Suferi de halenă? Cauze și tratament pentru respirația urât mirositoare!

 

Cuplu - femeie care se tine cu mana de nas
Halena sau halitoza are simptome neplăcute, dar care pot fi rezolvate cu ajutorul medicului stomatolog și al unei igiene orale riguroase

De: | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 3 august 2016

Vizualizat de 45.882 utilizator/i

Ai observat că prietenii te ocolesc sau că, pur și simplu, nu sunt interesați de ce ai de spus? Te-ai întrebat vreodată de ce ți se întâmplă acest lucru? Deși nu este o afecțiune gravă, mirosul neplăcut al gurii, cunoscut și sub numele de halenă sau halitoză, îți poate afecta încrederea în sine și, implicit, viața socială. În loc să apelezi la cantități uriașe de gumă de mestecat sau spray-uri mentolate, află care sunt cauzele și tratamentele pentru respirația urât mirositoare.

 Cauzele respirației urât mirositoare

Respirația urât mirositoare (halena) poate fi cauzată de factori precum: igiena orală precară, alimentația sau un stil de viață nesănătos.

Problemele dentare, principala cauza a respirației urât mirositoare

Lipsa unei igiene orale corecte este, de asemenea, o cauză. Periajul dentar, completat cu utilizarea aței dentare, ajută la curățarea dinților și a întregii cavități bucale, reducând astfel riscul dezvoltării bacteriilor orale, principala cauză a respirației urât mirositoare. Igiena orală corespunzătoare este foarte importantă mai ales în cazul afecțiunilor parodontale. Retragerea gingiei permite acumularea resturilor alimentare în jurul dinților și, implicit, a bacteriilor ce cauzează mirosul neplăcut. Cu alte cuvinte, prin acordarea unei atenții mai mari igienei orale și prin consultul, odata la 6 luni, in cabinetul stomatologic (și pentru un detartraj dentar), poți combate eficient respirația urât mirositoare sau halena, o boala care afectează 5 români din 6.

Gura uscată

Gura uscată poate provoca, de asemenea, o respirație urât mirositoare întrucât saliva are un rol foarte important în păstrarea nivelului optim de bacterii  și Ph din gură. Acestea ajută la descompunerea alimentelor încă din cavitatea bucală, pentru ca mai apoi să înceapă procesul de digestie. Un tratament împotriva respirației urât mirositoare cauzată de gura uscată este consumul constant de lichide.

Alimentația

Cea mai frecventă cauză a halenei este reprezentată de consumul alimentelor cu miros puternic (usturoi, ceapă, anumite condimente sau brânzeturi), dar care pot fi înlăturate, pentru o perioadă scurtă de timp, cu ajutorul periajului dentar. Există totuși și alimente care, deși nu au un miros înțepător, după ingerare pot produce respirație urât mirositoare, așa cum este cafeaua.

Tratamente pentru respirația urât mirositoare (halena)

Folosește periuța de dinți și ața dentară

Spălatul pe dinți după fiecare masă ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, principala  cauza a respirației urât mirositoare. Utilizează periuța pentru curățarea dinților, a limbii și a obrajilor.

Un tratament împotriva halenei, la fel de eficient, este și utilizarea aței dentare. Aceasta ajută la curățarea resturilor alimentare rămase între dinți, ce favorizează dezvoltarea bacteriilor și apariția respirației urât mirositoare.

Dacă nu poți să te speli pe dinți imediat după masă, încearcă măcar să îți clătești gura cu apă, pentru a elimina o parte din resturile de mâncare.

Folosește apa de gură

Apa de gură poate fi o metodă eficientă de a scăpa de halenă, însă pentru o perioadă scurtă (aproximativ 20 minute). Caută o variantă cu efect anti-bacterian pentru a scăpa de cauza repirației urât mirositoare.

Curăță-ți limba

Curățarea limbii este una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de halenă. Utilizează periuța de dinți sau o racletă specială, în combinație cu apa de gură, pentru prevenirea acumulării bacteriilor. Dacă este prima dată când faci această curățare, senzația va fi un pic ciudată, dar realizată regulat te va ajuta să scapi de respirația urât mirositoare.

Renunță la fumat

Fumatul este unul dintre principalii factori care duc la apariția afecțiunii numite „halena fumătorului”. În plus, și respirația unui fumător poate fi foarte deranjantă pentru un nefumător. Pentru sănătatea ta dentară și generală, renunță la acest obicei. În plus, în clinicile stomatologice Dr. Leahu, ai și posibilitatea să te testezi împotriva cancerului oral, cu ajutorul unui aparat unic, inovator – lampa Velscope.

Bea mai multă apă

Cafeaua și băuturile alcoolice produc deshidratare și lasă în gură un sediment ce se depune pe suprafața dinților, provocând halenă. Ca să scapi de cauzele repirației urât mirositoare, ar fi bine sa înlocuiești cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase si dulci cu apă. Bea cel puțin 2 litri/zi, pentru a avea un ph al cavității bucale optim, pentru a preveni cariile și a elimina în mod natural cauzele halenei.

Dacă mirosul neplăcut persistă mai mult de 24 de ore, fără un motiv anume, este cazul să faci o vizită la medicul stomatolog. Respirația urât mirositoare (halena) poate ascunde semne ale unei boli gingivale sau digestive, dar mai poate fi și  un semn al deshidratării sau o consecință a administrării de medicamente.

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134