
Vizualizat de 1.060 utilizator/i
Medic stomatolog, Dr. Ebru Tabacariu își ia inspirația de la colegii cu care face echipă zi de zi în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu. Atât echipa, cât și tehnologia de ultimă generație, tehnicile moderne de tratament și programele de educație medicală continuă pe care le-a întâlnit în aceste clinici au determinat-o să își urmeze mai departe pasiunea pentru stomatologie. Află din interviul următor ce specializare și-a ales Dr. Ebru Tabacariu să urmeze și ce abordare are cu pacienții care se tem de stomatolog.
Ce îți place cel mai mult la faptul că faci parte din echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu?
Mereu am fost atrasă de munca în echipă, influențată poate de zicala „unde-s doi puterea crește”. În cadrul clinicilor Dr. Leahu, am avut ocazia să cunosc medici profesioniști de la care am mereu de învățat, colegi cu care am construit relații bazate pe respect, profesionalism și empatie. În această echipă, în fiecare înveți ceva nou și te simți pregătit să accepți orice provocare profesională. Aici am găsit mediul perfect pentru a mă dezvolta și a evolua frumos în cariera pe care am ales să o urmez.
De ce ai ales să lucrezi alături de o echipă multidisciplinară?
Este o onoare și în același timp o provocare să fac parte dintr-o echipă multidisciplinară, care are într-adevăr puterea de a schimba zâmbete prin contribuția mai multor medici specialiști, pasionați fiecare de specializarea pe care au ales să o aprofundeze. Aici întregul personal din cadrul clinicii, de la colegele de la recepție, asistenții medicali, medicii seniori, de la care am avut și am în continuare atât de multe de învățat, și până la colegii medici rezidenți, dornici mereu să ajute, contribuie la acest proces atât de complex și frumos prin care oferim sănătate reală, experiență excepțională. și zâmbete frumoase pacienților noștri.
Ce anume te pasionează în stomatologie?
Cel mai mult mă pasionează parodontologia, specialitate pe care o și urmez. Această ramură a medicinei dentare se ocupă cu interceptarea și tratamentul bolilor parodonțiului. Parodonțiul este structura care asigură susținerea și integrarea dinților, la nivelul cavității orale. Afectarea acestuia va avea ca urmare pierderea dinților, chiar dacă aceștia sunt sănătoși, lipsiți de carii dentare. Este o adevărată satisfacție pentru mine să văd rezultatele terapiilor parodontale pe care le aplicăm în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, faptul că stabilizăm dinții și reușim să îi păstrăm pe arcadă cât mai mult timp. Sunt de părere că, oricât de mult a evoluat tehnologia și variantele de protezare, nimic nu înlocuiește dintele natural. Astfel, orice tratament care vizează salvarea dinților naturali trebuie să fie o prioritate, atât pentru mine, ca medic stomatolog, cât și pentru pacienți.

Dr Ebru Tabacariu, medic stomatolog
Care sunt factorii care duc la apariția acestei boli?
Există două stadii ale bolii parodontale, și anume: gingivita și parodontita. Acumularea de placă bacteriană și tartru dentar poate duce la inflamarea gingiilor, care reprezintă forma ușoară a bolii parodontale, gingivita. Totodată, aceasta fiind și primul semn care ar trebui să ne indice necesitatea unei vizite la stomatolog și consultarea unui medic specialist în boală parodontală.
Forma mai severă, parodontita, este un proces inflamator, care, spre deosebire de gingivită, afectează toate țesuturile parodontale care asigură funcționalitatea dinților și îi mențin cât mai mult timp pe arcadă. Boala parodontală are în cele mai multe cazuri o formă generalizată, ce afectează întreaga dentiție. Factorul principal al apariției acestei boli este placa bacteriană. Însă, există o mare varietate de factori favorizanți, ce contribuie la dezvoltarea parodontozei, dintre care vreau să-i amintesc pe cei locali și generali:
– Factori locali: malpoziția și malocluzia dentară, care îngreunează curățarea normală a dinților, respectiv traume ocluzale; leziuni permanente la nivelul gingiilor (obturații în exces, lucrări dentare incorect adaptate); edentația; parafuncțiile (bruxismul).
– Factori generali: deficitul de vitamine, în special vitamina D și C; osteoporoza, care duce la distrugerea rapidă a țesutului osos din tot corpul; diabetul; bolile cardiovasculare și hepatice; obiceiurile vicioase (fumatul, consumul excesiv de alcool); predispoziție genetică; sarcina, care provoacă modificări semnificative la nivelul cavității orale, printre care amintim și afectarea parodontală.
Indiferent de factorul care a dus la instalarea bolii parodontale, aceasta poate fi oprită din evoluție, prin instaurarea unui tratament corespunzător și printr-o bună colaborare medic-pacient.
