
Vizualizat de 596 utilizator/i
Sănătatea și fericirea copiilor reprezintă o prioritate pentru părinți. Sănătatea orală este la fel de importantă precum sănătatea întregului organism, tocmai de aceea, pentru a ne asigura că micuții noștri nu se confruntă cu probleme dentare, este necesar să acordăm o atenție deosebită vizitelor periodice la stomatolog. Despre ce înseamnă stomatologia pentru copii, despre modul în care trebuie să îi pregătim pe cei mici înainte de a merge la dentist, dar și despre „frica de stomatolog”, ne vorbește Dr. Cristiana Trefaș, medic pedodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, în interviul următor.
Când aducem copilul la stomatolog?
Prima vizită a copilului în cabinetul de medicină dentară este recomandată la erupția primului dinte de lapte, în jurul vârstei de 6 luni. Această vizită are rolul de a pregăti părinții și de le oferi informațiile necesare cu privire la îngrijirea și igiena orală a celui mic. Ulterior, sunt recomandate controale periodice, în general din 6 în 6 luni, pentru a depista la timp posibilele afecțiuni dentare, de exemplu: demineralizarea smalțului dinților.
După vârsta de 2 ani – 2 ani și jumătate, copilașul deja conștientizează ce se întâmplă în jurul lui. Astfel, putem să îi prezentăm echipa medicală, cabinetul de medicină dentară, instrumentele utilizate, sunetele produse de acestea etc. Așadar, pe lângă verificarea sănătății cavității orale și sfaturile privind igiena orală, controalele periodice devin și ședințe de împrietenire între copil și medic. Dacă prima vizită la stomatolog are loc când deja a apărut durerea sau disconfortul, pentru cel mic este mult mai greu să coopereze și să accepte tratamentul.
Ce ar trebui să îi povestească părintele celui mic cu privire la vizita la dentist?
Întotdeauna trebuie să îi spunem copilului adevărul, însă pe înțelesul lui. Este bine ca cel mic să știe că își va face noi prieteni, că este necesar să stea cu gurița deschisă pentru a i se număra dințișorii, că medicul se uită în gurița lui cu ajutorul unei mici oglinzi și că va cunoaște și alte lucruri din cabinetul medicului, pe care până în acel moment nu le-a descoperit. Foarte important este ca părintele să evite sintagmele de tipul: „nu te doare”, „nu îți face nimic”, „nu îți fie frică”. Recomandăm ca toate acestea să fie înlocuite de cuvinte și expresii precum: „joacă”, „prietenie”, „dințișori sănătoși, puternici” și așa mai departe.

Dr. Cristiana Trefaș în timpul unui consult stomatologic
De ce este important să tratăm dinții de lapte?
Orice carie apărută pe dintele de lapte poate duce la durere într-un timp foarte scurt și, ulterior, la abces (infecție). Dacă tratamentul nu este realizat la timp sau dacă infecția apare în mod repetat, pot fi afectați dinții permanenți. În momentul în care se instalează durerea, copilul nu se mai alimentează corect, în funcție de localizarea cariei, și poate fi afectat și din punct de vedere estetic și social, micuțul nu mai zâmbește și preferă să stea retras.
De asemenea, dacă se adoptă drept plan de tratament extracția dintelui în cauză cu mult timp înainte de apariția dinților permanenți, pot apărea incongruențe dento-alveolare cu întârzierea apariției dintelui permanent. Adică, spațiul creat de extracția dentară poate fi pierdut în timp, fapt ce poate necesita ulterior un tratament ortodontic.
Este ideal ca, în cazul apariției cariei dentare, părintele să programeze o vizită la medicul pedodont pentru ca dinții de lapte să fie tratați cât mai rapid, fără durere, dar și pentru a preveni alte afecțiuni.

Dr. Cristiana Trefaș împreună cu unul dintre micuții săi pacienți, la finalul vizitei periodice.
Cum îi învățăm pe cei mici cât de important este să aibă grijă de dințișorii lor?
Cel mai important este să formăm o echipă împreună: copilul, medicul și părintele. Astfel, părintele împreună cu cel mic continuă și acasă joaca începută în cabinet. Ei țin cont de sfaturile primite din partea medicului pedodont privind igiena orală și alimentația. Astfel, prin exemplu și repetare zilnică copilul va înțelege necesitatea și importanța sănătății orale.
