
Vizualizat de 9.947 utilizator/i
Cu toții am auzit, cel puțin odată, faptul că boala parodontală nu se poate trata. Contrar multor mituri întâlnite, există tratament pentru parodontoza avansată, acesta realizându-se de către medici specialiști chiar și atunci când credeai că este prea târziu. Despre stadiile acestei boli, despre simptomele care o însoțesc și pe care le poți observa, singur, acasă, precum și despre tratamentele pe care le realizăm în clinicile noastre stomatologice, îți explicăm în articolul următor.
Ce este parodontoza și de ce apare
Parodontoza, numită și boala parodontală, este o afecțiune microbiană localizată la nivelul țesuturilor de susținere a dinților și a țesuturilor moi, adică a oaselor maxilare și a gingiilor. Cel mai adesea, această boală apare din cauza unui dezechilibru între sistemul imun și flora bacteriană orală. De asemenea, parodontoza apare și în urma unei igiene dentare realizate necorespunzător, care, cu timpul, duce la formarea plăcii bacteriene pe suprafața dinților și la apariția afecțiunilor dentare dintre cele mai complexe.
„Factorul principal în apariția bolii parodontale îl reprezintă bacteriile care stau în placa bacteriană. Pe lângă acest factor, mai există și alte cauze care pot duce, în timp, la apariția acestei afecțiuni, și anume: stresul, fumatul, diferite afecțiuni generale de sănătate, cum ar fi: bolile cardiovasculare, osteoporoza sau diabetul, precum și medicațiile aferente acestor boli. De asemenea, parodontoza se poate transmite și genetic sau ereditar, de la părinți”, explică Dr. Cosmina Enescu, medic stomatolog, specialist parodontolog.
Stadiile parodontozei și simptomele specifice
Dr. Bianca Gîrjoabă, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, ne explică faptul că parodontoza evoluează în 3 mari stadii, și anume: gingivita, parodontita superficială și parodontita profundă.
Gingivita (incipientă)
Această afecțiune reprezintă, de fapt, o inflamație a gingiei și este prima etapă a apariției parodontozei. Gingia își schimbă culoarea dintr-un roz într-un roșu sau roșu violaceu și apar sângerările gingivale, în timpul periajului dentar sau chiar spontan. De asemenea, halena sau respirația urât mirositoare se află și ea printre primele simptome ale apariției gingivitei. În plus, dacă starea gingivitei este una reversibilă și se aplică la timp un tratament corespunzator, vei evita un tratament mai complex pe viitor.
Parodontita superficială (medie)
Atunci când gingivita nu este tratată la timp apare parodontita superficială. Cu timpul, gingia se retrage și astfel se formează un spațiu între gingie și dinte, unde intră bacterii, care, ulterior, duc la apariția pungilor parodontale. În momentul în care retracția gingivală apare, dinții devin sensibili în timpul periajului sau în timp ce consumi alimente foarte reci sau fierbinți. De asemenea, aspectul gingiei este modificat și apar mâncărimi sau chiar usturimi gingivale, stare de disconfort sau chiar durere. Nu în ultimul rând, atunci când parodontita superficială este instalată, apare și senzația de dinte egresat, adică un pic înălțat față de planul ocluzal.
Parodontita profundă (avansată)
În momentul în care apare parodontita profundă, pacientul are toate simptomele specifice parodontitei superficiale, însă, mult mai intense. Pe lângă acestea, apar și tulburări masticatorii, fonetice, estetice, din cauza mobilităților dentare. În lipsa unui tratament, acest stadiu al bolii parodontale duce la pierderea dinților.
