Sigilarea dentară la copii. Avantaje, dezavantaje și preț

 

Medic stomatolog pentru copii in timpul unei sigilari dentare, o procedura dentara care previne problemele dentare, la un pret avantajos
Medicul stomatolog pentru copii utilizează sigilarea dentară în scopul prevenției cariilor.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 8 | 17 septembrie 2019

Vizualizat de 16.363 utilizator/i

Cu toții ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți independenți și sănătoși, de aceea, dezvoltarea armonioasă a copiilor este o prioritate pentru părinți. Pe lângă sănătatea generală a copilului nostru trebuie să ne preocupe și dantura acestuia. Dacă îți dorești ca micuțul tău să aibă o dantură fără probleme, este indicat să îl duci regulat la medicul dentist pentru copii, unde sigilarea dentară joacă un rol decisiv.

De cele mai multe ori, întâmpinăm probleme atunci când vrem să ne învățăm copii cum să aibă grijă de dințișorii lor, aceștia nu acordă prea multă atenție periajului dentar și ajung să aibă carii. Este bine să știi că există o metodă simplă și nedureroasă pentru prevenția acestora și anume sigilarea dentară.

Ce este sigilarea dentară?

Pentru a scăpa de afecțiunile dinților și de toate tratamentele implicite, prevenția dentară este cea mai simplă metodă pe care o putem alege. Unul dintre cele mai utilizate tratamente pentru prevenția cariilor este sigilarea dentară, folosită atât în stomatologia pentru copii, cât și în stomatologia pentru adulți. Sigilarea dinților la copii are un preț avantajos, având în vedere că poate preveni anumite costuri viitoare care ar putea apărea pentru tratarea problemelor dentare.

Sigilarea dentară reprezintă un strat protector ce se aplică pe suprafața dintelui pentru a-l proteja de resturile de mâncare și de bacteriile ce duc la apariția cariilor. Astfel, suprafața dinților este netezită iar sigilantul aplicat în șanțurile dentare transformă zona abruptă a dintelui într-o suprafață mai domoală și mai lucioasă care face ca periajul să fie mult mai accesibil, resturile alimentare nemaiavând unde să se depoziteze iar șansele de apariție a cariilor find reduse.

Sigilarea dentară este recomandată imediat după apariția primilor dinți permanenți, având în vedere faptul că la o vârstă fragedă, micuții noștrii nu reușesc  să se spele corect pe dinți, mai ales pe cei aflați în partea din spate a danturii, unde periuța de dinți nu ajunge cu ușurință. Sigilarea dentară ne asigură că dințișorii recent erupți și foarte sănătoși sunt protejați cât se poate de bine de carii, cel puțin până în momentul în care copilul învață cum să aibă grijă singur de igiena sa orală.

În cele mai multe cazuri, sigilarea dentară se realizează după apariția primilor dinți permanenți, adică între 5 și 7 ani, dar și în cazul ,,molarilor de 12 ani”, între vârsta de 11 și 14 ani. În cazul în care medicul stomatolog observă că și copiii mai mari de 14 ani sunt predispuși la apariția cariilor dentare, atunci acesta poate recomanda sigilarea dentară. Sigilantul va rămâne sub forma unei foițe subțiri, de culoarea dintelui și va acționa ca o barieră împotriva agenților patogeni care duc la formarea plăcii bacteriene și a cariilor dentare.

Avantaje și dezavantaje pentru sigilarea dentară la copii

Sigilarea dentară trebuie realizată de către medicul pedodont, iar înaintea aplicării materialului folosit, dintele trebuie curățat foarte bine și examinat. Ulterior, acesta este uscat pentru a permite materialului să se poată lipi cât mai bine. Materialele utilizate pentru sigilarea dentară sunt rășini compozite sau ionomeri de sticlă deoarece protejează țesutul dentar prin eliberarea de fluor. Înainte de a lua decizia de a sigila dinții micuțului tău trebuie să te informezi foarte bine și să cunoști avantajele și dezavantajele acestei intervenții.

Chiar dacă există păreri pro și contra în ceea ce privește sigilarea dentară, aceasta este o procedură dentară care merită luată în considerare datorită rolului său de prevenție.

