search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
  • ro
it

Dr. Mihnea Ioan Nicolescu: Stomatologia modernă a depășit nivelul de doar drill & fill

 


De: | Etichete: | Comentarii: 0 | 5 martie 2018

Vizualizat de 1.297 utilizator/i

Dr. Mihnea Ioan Nicolescu este ofiter științific la Clinicile dentare Dr. Leahu. Și-a găsit pasiunea pentru cercetare încă din primii ani de facultate și a transformat-o în profesie, cu determinare, muncă multă și mai ales cu sufletul plin de satisfacţia lucrului bine făcut. Vă invităm să citiți interviul, să aflați cum a ajuns în acest punct al carierei, ce îi place și îl provoacă în munca sa, dar și de ce este necesar ca o clinică să aibă un ofițer științific.

Când ați descoperit afinitatea pentru cercetare?

Cred că de când m-am hotărât să dau la medicină. Dar cu adevărat din primii ani de facultate, când am și participat cu lucrări la sesiunile de comunicări studențești. Din mileniul trecut, pentru că primele mele participări sunt acum aproape douăzeci de ani.

Ne puteți spune pe scurt care a fost traseul dumneavoastră profesional, de la educaţie şi formare, la specializările şi experienţa acumulată în activitatea de cercetare științifică?

Am studiat facultățile de Medicină și Stomatologie (o perioadă chiar în paralel), apoi a urmat rezidențiatul de chirurgie orală și maxilo-facială. În ultimii ani de rezidențiat am început să particip în proiecte complexe de cercetare, ceea ce m-a hotărât către această direcție. Am urmat doctoratul în medicină și un masterat de medicină dentară regenerativă pe care l-am absolvit ca șef de promoție la King’s College London, cotată a doua universitate în domeniul stomatologiei la nivel mondial și cea mai bună din Europa. Cât despre rezultatele de până acum, în cifre ar fi 20 articole, 850 citări, 70 prezentări, 20 premii și două capitole de carte publicate la edituri internaționale cu renume. În ceea ce privește latura educațională, am început cariera didactică în 2004, ca preparator universitar la disciplina de Chirurgie OMF, dar interesul pentru cercetarea fundamentală a contribuit la trecerea către preclinic, astfel că în prezent sunt lector universitar la histologie, la Facultatea de medicină dentară din cadrul UMF Carol Davila din București, dar și visiting lecturer la King’s College London. Pentru mine activitatea principală este cea educațională, și îmi place să cred că fac o treabă bună în acest domeniu.

Ce vă preocupă pe dumneavoastră în mod special, în domeniul medicinei dentare?

Medicina dentară regenerativă este de departe un element central în preocupările mele științifice. Celulele stem dar și condițiile unice ale nișelor acestora sunt fascinante, iar studiul acestora este, în termeni comparativi, relativ la început. Noile tehnici celulare și mai ales moleculare sunt de real ajutor în această privință. Anul trecut am organizat și susținut primul modul de Medicina dentară regenerativă, ca un curs opțional pentru studenții anului V la Medicină Dentară, iar ediția inaugurală s-a bucurat de un larg interes.

De ce este necesar ca o clinică să aibă un ofițer științific?

Progresul tehnologic, ca și cel terapeutic, au la bază un fundament științific. Stomatologia modernă a depășit nivelul de doar „drill & fill”. Vorbim acum de o pluridisciplinaritate, de o integrare a abordării clasice cu tehnicile de vârf, de lucrul în echipă, de la medicii dentiști cu diverse specializări, la colegii de medicină generală, la personalul medical auxiliar, la cel de suport și, nu în ultimul rând, la „ofițerul științific”. Medicina translațională face legătura dintre cercetarea fundamentală și clinică. Ofițerul științific asigură elementele necesare acestei legături, bidirecțional.

Cum ați ales Clinicile dentare Dr. Leahu?

Îl cunosc pe dr. Ionuț Leahu de când era student, iar faptul că pasiunea pentru antreprenoriat a avut succesul de astăzi nu este o surpriză pentru cei care i-au intuit potențialul în această direcție. După câteva întâlniri la manifestări științifice unde amândoi susțineam prezentări, am avut mai multe discuții și am ajuns la concluzia că acesta este următorul pas logic al unei colaborări de succes. Suntem de altfel prima clinică de stomatologie după cunoștințele mele cu un ofițer științific. Și avem multe surprize de oferit, întrucât această colaborare include și o strategie de dezvoltare științifică pe mai mulți ani, așa că stați pe aproape.

Care este motto-ul dumneavoastră?

Îmi aduc aminte de cuvintele regretatului Steve Jobs: „Stay hungry! Stay foolish!”, din faimosul discurs din 2005 în fața absolvenților Stanford University. Citatul era însă de pe coperta ediției din 1974 a Whole Earth Catalog, o publicație extrem de utilă și apreciată mai ales în era „pre-Google”.

 

Dr. Ionut Leahu
Dr. Ionut Leahu
Owner & Medic Dentist, competenţă Implantologie Orală la Dr. Leahu Dental Clinics
Pentru mine, pacientul fericit este partenerul care mă ajută să îmi duc mai departe visul. Împreună, continuăm povestea.
Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134