeauna de la gingie spre vârful dintelui, și să folosești o pastă de dinți special creată pentru dinții sensibili. Dacă nu ești sigur ce să alegi, medicul stomatolog este cea mai potrivită persoană care îți poate recomanda ce produse sunt potrivite pentru tine.
Un alt pas foarte important pe care îl poți face pentru a te asigura că dantura ta este curată și sănătoasă este reprezentat de vizitele periodice la medicul stomatolog. Recomandarea medicilor stomatologi este să mergi la control de cel puțin 2 ori pe an. Astfel, poate să fie verificată starea de sănătate a cavității orale și poate să îți fie recomandat un tratament pentru sensibilitatea dentară la rece, dacă aceasta îți creează disconfort.
Nu uita, o dantură sănătoasă nu doare, nu îți provoacă disconfort și niciodată nu sângerează. Atunci când observi orice modificare la nivelul danturii, este foarte important să ceri sfatul medicului stomatolog. Cu cât te prezinți mai repede în cabinetul de medicină dentară, cu atât tratamentul pe care va trebui să îl urmezi va fi unul mai ușor și mai puțin costisitor, fie că vorbim despre simpla sensibilitate dentară la rece sau despre o afecțiune dentară ajunsă în stadiu avansat.
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023
- Clinicile Dentare Dr. Leahu – Leading implantology - octombrie 11, 2023