Vizualizat de 7.265 utilizator/i
Te-ai întrebat vreodată câte boli poți transmite celor din jur atunci când tușești, strănuți sau când săruți pe cineva? O să trecem în revistă câteva dintre cele mai importante afecțiuni care se pot transmite pe cale orală. Iată care sunt acestea!
Herpesul oral
Herpesul oral este o afecțiune cauzată de visurile simplex viridae de tip 2 care se manifestă la nivelul cavității bucale și a zonelor marginale (pe buze și în jurul acestora) prin vezicule de mici dimensiuni umplute cu un lichid galben. Acestea se pot sparge rezultând ulcerații dureroase. Herpesul bucal poate fi însoțit de simptome precum mâncărimi, furnicături ori arsuri.
Persoanele infectate pot prezenta leziuni vizibile sau pot fi doar simpli purtători ai virusului. Herpesul oral apare în mod special la persoanele cu un sistem imunitar scăzut sau în situații de stres fizic sau emoțional. Alte cauze ale reactivării virusului sunt: expunerea prelungită la soare, oboseala, modificările hormonale și febra. Rețineți că principala modalitate de transmitere a herpesului oral este prin contactul direct cu leziunea sau prin salivă.
Tratamentul constă în administrarea de medicație antiherpetică. De asemenea, este recomandat consumul crescut de lichide pentru a evita deshidratarea. În mod normal, leziunile produse de herpesul oral dispar de la sine în maxim 2 – 3 saptămâni. În caz contrar, este recomandată vizita la medicul specialist.
Candidoza orală
Candidoza orală este o afecțiune a cavității bucale care apare în urma infecției cu Candida Albicans. Se manifestă sub forma unor pete albe pe suprafața limbii și pe mucoasa obrajilor. Pacientul poate resimți o senzație de arsură la nivelul cavității orale sau modificări ale gustului și poate prezenta ușoare sângerări locale, chiar și la cele mai mici traumatisme. Antibioticele sau contraceptivele orale favorizează înmulțirea necontrolată a ciupercii Candida Albicans, ceea ce duce la apriția candidozei orale.
Grupele de vârstă cele mai afectate sunt nou-născuții și copiii. Nou-născuții pot lua contact cu infecția în timpul alăptării, doar dacă mama prezintă Candida Albicans. În cazul adulților se transmite pe cale orală, prin intermediul salivei. Copiii pot luat candidoză orală unul de la celălalt dacă folosesc aceeași suzetă infestată”, ne informează Dr. Iulia Iordache. Riscul de apariție a candidozei bucale crește în cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut sau incomplet dezvoltat (sugarii), pacienților cu HIV ori diabet zaharat, femeilor gravide și persoanelor cu o igienă orală deficitară. Pacienții care poartă proteză dezvoltă o formă specială de candidoză orală, stomatita de proteză.
Tratamentul recomandat constă în administrarea de medicamente antifungice pe cale orală sau unguente care se aplică local. La adulți perioada de tratament este de aproximativ 14 zile, însă aceasta poate varia în funcție de gravitate.
Mononucleoza și Virusul Epstein – Barr
Mononucleoza, cunoscută și sub numele de „boala sărutului”, apare ca urmare a infestării cu virusul Epstein – Barr. „Simptomele mononucleozei includ febra, oboseala, faringita, durerile de cap, respirația dificilă și umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului. Acestea apar după 4 – 7 săptămâni de la expunerea la virus și dispar după aproximativ o lună de zile”, explică Dr. Sofian Abu Nasra.
Persoanele cu mononucleoză sunt sfătuite să consume multe lichide și alimente bogate în vitamine și să se odihnească. De asemenea, este recomandată întreruperea activității fizice pe o perioadă de 3 – 4 săptămâni, până ce afecțiunea trece. „Virusul Epstein-Barr se găsește în salivă, de aceea se poate transmite de la o persoană la alta prin sărut ori prin tuse, în cazuri mai rare”, ne atenționează Dr. Sofian Abu Nasra. În cazul în care apar complicații este bine să mergeți la medicul specialist.
Gingivita
Gingivita este o afecțiune a gingiei și poate fi de trei feluri: acută, subacută și cronică propriu-zisă. „Gingivita cronică simplă este cauzată de o igienă orală precară ce favorizează depunerea tartrului. Simptomele clasice sunt o gingie umflată și roșie, sângerări gingivale, sesibilitate locală crescută și o respirație urât mirositoare”, explică Dr. Sofian Abu Nasra.
Printre principalii factori care favorizează apariția gingivitei cronice simple sunt „fumatul, alcoolul și lucrările protetice incorect adaptate”, completează Dr. Sofian Abu Nasra. Aceasta poate apărea la orice vârstă, dar mai ales la adulți. Pentru prevenirea apariției gingivitei este recomandată o igienă orală bună și efectuarea unui detartraj o dată la 6 luni.
Gripa și răceala
Gripa și răceala sunt afecțiuni respiratorii care apar de obicei în sezonul rece și care sunt adesea însoțite de frisoane, dureri în gât sau dureri musculare, tuse seacă și nas înfundat. Persoanele gripate pot avea și febră crescută. „Aceste afecțiuni pot fi transmise pe cale respiratorie, de exemplu, atunci când persoana infestată tușește sau strănută fără să pună mâna la gură, sau pe cale orală, prin sărut.” Dr. Sofian Abu Nasra recomandă pacienților gripați sau răciți „să folosească măști de unică folosință în spațiile publice pentru a împiedica răspândirea microbilor”.