Vizualizat de 1.423 utilizator/i
Dacă și tu îți dorești o dantură sănătoasă, cu care să zâmbești în orice moment al zilei și cu ajutorul căreia să poți mânca orice îți dorești, atunci coroanele dentare realizate în Clinicile Dentare Dr. Leahu reprezintă soluția potrivită! Descoperă, în articolul următor, ce tipuri de coroane dentare se realizează în cadrul clinicilor Dr. Leahu și care sunt avantajele lor atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere estetic.
Când sunt recomandate coroanele dentare
Coroanele dentare sunt rezistente în timp și oferă pacientului garanția unei danturi sănătoase și frumoase, dar și a unui zâmbet complet. Acestea sunt lucrări protetice ce sunt personalizate conform nevoilor și dorințelor estetice ale pacientului.
De asemenea, coroanele dentare sunt recomandate atât în cazul dinților fisurați, ciobiți, cât și în cazul în care un dinte a fost tratat pe canal. Aplicarea unei coroane dentare pe dintele tratat este esențială pentru protejarea acestuia. Totodată, o coroană dentară se recomandă și în cazul în care un dinte pierdut a fost înlocuit de un implant dentar. Atașarea coroniței pe implant oferă dintelui o formă și o funcționalitate perfectă, la fel ca cea a dintelui natural.
Tipuri de coroane dentare în funcție de material
La Clinicile Dentare Dr. Leahu există mai multe tipuri de coroane dentare, printre care: coroane dentare realizate din ceramică și coroane dentare cu structură de zirconiu. Acestea sunt realizate de către medici specialiști în protetică dentară și cu ajutorul unei tehnologii noi, și anume: CEREC CAD/CAM.
Coroane dentare din ceramică
Refacerea unuia sau a mai multor dinți cu ajutorul coroanelor dentare realizate din ceramică este la mare căutare de către pacienții care ajung în clinica dentară Dr. Leahu. Principalul avantaj al coroanelor din ceramică este, pe lângă aspectul aproape identic cu al dinților naturali, rezistența. De asemenea, datorită tehnicilor de cimentare, coroanelor dentare sunt extrem de rezistente și au o durată de viață îndelungată. Pentru a prelungi cât mai mult durata de viață a acestora este necesar să acorzi o importanță sporită igienei orale, folosind pe lângă periaj dentar și mijloacele auxiliare de curățare, precum: ața dentară, apa de gură și dușul bucal.
Coroane dentare cu structură de zirconiu
Acest tip de coroană dentară este recomandat doar pacienților care au alergie la metale. Totodată, coroanele dentare cu structură de zirconiu sunt folosite în cazul zonelor laterale sau pentru punțile pe implant dentar. Ulterior se aplică ceramică pe partea estetică, frontală, adică peste această structură de zirconiu.
Zirconiul reprezintă un aliaj biocompatibil și foarte rezistent, care imită excelent atât culoarea dintelui natural, cât și aspectul translucid. La fel ca în cazul coroanelor dentare realizate din ceramică și coroanele dentare cu structură de zirconiu se aseamănă foarte mult cu dinții naturali, fiind foarte greu de deosebit de restul danturii. Un alt avantaj este faptul că sunt biocompatibile cu țesuturile dentare, dar și cu țesuturile moi, adică cu gingiile.

Pregătirea unei coroane dentare de către medicul stomatolog
Tipuri de coroane dentare în funcție de modul de realizare
Tehnicile dentare moderne și aparatura nouă pe care le folosesc atât tehnicienii dentari, cât și medicii stomatologi, din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, oferă pacienților o dantură perfectă și un zâmbet frumos, într-un timp foarte scurt. Iată cum sunt realizate coroanele dentare.
Realizate de tehnicieni dentari
„În Clinicile Dentare Dr. Leahu beneficiem de un laborator de tehnică dentară performant, cu tehnologii noi pentru realizarea coroanelor dentare, ce includ tehnologia CEREC cad/cam și imprimanta 3D pentru realizarea modelelor de lucru. Aceste tehnologii oferă posibilitatea tehnicianului să realizeze coroane dentare integral ceramice sau integral din zirconiu ori ceramică pe suport de zirconiu. De asemenea, tehnologia cad/cam și imprimanta 3D oferă posibilitatea atât medicului stomatolog, cât și tehnicianului dentar să realizeze coroanele dentare complet digital, beneficiind, astfel, de o precizie mai mare și eliminând erorile din procesul tehnologic”, ne explică Dr. Bogdan Pavel, medic stomatolog.
Realizate cu ajutorul tehnologiilor digitale
„Există, de asemenea, tehnologia cad/cam și în cabinetul de medicină dentară. Cu ajutorul CEREC-ului realizăm coroane integral ceramice, pe care pacientul le primește în aceeași ședință. Medicul pregătește dintele sau implantul dentar pentru primirea coroanei dentare, apoi amprentează digital și realizează pe calculator coroana ce va fi frezată și fixată în cavitatea bucală a pacientului. Mai mult, tehnologia are o precizie micronică și permite redarea perfectă a funcției masticatorii a pacientului, imediat”, completează Dr. Bogdan Pavel, medic stomatolog.
Ce tipuri de coroane dentare folosim la Clinicile Dr. Leahu
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, medicii stomatologi realizează 3 tipuri de coroane dentare, și anume: coroane dentare integral ceramice, coroane dentare metalo-ceramice și coroane ceramice pe suport de zirconiu. Materialele din care sunt realizate sunt 100% biocompatibile și foarte rezistente. Însă, rezistența lor în timp ține foarte mult de grija pe care o are pacientul cu privire la igiena orală, acasă. În plus, este indicat ca de două ori pe an să se realizeze controalele de rutină la stomatolog, însoțite de o igienizare profesională: detartraj dentar, periaj profesional și airflow.
Sistemul modern, CEREC CAD/CAM, permite realizarea coroanelor dentare într-o singură oră
Sistemul CEREC CAD/CAM este unul dintre metodele moderne folosite, în ziua de astăzi, în domeniul stomatologiei. Acesta presupune o tehnică digitală care reduce timpul de realizare a tratamentului, eliminând amprentarea tradițională și șlefuirea manuală a coroanei dentare.
Cu ajutorul tehnologiei CEREC CAD/CAM, ședințele la stomatolog sunt mult mai scurte atât ca timp, cât și ca număr de programări. Spre exemplu, în trecut un pacient venea pentru o singură coroană dentară: 2, 3 ședințe, acum vine doar o singură dată. Astfel că, în cabinet, procedura este foarte simplă pentru pacient, mai exact se începe cu frezarea minimă a dintelui, între 0,3 mm și 0,8 mm, după care urmează scanarea acestuia, iar mai apoi soft-ul calculatorului generează pe loc cum arată viitoarea coroană dentară. Ulterior, medicul stomatolog pregătește un material brut pe care îl pictează cu nuanța aferentă dinților vecini și îl pune într-un cuptor special. La final se obține o coroană dentară estetică, care are aceeași culoare și formă ca a dinților vecini.