Sigilarea dinților, cea mai bună cale de a proteja dinții copiilor

 

Medic stomatolog pentru copii in timpul unei sigilari dentare, o procedura dentara care previne problemele dentare, la un pret avantajos
Medicul stomatolog pentru copii utilizează sigilarea dentară în scopul prevenției cariilor.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 14 octombrie 2016

Vizualizat de 2.258 utilizator/i

Prevenția dentară este cea mai simplă cale de a scăpa de afecțiunile dinților și de tratamentele pe care le implică. Astfel este cu mult mai importantă, mai ales în cazul copiilor. În acest sens, foarte probabil, medicul dentist pentru copii ți-a recomandat pentru cel mic sigilarea dinților și ai acceptat acest tratament fără să știi ce implică și dacă este cu adevărat util. Noi, în calitate de clinică dentară îți spunem că merită!

Ce înseamnă tratamentul de sigilare a dinților

Sigilarea dinților este o metodă de prevenţie a cariilor ce constă în închiderea reliefurilor de pe suprafaţa cu care cel mic mestecă. Se efectuează la dinţii recent erupţi evitându-se, astfel, transformarea zonelor de stagnare a plăcii bacteriene în zone predispuse cariilor dentare.

Sigilarea dinților este un tip de tratament stomatologic pentru copii realizat începând cu 1960. Acest tip de tratament stomatologic pentru copii reprezintă aplicarea unui strat pe suprafața dinților pentru a-i proteja împotriva cariilor. Acest strat acoperă șanțurile de pe dinți făcându-i mult mai rezistenți la bacteriile ce duc la apariția cariilor. Sigilarile se pun mai frecvent pe  molarii de minte, care sunt mult mai predispuși la apariția cariilor. În general, la copii, sigilarea dinților este recomandată imediat după apariția primilor dinți permanenți, între 5-7 ani și în cazul „molarilor de 12 ani”, care apar între 11-14 ani. Numărul dinților pe care se aplică materialul depinde de cât de predispus este copilul la apariția cariilor. Medicul stomatolog pentru copii poate recomanda sigilarea dinților și pentru copiii mai mari de 14 ani sau pentru adulții predispuși la carii dentare.

În 2013 a fost realizat un studiu pentru a evalua eficiența tratamentului de sigilare a dinților. S-a constatat faptul că sigilările dentare ajută la reducerea cariilor cu până la 4 ani după aplicarea lor. Dintre cei 6,529 de copii și adolescenți care au participat la studiul ce a durat 9 ani, 77% dintre cei care nu au beneficiat de sigilarea dinților au dezvoltat carii, pe când 29% dintre cei care aveau sigilări dentare au avut carii după această perioadă. În plus s-a dovedit că incidenţa cariei dentare s-a redus cu 65%-80% în urma introducerii sigilării dinților ca metodă de profilaxie.

Sigilarea dinților la copii este o procedură nedureroasă

Sigilarea dinților trebuie realizată de către medicul dentist pentru copii. Înainte de aplicare, dintele trebuie curățat și examinat. Apoi este uscat, cu ajutorul unei lămpi,  pentru a permite materialului să se lipească. Pentru sigilarea dinților se folosesc răşini compozite sau ionomeri de sticlă numiţi glasionomeri. Aceştia protejează mai eficient ţesutul dentar prin eliberarea de fluor. Efectul protector se poate amplifica prin fluorizarea locală a dinţilor permanenţi, efectuată înaintea şedinţei de sigilare a dinților. În orice caz, după efectuarea manevrelor care asigură aderenţa materialului, se aplică sigilantul, protejând dintele de carii şi întărind smalţul pe o perioadă îndelungată.

Procedura  de sigilare a dinților este foarte simplă și nedureroasă. Singurul lucru pe care trebuie să-l facă cel mic este să aibă puțină răbdare. Efectuată corect, fără să existe surplus de material care să modifice masticaţia, nu implică riscuri. Sunt necesare însă controale periodice la medicul dentist pentru copii, ca acesta să verifice integritatea sigilantului. Odată distrusă integritatea sigilării, dintele nu mai este protejat de atacul cariogen.

Așadar, sigilarea dinților chiar protejează împotriva cariilor. Cu toate acestea, igiena orală nu trebuie neglijată. Sigilarea dinților nu ține locul periajului dentar și a aței dentare, ci împreună formează un sistem de prevenție împotriva cariilor dentare. Deși la prima vedere sigilarea dinților pare o investiție seriosă trebuie să iei în calcul faptul că tratamentul cariilor este mult mai costisitor.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777