Avantaje ale sigilării dentare

Sigilarea dinților este un proces foarte rapid și nedureros, care ajută la prevenția cariei dentare atât la copii, cât și la adulți. De asemenea, sigilarea dentară scade riscul potențialelor probleme ce ar putea apărea la dentiția de lapte și, implicit, a dentiției permanente Dacă este realizat corect, procesul de sigilare nu poate cauza probleme și nu implcă riscuri. Sigilarea trebuie să fie făcută doar asupra unui dinte complet sănătos, iar stratul de material utilizat trebuie să fie unul subțire, fără surplusuri care ar putea modifica masticația.

Dezavantaje ale sigilării dentare

Sigilarea dinților poate avea anumite dezavantaje. Acestea sunt mici și destul de rare. Odată ce sigilantul se dezlipește de pe dinte, chiar și pentru o zonă foarte mică, acesta nu mai poate proteja zona în care este aflat.

Ce preț are sigilarea dentară la copii?

Cât costă sigilarea dentară? La Clinicile Dentare Dr. Leahu prețul unei sigilări este 145 de lei pentru un dinte temporar și 180 de lei pentru un dinte permanent. Sigilarea măselelor la copii are un preț asemănător cu cel al dinților permanenți. O sigilare dentară este considerată una de succes dacă rezistă până când copliul este suficient de mare pentru a se spăla eficient pe dințișori. Este foarte important de menționat faptul că există posibilitatea de refacere a materialului sigilant, dacă acesta suferă mici uzuri. Durata de păstrare a sigilantului se află în strânsă legătură cu alimentația, igiena orală, calitatea materialelor utilizate dar și prezența obiceiurilor vicioase.

Cât de dureroasă este această procedură dentară?

Sigilarea dentară este un procedeu stomatologic nedureros și foarte rapid, în aproximativ cinci minute, micuțul tău se va bucura de protecția împotriva cariei dentare. Medicul dentist va aplica materialul sigilant deasupra dintelui cu ajutorul unei seringi speciale, astfel copilul nu va simți nici un fel de disconfort. Puțină răbdare este tot cee ce micuțul pacient trebuie să aibă.  Sigilantul are o culoare distinctă, de obicei roz sau albastru, acesta devine de culoare albă după polimerizare. Părinții pot verifica acasă integritatea sigilantului, este foarte ușor de observant deoarece, de obicei, culoarea sigilantului este mai albă decât cea a dintelui natural.

Sănătatea copilului tău nu va fi afectată în nici un fel dacă dorești să alegi sigilarea dentară. Materialele utilizate nu includ componente periculoase pentru corpul uman, ci materiale cu grad ridicat al biocompatibilității. De aceea, nu vei avea motive să te temi pentru micuțul tău, ba chiar te vei asigura că nu riscă să aibă diferite infecții dentare, sigilantul nepermițând sedimentarea bacteriilor. Deoarece sigilarea dentară nu ține locul igienei orale, nu trebuie să neglijați vizitele regulate la medicul dentist pentru copii, o dată la 4-6 luni, în funcție de recomandarea medicului!

Vino cu cel mic la dentiștii pentru copii din Clinicile Dentare Dr. Leahu  și află ce poți face pentru sănătatea dentară a copilului tău.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

8 thoughts on “Sigilarea dentară la copii. Avantaje, dezavantaje și preț

 1. Ghitza tel 0731834902

  Buna ziua. La un adult la care intre lucrarile mai vechi, coroane, si gingie, datorita retragerii acesteia a aparut un spatiu liber, acesta poate fi sigilat ?(pentru a evita costisitoarea inlocuire a intregii lucrari dentare vechi).
  Zona libera devine sensibila/dureroasa, asa ca trebuie facut ceva. Multumesc.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să veniți la un consult stomatologic, să faceți o radiografie dentară și un medic să vă consulte și să vadă exact despre ce e vorba. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34! O zi bună!

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În funcție de nevoile individuale ale fiecărui copil, numărul de dinți care pot fi sigilați poate varia. De obicei, sigilarea se aplică pe molarii permanenti, cei de pe arcada posterioară, care sunt mai predispuși la apariția cariilor din cauza dificultății de curățare a acestora. Astfel, în general, se pot sigila până la 8 molari permanenti la un copil.Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

 2. Paula

  Buna seara! As vrea sa ii pun sigiliu fiicei mele, dar sunt nehotarata deoarece am o nedumerire. Stiu ca unul dintre sigilii nu contin fluor, dar totusi elibereaza fluor. De unde se elibereaza acest fluor? Multumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Materialul folosit pentru sigilarea dinților conține fluor. Însă, acesta are efecte benefice asupra danturii deoarece oferă protecție împotriva dezvoltării cariilor dentare. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777