Tipuri de tratament pentru parodontoza avansată
Tratamentul parodontozei este foarte important pentru fiecare pacient în parte. În primul rând, este necesară o consultație de specialitate la un medic parodontolog, pentru a stabili în ce stadiu se află boala parodontală și pentru a întocmi tratamentul potrivit. În funcție de diagnosticul fiecăruia, există diverse tratamente recomandate de către specialiști, și anume:
Tratament nechirurgical
„Indiferent de cât de avansată este boala parodontală, medicul începe printr-un tratament nechirurgical. Acesta constă, în prima etapă, în realizarea unui detartraj supra și subgingival, apoi efectuează un chiuretaj subgingival în câmp închis, astfel încât să nu incizeze și decoleze gingia. Ulterior, parodontologul va decontamina cu laser spațiul subgingival. În cazul în care există mobilități dentare, acest tratament imobilizează dinții. La nevoie, medicul va efectua anumite tehnici de refacere a gingiei și, în același timp, va aplica un tratament local, ce constă în colutoriu cu antibiotice, antiinflamatoare, vitamina A, ș.a.. Totodată, pot fi recomandate produse de igienă speciale (geluri, creme, apă de gură), pacientul urmând să fie instruit cu privire la tehnica de igienizare, care este personalizată pentru fiecare”, ne povestește Dr. Bianca Gîrjoabă, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Tratament chirurgical
„În cazul parodontitei avansate, tratamentul constă într-un chiuretaj în câmp deschis, adică operații de îndepărtare a gingiei pentru a curăța cât mai bine subgingival. Apoi, medicul va repoziționa gingia, mai sus sau mai jos decât era inițial, astfel încât igienizarea locului respectiv să fie realizat cât mai corect. Ulterior, se vor efectua tehnici de refacere atât a oaselor, cât si a gingiilor și chiar inserarea implanturilor dentare. Acestea putând fi adaptate în funcție de fiecare caz în parte”, completează Dr. Bianca Gîrjoabă.
Tratament cu laser pentru parodontoza avansată
„Pe lângă tratamentele normale pe care le face medicul pentru parodontoză, și anume: igienizări profesionale și chiuretaje, mai există și așa-numitul laser, un instrument foarte des folosit în stomatologie, pentru diferite tratamente. Laser-ul dentar are rolul de a steriliza pungile parodontale (mici buzunărașe) care se formează din cauza plăcii bacteriene și a tartrului, între gingie și dinte. Totodată, tratamentul cu laser este important și în cazul prevenirii de recidive”, completează Dr. Cosmina Enescu, medic stomatolog, specialist parodontolog.
Ce trebuie să faci pentru a evita apariția și evoluția bolii parodontale
Parodontoza se poate evita menținând o igienă orală corectă, acasă. De asemenea, evoluția acestei boli se poate stopa doar cu ajutorul medicului stomatolog, prin vizite regulate la cabinetul de medicină dentară.
Care este rutina de îngrijire a danturii acasă?
Igiena orală trebuie realizată corespunzător de către pacient, în fiecare zi. Periajul dentar este necesar de cel puțin două ori pe zi, de preferat dimineața și seara. Complementar acestuia, este esențial să folosești și mijloace adjuvante de curățare, precum ața dentară și apa de gură. De asemenea, dacă în timpul zilei nu este posibilă această rutină, poți clăti gura cu apă simplă, imediat după ce ai consumat orice tip de aliment.
Mergi la stomatolog periodic
Vizitele regulate la medicul stomatolog, de cel puțin două ori pe an, te pot feri de orice tip de tratament pentru parodontoza avansată. Chiar dacă nu te confrunți cu vreo problemă dentară, este bine să mergi periodic la medic, deoarece boala parodontală poate apărea fără să prezinte simptome.
Cu toate acestea, nu neglija problemele care apar la nivelul cavității orale și vino să le tratezi din timp în orice clinică dentară Dr. Leahu. Pentru mai multe informații și programări, ne poți contacta la numărul de telefon: 021 91 34.
- Alături de tine, pentru o viață mai bună! - mai 31, 2023
- De la ce vârstă se pune aparat dentar. De la mit la realitate - mai 29, 2023
- Elementele esențiale pentru o dantură fixă: de la bont protetic, la coroană dentară - mai 24, 2023
Badita
Buna ziua .Eu am paradontoza si in acelasi timp candidoza orala.
Intrebarea mea este :
Aceste două boli pot proveni de la stomac ?
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Atât parodontoza, cât și candidoza orală nu apar de la stomac. Parodontoza este o boală a gingiilor ce apare din cauza acumulării de placă bacteriană şi tartru dentar. Totuși, pot exista diferite cauze ale parodontozei cum ar fi factorii genetici, cei psihologici, obiceiurile nesănătoase (fumatul), stilul alimentar, igiena orală deficitară, afecțiuni ale sistemului imunitar. În cazul candidozei orale, aceasta apare în urma unei igiene orale deficitare, în special la purtătorii de proteze dentare, de la administrarea de antibiotice. La pacienții cu diabet zaharat, acesta favorizează dezvoltarea infecțiilor candidozice la nivelul gurii prin concentrațiile serice crescute de glucoză. Cel mai bine este să veniți la un consult stomatologic, să vă vadă un medic specialist și să vă spună exact ce este de făcut. entru mai multe informații suplimentare și o programare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.
