Știai că postura corpului depinde de dinți?

 


De: | Etichete: , , , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 29 august 2016

Vizualizat de 4.498 utilizator/i

Craniul este cea mai grea parte a corpului, cântărind aproximativ 4 kg. Acesta este poziționat pe ultima vertebră cervicală. Deși până acum se credea că acesta este suținut doar de mușchii gâtului, recent s-a descoperit că există o legătură strânsă între maxilar și poziția coloanei vertebrale.

De ce sunt dinții/ ocluzia atât de importante pentru postura?

O poziție incorectă a craniului, datorată unei mușcături greșite duce adesea la o poziție greșită a coloanei cervicale și lombare. Spre exemplu, o deviație a maxilarului inferior  spre o parte duce la o poziție strâmbă a bazinului, stimulând o lungime diferită a picioarelor. Mai mult, aceasta duce la o repartizare defectuasă a greutății asupra tălpilor și călcâielor.

Poziția craniului este influențată de poziția mandibulei, iar poziția mandibulei depinde de erupția și poziția finală a dinților. Așadar, mușcătura îți poate dicta postura. De aceea este important să vii în mod regulat la controalele stomatologice. Medicul dentist poate observa o eventuală problemă și îți poate sugera un consult de specialitate, la medicul ortodont.

Pe de altă parte și postura corpului îți poate afecta dantura.

” În timpul somnului, dacă pacientul doarme pe spate cu o pernă mare sub cap, se produce hiperflexia capului față de corp, iar mandibula se deplasează spre anterior (înainte). Dacă acesta doarme pe un plan subdenivelat, fără nici o pernă, mandibula este deplasată spre posterior (înapoi). Dacă doarme pe o singură parte timp îndelungat se pot produce asimetrii faciale și implicit ale aparatului dento-maxilar.” spune Anca Gheorghe medic pedodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu

Obiceiuri vicioase pot fi considerate cele de tipul sprijinirii unei zone a capului pe una din mâini, cotul fiind sprijinit pe masă, bancă sau genunchi. Zonele faciale de sprijin sunt frecvent reprezentate de bărbie, buze sau obraji. În urma acesor atitudini de postură se pot produce asimetrii faciale cu deviația mandibulei.

Iată așadar că între dinți și corp există o legătură strânsă, iar orice afecțiune poate avea repercursiuni în altă parte a corpului. Te așteptăm în clinicile dentare Dr. Leahu pentru un consult de specialitate. Să previi este mai ușor decât să tratezi!

Dr. ANCA GHEORGHE
Ultimele postari ale lui Dr. ANCA GHEORGHE (vezi toate)

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134