Cum tratezi pacienții cu boală parodontală și ce sfaturi le oferi?
Pe baza investigațiilor radiologice și a consultului clinic, le explic pacienților pas cu pas planul de tratament și mă asigur că au înțeles toți pașii pe care trebuie să îi urmeze, în vederea soluționării problemelor dentare cu care s-au prezentat în clinică. Acord timp consultațiilor, știu cât de importantă este comunicarea și știu cum aș vrea eu să fiu tratată atunci când apelez la serviciile colegilor mei medici.
Sfatul pe care îl ofer tuturor pacienților este pe cât de simplu, pe atât de important, și anume: să acorde o atenție sporită igienei dentare și vizitelor periodice la medicul stomatolog. Dar, dincolo de sfaturi, le ofer pacienților mei prietenie și empatie, pentru care primesc în schimb încrederea lor și promisiunea respectării indicațiilor, ceea ce îmi conferă o mare satisfacție.
Cum ne putem păstra o dantură sănătoasă?
Păstrarea unei danturi sănătoase trebuie să înceapă încă din copilărie. Este de datoria părinților să implementeze primele reguli de igienă orală și să aibă grijă ca cei mici să se familiarizeze cu medicul stomatolog, încă de la vârste foarte fragede. Apoi, ca adulți, conștientizarea importanței consultațiilor periodice, din 6 în 6 luni, în cabinetele de specialitate, cât și păstrarea unei igiene orale riguroase reprezintă factori esențiali pentru a avea o dantură sănătoasă.
De asemenea, recomand tuturor pacienților să utilizeze mijloace complementare în realizarea igienei orale, precum dușul bucal, ața dentară, periuțele interdentare, folosirea unei ape de gură cu clorhexidină, însușirea unei alimentații sănătoase cu conținut ridicat de calciu, magneziu, potasiu. Un sfat la fel de prețios este acordarea timpului necesar (minim 2 minute) pentru efectuarea unui periaj dentar corect și complet.

Indiferent de factorul care a dus la instalarea bolii parodontale, aceasta poate fi oprită din evoluție, prin instaurarea unui tratament corespunzător și printr-o bună colaborare medic-pacient.
Din punctul tău de vedere, cum se poate gestiona teama de stomatolog?
Teama de stomatolog este o problemă cât se poate de serioasă și sunt foarte mulți pacienți care se confruntă cu această anxietate. O mare parte a oamenilor evită vizitele la medicul dentist din cauza fricii. Însă, lipsa igienizărilor și a controalelor de rutină duc, în timp, la apariția durerii și chiar la pierderea dinților.
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu acordăm o atenție specială pacienților care se confruntă cu frica de dentist și înțelegem că această fobie este cât se poate de reală. Din fericire, există mai multe modalități prin care putem gestiona teama de stomatolog. Personal, acord o importanță deosebită discuțiilor cu pacienții, încă de la prima consultație. Consider că este foarte important să ascult și să înțeleg nu numai motivul prezentării în cabinet, dar și istoricul pacientului, motivele care au dus la situația de afectare dentară cu care se confruntă. Atenția, timpul și empatia pe care le acord pacienților mei mă ajută să creez un mediu cât mai prietenos în care aceștia să se simtă în siguranță. De asemenea, încep întotdeauna terapiile cu manoperele cele mai ușoare din planul de tratament, astfel încât, pacienții să aibă timp să se familiarizeze cu actul terapeutic.
O altă metodă pe care o abordăm în combaterea acestei anxietăți este sedarea. Pe lângă anestezia dentară locală, sedarea este o metodă eficientă de relaxare a pacienților care suferă de această frică. Pacienții trebuie să conștientizeze că doar dacă ne vizitează des, gradul de complexitate a terapiilor scade și teama lor de stomatolog poate fi gestionată mult mai ușor.
Care este secretul unui medic de succes?
Să ai succes și să fii un medic bun implică cunoștințe solide, experiență, dar și o mulțime de alte abilități dobândite atât în timpul facultății, cât și în practica din clinici, de zi cu zi. Cheia succesului constă în a-ți exercita profesia cu multă dedicare, ambiție, empatie, dorință de a învăța și de a evolua în fiecare zi, cu fiecare caz nou și în a nu uita jurământul profesiei.
Dacă te confrunți cu o problemă stomatologică și ești în căutarea unei echipe de medici profesioniști și dedicați, atunci suntem aici pentru tine! Programează-te la numărul de telefon: 021 91 34 și vino să beneficiezi de tratamente stomatologice moderne în deplină siguranță și confort.
- Adiția de os (augmentarea osoasă). Ce este, când se face operația, preț și recuperare - noiembrie 29, 2023
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023