Andreea
Bună seara. Am parodontoza în stadiu avansat. Nu știu ce sa mai fac. Am luat toate cabinetele stomatologice la rand și am avut parte numai de experiente neplăcute, neprofesionalism și superficialitate. Vreau sa fac tot posibilul sa nu îmi pierd dinții și toți „specialistii” îmi spun ca nu mai am nimic de făcut și ca vor cădea. Întrebarea mea principala e dacă mai pot face ceva sa ii salvez. Pe toate paginile clinicilor dentare citesc ca exista tratament la parodontoza în orice stadiu, și când ajung acolo nu fac decât sa spună ca nu exista tratament, ca să imi facă detartraj și radiografii.. Sunt pur și simplu disperata de câți bani am putut sa dau degeaba, dureri și umilințe indurate din cauza nepăsării și neștiinței unora.. și iradieri la greu cu radiografii. Va rog sa îmi spuneți dacă se mai poate face ceva. Va mulțumesc.
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Parodontoza se poate stopa din evoluție cu ajutorul unei terapii parodontale. Este necesar să veniți la un medic specialist în parodontologie să vă facă un consult stomatologic și să vadă în ce stadiu se află boala parodontală. Pentru mai multe informații suplimentare sau pentru o programare ne puteți suna la numărul de telefon: 021 91 34 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Vă așteptăm cu drag!
Mihaela
Buna ziua, as dori sa stiu daca in Arges aveti clinici si unde as putea gasi o lista de preturi practicate de clinica dstra. Va multumesc
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Clinicile Dentare Dr. Leahu se află și în Pitești, pe strada Doaga Nr. 11. Lista de prețuri o puteți vedea aici: https://cliniciledrleahu.ro/preturi-clinica-stomatologica/. Pentru programări și informații suplimentare, ne puteți suna la numărul de telefon: 0770 874 432 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.
Alina
Buna ziua, Operatia parosontala cu regenerare tisulara este acelasi procedeu cu Chiuretaj sungingival in camp deschis? Intreb asta pt ca: la operatia tisulara mi s a cerut 10000 lei si la chiuretaj in camp deschis-3600
Lei( clinici diferite).Sau daca mai exista si alt procedeu in camp deschis? Adica diferenta de pret este enorma. Multumesc.
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Operația parodontală cu regenerare tisulară NU este același procedeu cu chiuretajul subgingival în câmp deschis. Intervenția chirurgicală cu regenerare într-adevăr costă mai mult, dar implică mai multe proceduri efectuate de către medic, și anume: se pun mai multe materiale de regenerare, geluri de regenerare, os, iar chiuretajul în câmp deschis înseamnă că medicul nu folosește materiale în plus, iar procedura constă în îndepărtarea gingiei, curățarea zonelor cu probleme și punerea unor fire de sutură pentru a reatașa gingia la loc.
Robert
Buna ziua,in cazul paradontozei avansate alta varianta decat curatarea in profunzime odata la 3 luni si curatare cu diferite tipuri de periute(spatiul dintre dinti fiind destul de mare deja) un alt tratament de stopare nu mi sa spus ca ar exista.
Mai nou una dintre masele este infectata si sfatul este sa o scoata iar implantul nu mi sa recomandat din cauza parodontozei.
Precizez ca este o clinica din Danemarca.
Intrebarea este,pentru ca mi se pare incredibil ca bu am practic alte variante,cat de optime vi se par explicatiile?
Va multumesc.
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Pentru boala parodontală există tratament. Acesta implică stoparea din evoluție a bolii prin terapii cu laser sau chirurgicale. Măseaua cariată, dacă nu este foarte afectată rădăcina, poate fi salvată printr-un tratament de canal. În cazul în care măseaua nu poate fi salvată se poate pune un implant dentar imediat ce aceasta este extrasă. Vă așteptăm în cadrul unei consultații într-una dintre Clinicile Dentare Dr. Leahu din țară, atunci când aveți drum în România. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin WhatsApp aici https://bit.ly/3vDGKPt. O zi bună!
Sorina
Buna seara.Daca e prezenta parodontoza incipienta se pune coroana ?Multumesc
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Mai întâi se va trata parodontoza și apoi se va realiza o coroană dentară pe dintele respectiv. Pentru informații suplimentare sau pentru o programare vă rugăm să sunați la 021 9134.