Vizualizat de 401 utilizator/i
Erupția dinților de lapte, care sunt în număr de 20, începe în jurul vârstei de 6 luni și se încheie la 2-3 ani. Dinții de lapte au un rol important în dezvoltarea dentiției permanente, necesitând o atenție deosebită și respectarea unor reguli speciale în materie de stomatologie pentru copii. În calitate de părinte, este responsabilitatea ta de a te asigura că sănătatea orală a micuțului tău este una bună. Iată 4 aspecte de urmărit la dantura temporară a copilului tău:
- Spațieri excesive
Până la eruperea completă a dinților permanenți, spațierile interdentare sunt normale și nu reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece dinții de lapte sunt mai mici decât cei definitivi. În mod normal, odată cu erupția caninilor spațiile dintre dinți se micșorează ori dispar definitiv. Este necesar să mergi cu micuțul tău la medicul pedodont din 6 în 6 luni, în cadrul unei clinici care oferă servicii de stomatologie pentru copii, începând cu apariția primilor dinți de lapte. În acest fel medicul va putea ține sub observație modul în care se dezvoltă dantura temporară, anticipând totodată problemele care pot apărea la nivelul dinților permanenți.
- Dinți înghesuiți
Dinții înghesuiți nu numai că sunt inestetici, dar sunt și greu de curățat, ceea ce va duce inevitabil la apariția cariilor interdentare. Este important de știut că lipsa spațiilor în dentiția temporară este un semn al lipsei de spaţiu pentru dinţii definitivi. În mod normal, spațierile fiziologice încep să apară în jurul vârstei de 4-6 ani, atunci când oasele maxilare încep să se dezvolte. În cazul în care aceste spațieri nu se produc, medicul dentist specializat în stomatologie pentru copii poate recomanda purtarea unui aparat dentar mobil, care să creeze spațiul necesar dezvoltării normale a dinților permanenți.
- Erupții în poziții anormale
Erupţia dinţilor în afara liniilor arcadelor dentare se manifestă de obicei la nivelul caninilor. Tratamentul cu aparat dentar este esențial și se recomandă a fi efectuat cât mai timpuriu, pentru readucerea dintelui ori a dinților erupți în poziții anormale pe arcadă. Vizitele periodice la medicul pedodont sunt esențiale pentru a asigura micuțului tău cele mai bune soluții în materie de stomatologie copii, prentru un zâmbet frumos și sănătos.
- Ocluzie incorectă
Ocluzia ori mușcătura incorectă poate consta în lipsa contactului între dinţii de sus şi cei de jos, ca urmare a interpunerii degetului între dinți, a sugerii degetului ori a buzei în primii ani de viață. În mod normal, dinţii de sus ar trebui să îi acopere pe cei de jos în proporție de o treime din înălțimea lor. Există însă și cazuri în domeniul stomatologiei pentru copii când dinții superiori îi acoperă aproape în totalitate pe cei inferiori ori invers.
Netratate de către medicul specialist în stomatologie pentru copii, aceste probleme dentare duc în timp la dificultăți în vorbire ori în rostirea clară a cuvintelor, la o masticație incorectă și implicit probleme digestive, precum și la pierderea timpurie a dinților de lapte. Asigură-i micuțului tău un zâmbet frumos și sănătos, alături de o copilărie lipsită de griji! Programează-l la unul din medicii pedodonți ai Clinicilor Dr. Leahu – Servicii stomatologie copii, la numărul de telefon 021 9134!
- Alături de tine, pentru o viață mai bună! - mai 31, 2023
- De la ce vârstă se pune aparat dentar. De la mit la realitate - mai 29, 2023
- Elementele esențiale pentru o dantură fixă: de la bont protetic, la coroană dentară - mai 24, 2023