Toți copiii cu frică de dentist au nevoie de sedare/inhalosedare?
Nu! Desigur, există cazuri în care copiii ajung târziu în cabinetele stomatologice, atunci când durerea este deja instalată. În astfel de situații, cei mici asociază aceste 2 elemente după cum urmează: medic dentist = durere. Astfel, se instalează ,,frica de dentist”.
Altă situație în care cei mici pot prinde frică de dentist este atunci când apare lipsa răbdării și a empatiei, atât din partea părinților (de exemplu, sunt părinți care vor ca planul de tratament să se desfășoare repede și, dacă se poate, în cadrul primei ședințe), cât și din partea medicului.
De aceea, este indicat să apelăm la medicul pedodont începând cu vârste fragede, atunci când cel mic nu a experimentat încă dureri sau disconfort creat de afecțiuni dentare și când experiențele sale legate de medicul dentist sunt pozitive. Cu toate acestea, în foarte multe cazuri, chiar dacă în trecut copiii au dezvoltat această frică, ei pot deveni cooperanți cu multă răbdare din partea familiei și a medicului și cu încredere. Așadar, cei mici pot trece peste experiențele anterioare și pot accepta tratamentul fără a fi necesare inhalosedarea sau sedarea profundă.
Există frica de dentist?
Copiii nu se nasc cu această frică, dar o pot dezvolta prin:
- experiențe neplăcute, cum ar fi lipsa unei relații cu un medic pedodont;
- vizite în cabinet doar la apariția stimulilor dureroși;
- absența implicării părintelui și a informării copilului înainte de programare;
- relatarea unor experiențe neplăcute la dentist de către membrii familiei, rude sau prieteni din apropierea copilului.
Atunci când cei mici au doar experiențe plăcute legate de vizita la stomatolog, ei nu cunosc sentimentul de teamă.
Cum pot părinții să prevină apariția acestei frici?
În primul rând, prin alegerea unui medic pedodont, pentru a putea forma o legătură bazată pe încredere de la o vârstă fragedă. Ulterior, controalele periodice și tratamentele preventive ajută copilașul să prindă și mai multă încredere și curaj pentru realizarea actului medical. Astfel, la apariția unei carii, de exemplu, tratamentul se realizează rapid și fără disconfort.
Jocurile de rol utilizate acasă și poveștile create de către părinți pot ajuta la dezvoltarea unei experiențe pozitive în cabinet. Foarte important este ca atunci când părintele informează copilul despre desfășurarea actului medical să evite să folosească cuvinte precum „durere”, „frică”, „injecție”, „ac”. Întotdeauna, este recomandat să folosim cuvinte și expresii cu o conotație pozitivă.
Până la ce vârstă sunt recomandate vizitele la medicul pedodont? Când facem tranziția de la clinica de copii la cea de adulți.
Tranziția către medicul stomatolog pentru adulți se realizează la recomandarea medicului pedodont, aproximativ în jurul vârstei de 16-18 ani, atunci când copiii vor deja să fie văzuți și tratați drept adulți. De asemenea, trecerea de la medicul pedodont la medicul pentru adulți se realizează și în funcție de necesitatea afecțiunilor dentare și de nevoia de îmbinare a tratamentelor și specialităților medicale.
Dacă ești în căutarea unei echipe de medici profesioniști, care să îl ajute pe micuțul tău să nu dezvolte teamă de stomatolog și să aibă dințișori sănătoși și frumoși, Clinicile Dentare Dr. Leahu din București și din țară (Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu și Ploiești) sunt pregătite să vă ofere tot ajutorul de care aveți nevoie. Conceptul Academia Spațială Dr. Leahu, special creat pentru copiii, este prezent în toate locațiile, tocmai pentru a oferi celor mici sănătate reală și o experiență excepțională la dentist.
Pentru programări și informații suplimentare ne poți contacta la numărul de telefon: 021 91 34.
- Adiția de os (augmentarea osoasă). Ce este, când se face operația, preț și recuperare - noiembrie 29, 2023
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023