search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Tipuri de tratament pentru parodontoza avansată

 

medic stomatolog realizeaza tratament pentru parodontoza avansata
Medicii stomatologi din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu realizează tratamente pentru parodontoza avansată.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 8 octombrie 2021

Vizualizat de 88 utilizator/i

Cu toții am auzit, cel puțin odată, faptul că boala parodontală nu se poate trata. Contrar multor mituri întâlnite, există tratament pentru parodontoza avansată, acesta realizându-se de către medici specialiști chiar și atunci când credeai că este prea târziu. Despre stadiile acestei boli, despre simptomele care o însoțesc și pe care le poți observa, singur, acasă, precum și despre tratamentele pe care le realizăm în clinicile noastre stomatologice, îți explicăm în articolul următor.

Ce este parodontoza și de ce apare

Parodontoza, numită și boala parodontală, este o afecțiune microbiană localizată la nivelul țesuturilor de susținere a dinților și a țesuturilor moi, adică a oaselor maxilare și a gingiilor. Cel mai adesea, această boală apare din cauza unui dezechilibru între sistemul imun și flora bacteriană orală. De asemenea, parodontoza apare și în urma unei igiene dentare realizate necorespunzător, care, cu timpul, duce la formarea plăcii bacteriene pe suprafața dinților și la apariția afecțiunilor dentare dintre cele mai complexe.

„Factorul principal în apariția bolii parodontale îl reprezintă bacteriile care stau în placa bacteriană. Pe lângă acest factor, mai există și alte cauze care pot duce, în timp, la apariția acestei afecțiuni, și anume: stresul, fumatul, diferite afecțiuni generale de sănătate, cum ar fi: bolile cardiovasculare, osteoporoza sau diabetul, precum și medicațiile aferente acestor boli. De asemenea, parodontoza se poate transmite și genetic sau ereditar, de la părinți”, explică Dr. Cosmina Enescu, medic stomatolog, specialist parodontolog.

Stadiile parodontozei și simptomele specifice

Dr. Bianca Gîrjoabă, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, ne explică faptul că parodontoza evoluează în 3 mari stadii, și anume: gingivita, parodontita superficială și parodontita profundă.

Gingivita (incipientă)

Această afecțiune reprezintă, de fapt, o inflamație a gingiei și este prima etapă a apariției parodontozei. Gingia își schimbă culoarea dintr-un roz într-un roșu sau roșu violaceu și apar sângerările gingivale, în timpul periajului dentar sau chiar spontan. De asemenea, halena sau respirația urât mirositoare se află și ea printre primele simptome ale apariției gingivitei. În plus, dacă starea gingivitei este una reversibilă și se aplică la timp un tratament corespunzator, vei evita un tratament mai complex pe viitor.

Parodontita superficială (medie)

Atunci când gingivita nu este tratată la timp apare parodontita superficială. Cu timpul, gingia se retrage și astfel se formează un spațiu între gingie și dinte, unde intră bacterii, care, ulterior, duc la apariția pungilor parodontale. În momentul în care retracția gingivală apare, dinții devin sensibili în timpul periajului sau în timp ce consumi alimente foarte reci sau fierbinți. De asemenea, aspectul gingiei este modificat și apar mâncărimi sau chiar usturimi gingivale, stare de disconfort sau chiar durere. Nu în ultimul rând, atunci când parodontita superficială este instalată, apare și senzația de dinte egresat, adică un pic înălțat față de planul ocluzal.

Parodontita profundă (avansată)

În momentul în care apare parodontita profundă, pacientul are toate simptomele specifice parodontitei superficiale, însă, mult mai intense. Pe lângă acestea, apar și tulburări masticatorii, fonetice, estetice, din cauza mobilităților dentare. În lipsa unui tratament, acest stadiu al bolii parodontale duce la pierderea dinților.

