Tehnica PRGF-Endoret asigură o vindecare rapidă persoanelor cu diabet – Interviu Dr. Iulia Ștefan, medic stomatolog, specialist parodontolog

 

Medic stomatolog in cabinetul de medicina dentara
Dr. Iulia Ștefan, medic stomatolog, specialist parodontolog

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 21 februarie 2023

Vizualizat de 230 utilizator/i

Chiar dacă te confrunți cu diabet, poți beneficia de proceduri stomatologice în siguranță, care te vor ajuta să-ți recapeți sănătatea dentară și frumusețea zâmbetului. Află mai multe de la Dr. Iulia Ștefan, medic stomatolog, specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Timișoara, din articolul următor.

Cum îmi influențează diabetul sănătatea orală?

Pacienții diabetici prezintă o imunitate scăzută și o vindecare deficitară, drept urmare sunt mult mai susceptibili la a dezvolta infecții la nivelul cavității bucale. Din această cauză aceștia pot prezenta carii dentare mult mai frecvent, decât cei sănătoși și forme mai severe, dar și extinse de boală parodontală, care se asociază cu sângerare gingivală, mobilitate dentară și resorbție osoasă avansată.

Un alt aspect important întâlnit la pacienții diabetici este reducerea cantității de salivă(xerostomia) care va determina uscăciunea mucoasei cavității bucale. Lipsa salivei atrage după sine o susceptibilitate crescută pentru apariția cariilor, a candidozelor orale, probleme de deglutiție, vorbire, senzația de arsură și durere generalizată.

Ce presupune rutina zilnică de îngrijire orală atunci când am diabet?

Rutina zilnică presupune acordarea unei atenții deosebite igienei orale, prin realizarea unui periaj corect efectuat de cel puțin două ori pe zi, timp de 3 minute dacă utilizăm o periuță clasică sau 2 minute dacă periajul se realizează cu o periuță electrică. Mijloacele complementare de igienizare precum ața dentară, dușul bucal, periuțele interdentare și apa de gură au rolul de a îndepărta placa bacteriană din zonele inaccesibile periuței dentare și sunt indispensabile pentru menținerea sănătății orale.

Ce relație există între diabet și boala parodontală?

Pacienții diabetici prezintă forme mai extinse și mai severe de boală parodontală. În prezent parodontoza este considerată ca a 6-a complicație a diabetului de către Asociația Americană a Diabetului și din această cauză, pacienții diabetici ar trebui redirecționați către un medic parodontolog pentru o evaluare complexă.

Studiile au demonstrat că boala parodontală poate avea un efect asupra controlului glicemiei, în plus, prezența bolii parodontale la pacienții diabetici poate influența apariția altor complicații. Diabetul în sine nu produce boala parodontală, dar modifică răspunsul imun al pacientului, astfel pacienții diabetici au o predispoziție mai mare pentru infecții și prezintă o vindecare deficitară, fapt pentru care parodontoza poate avea o evoluție mult mai rapidă și o extindere mai mare la aceștia, comparativ cu un pacient sănătos.

Monitorizarea hemoglobinei glicozilate este foarte importantă la acești pacienți. Uneori cei care au diabet și boală parodontală netratată, pot prezenta o rezistență la insulină din cauza unor substanțe cu efect proinflamatoriu, pe care sistemul imun le eliberează în prezența patogenilor parodontali. Tratamentul parodontal are un impact pozitiv pentru menținerea unui control glicemic adecvat la pacientul diabetic și poate fi asociat cu administrarea sistemică de antibiotic, mai ales în formele severe de parodontită.

Ce tratamente stomatologice pot urma dacă mă confrunt cu diabet?

În cazul pacientului diabetic se pot realiza o serie de tratamente stomatologice. În primul rând discutăm despre odontoterapie, adică obturațiile, care sunt reprezentate de plombele aplicate în tratarea cariilor dentare. Totodată, atunci când este nevoie de scoaterea nervului unui dinte, chiar și pacienții cu diabet pot urma tratamentele endodontice propuse de medicii stomatologi.

Pentru a-ți menține dinții sănătoși și a preveni afecțiunile orale, tratamentele de profilaxie sunt soluția cea mai eficientă, chiar dacă te confrunți cu diabet. Aici putem menționa detartrajul dentar, periajul profesional și air-flow.

Atunci când ai anomalii dentare, precum dinții strâmbi, înghesuiți sau mușcătura incorectă se recomandă tratamentul ortodontic. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu există mai multe tipuri de aparate dentare, potrivite nevoilor tale.

Cât despre terapia parodontală, care implică un chiuretaj subgingival în câmp închis/deschis, terapie cu laser, imobilizarea dinților mobili, tratamentul prin GBT(Guided Biofilm Therapy), trebuie menționat că aduce rezultate și în cazul pacienților care au diabet.

Intervenții chirurgicale precum extractiile dentare, implantul dentar, adițiile osoase, sinus lifting, operațiile de chirurgie muco-gingivală, se pot realiza doar atunci când pacientul are un control bun al glicemiei și să când este sub supervizarea medicului diabetolog. În cazul pacientiilor diabetici și nu numai, în vederea intervențiilor chirurgicale este recomandată tehnica PRGF-Endoret. În cazul acesteia medicul stomatolog, recoltează o cantitate mică de sânge de la pacient, direct în clinică, dupa care cu ajutorul unei centrifuge se creează un amestec exclusiv din proteinele din sângele pacientului, care va accelera procesul de vindecare. Astfel crește seminificativ rata de succes a intervențiilor chirurgicale, fiind redus totodată riscul de infecții postchirurgicale, inflamația și discomfortul postoperator.

Care sunt avantajele utilizării laserului dentar la pacientul diabetic?

Tratamentul cu laser reprezintă o tehnică non-invazivă, rapidă și nedureroasă, utilizată ca adjuvant în terapia parodontală. Aceasta ajută la decontaminarea pungilor parodontale, reduce inflamația și implicit sângerările gingivale, stimulând producția de colagen și grăbirea vindecării în situsurile afectate.

La ce intervale de timp sunt recomandate controalele periodice în cazul pacienților diabetici?

În cazul pacienților diabetici se recomandă controale și igienizări periodice la intervale de 3-6 luni de zile, mai ales dacă aceștia prezintă forme severe de boală parodontală.

Dacă ești în căutarea unei echipe complete de medici stomatologi, care să te ajute atât pe tine, cât și pe familia ta să vă rezolvați problemele stomatologice și să obțineți zâmbete cât mai sănătoase, vă așteptăm cu drag la Clinicile Dentare Dr. Leahu Timișoara. Pentru programări ne poți contacta la 021 9134. Te preluăm imediat!

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134