Tipuri de tratament pentru parodontoza avansată

Tratamentul parodontozei este foarte important pentru fiecare pacient în parte. În primul rând, este necesară o consultație de specialitate la un medic parodontolog, pentru a stabili în ce stadiu se află boala parodontală și pentru a întocmi tratamentul potrivit. În funcție de diagnosticul fiecăruia, există diverse tratamente recomandate de către specialiști, și anume:

Tratament nechirurgical

„Indiferent de cât de avansată este boala parodontală, medicul începe printr-un tratament nechirurgical. Acesta constă, în prima etapă, în realizarea unui detartraj supra și subgingival, apoi efectuează un chiuretaj subgingival în câmp închis, astfel încât să nu incizeze și decoleze gingia. Ulterior, parodontologul va decontamina cu laser spațiul subgingival. În cazul în care există mobilități dentare, acest tratament imobilizează dinții. La nevoie, medicul va efectua anumite tehnici de refacere a gingiei și, în același timp, va aplica un tratament local, ce constă în colutoriu cu antibiotice, antiinflamatoare, vitamina A, ș.a.. Totodată, pot fi recomandate produse de igienă speciale (geluri, creme, apă de gură), pacientul urmând să fie instruit cu privire la tehnica de igienizare, care este personalizată pentru fiecare”, ne povestește Dr. Bianca Gîrjoabă, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Tratament chirurgical

„În cazul parodontitei avansate, tratamentul constă într-un chiuretaj în câmp deschis, adică operații de îndepărtare a gingiei pentru a curăța cât mai bine subgingival. Apoi, medicul va repoziționa gingia, mai sus sau mai jos decât era inițial, astfel încât igienizarea locului respectiv să fie realizat cât mai corect. Ulterior, se vor efectua tehnici de refacere atât a oaselor, cât si a gingiilor și chiar inserarea implanturilor dentare. Acestea putând fi adaptate în funcție de fiecare caz în parte”, completează Dr. Bianca Gîrjoabă.

Tratament cu laser pentru parodontoza avansată

„Pe lângă tratamentele normale pe care le face medicul pentru parodontoză, și anume: igienizări profesionale și chiuretaje, mai există și așa-numitul laser, un instrument foarte des folosit în stomatologie, pentru diferite tratamente. Laser-ul dentar are rolul de a steriliza pungile parodontale (mici buzunărașe) care se formează din cauza plăcii bacteriene și a tartrului, între gingie și dinte. Totodată, tratamentul cu laser este important și în cazul prevenirii de recidive”, completează Dr. Cosmina Enescu, medic stomatolog, specialist parodontolog.

Ce trebuie să faci pentru a evita apariția și evoluția bolii parodontale

Parodontoza se poate evita menținând o igienă orală corectă, acasă. De asemenea, evoluția acestei boli se poate stopa doar cu ajutorul medicului stomatolog, prin vizite regulate la cabinetul de medicină dentară.

Care este rutina de îngrijire a danturii acasă?

Igiena orală trebuie realizată corespunzător de către pacient, în fiecare zi. Periajul dentar este necesar de cel puțin două ori pe zi, de preferat dimineața și seara. Complementar acestuia, este esențial să folosești și mijloace adjuvante de curățare, precum ața dentară și apa de gură. De asemenea, dacă în timpul zilei nu este posibilă această rutină, poți clăti gura cu apă simplă, imediat după ce ai consumat orice tip de aliment.

Mergi la stomatolog periodic

Vizitele regulate la medicul stomatolog, de cel puțin două ori pe an, te pot feri de orice tip de tratament pentru parodontoza avansată. Chiar dacă nu te confrunți cu vreo problemă dentară, este bine să mergi periodic la medic, deoarece boala parodontală poate apărea fără să prezinte simptome.

Cu toate acestea, nu neglija problemele care apar la nivelul cavității orale și vino să le tratezi din timp în orice clinică dentară Dr. Leahu. Pentru mai multe informații și programări, ne poți contacta la numărul de telefon: 021 91 34.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134