Totul despre erupția dentară la bebeluși: când apare, cât timp durează și cum poți ameliora simptomele

 

asistenta medicala in stanga, pacient in mijloc, medic stomatolog in dreapta
Dr. Ioana Diaconu, medic stomatolog ne explică că erupția dentară la bebeluși poate să apară și mai devreme, în jurul vârstei de 4 luni.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 27 mai 2022

Vizualizat de 9.171 utilizator/i

Atunci când vorbim despre erupția dentară la bebeluși nu există un tipar care să potrivească tuturor copiilor. Există cazuri în care primii dinți apar pur și simplu peste noapte, fără vreun semn vizibil, dar și situații în care simptomele precum durerea și inflamarea gingiilor apar o dată cu erupția dințișorilor.

În articolul următor, Dr. Ioana Diaconu, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Pitești, ne oferă toate răspunsurile în ceea ce privește erupția dentară la bebeluși.

Când apare erupția dentară la bebeluși

Dentiția temporară sau cunoscută în popor de dentiția de lapte reprezintă primii dinți ce apar la copii. Erupția primilor dinți temporari are loc în jurul vârstei de 6 luni, atunci când încep să erupă incisivii centrali inferiori, iar ultimii care apar pe arcadă sunt molarii secunzi superiori, la vârsta de 2 ani și jumătate.

Cât timp durează erupția dinților la bebeluși

Dr. Ioana Diaconu, medic stomatolog, ne explică că erupția este precoce și dinții bebelușilor pot erupe și mai devreme, la vârsta de 4 luni, iar ultimul dinte poate apărea și înaintea vârstei de 2 ani.

Cronologia apariției dinților la bebeluși este următoarea:

  • incisivii centrali superiori și inferiori erup pe arcadă de la 6-8 luni până la 13 luni;
  • primii molari erup în jurul vârstei de 16 luni;
  • caninii erup în jurul vârstei de 19 luni;
  • molarii secunzi erup de la 27 de luni până la 30 de luni.

Care sunt semnele și simptomele erupției dentare

,,În mod normal erupția dentară se produce fără probleme, însă există posibilitatea ca la unii copii, erupția să însoțească anumite manifestări locale și generale. Manifestările sunt mai frecvente în primele 4-10 luni de viață, atunci când începe eruperea incisivilor. Printre cele mai frecvente simptome care indică erupția dinților sunt dorința copilului de a introduce degetele în gură sau orice obiect pe care îl are la îndemână, cât și creșterea fluxului salivar”, spune Dr. Ioana Diaconu, medic stomatolog.

Iată care sunt semnele generale ale erupției dentare la bebeluși:

  • neliniște și agitație;
  • inapetență;
  • roșeața periorală;
  • perturbări ale somnului;
  • creșterea dorinței de a ingera lichide.

Printre cele mai frecvente simptome generale care pot să apară sunt diareea și febra. Iar local, țesutul gingival poate să prezinte roșeață și tumefacții.

Pentru a preveni apariția iritării gingivale, părintele trebuie să realizeze zilnic o igienă orală corectă dințișorilor copiilor și să-i împiedice să introducă în gură diferite obiecte care pot fi murdare.

Cum putem să le ameliorăm copiilor semnele și simptomele erupției dentare

Ce pot face părinții acasă pentru a-i ajuta pe micuți să scape de disconfortul creat de erupția dentară este să respecte următoarele:

  • să le frece gingiile cu un tifon înmuiat în apă rece;
  • să folosească întotdeauna obiecte curate și reci;
  • să utilizeze geluri speciale pentru erupția dinților care se găsesc în farmacii și au rolul de a calma și liniști copilul;
  • unele alimente care au rolul de a ajuta la liniștire, precum pâinea prăjită, biscuiții din făină, dar fără zahăr și alți îndulcitori.

Tulburări ce pot apărea în erupția dentară

În perioada de erupție dentară, la bebeluși pot să apară diferite tulburări. Dr. Ioana Diaconu, medic stomatolog, ne explică că aceste tulburări pot fi de două feluri: fiziologice și patologice.

Tulburările fiziologice determină variații normale în erupția dentară la dinții temporari și sunt determinate de următoarele:

  • greutatea copilului la naștere Cu cât este mai mare, cu atât primii dinți erup mai repede;
  • sexul copilului. Numeroși cercetători indică faptul că la sexul masculin ar erupe mai devreme dinții temporari față de sexul feminin;
  • vârsta mamei, la cele tinere erupția este precoce;
  • copiii născuți prematur au o întârziere în erupția dentară.

Tulburări patologice care pot să apară producând erupții întârziate sau precoce, și anume:

  • diferitele boli generale precum: luesul congenital, rahitismul, unele boli endocrine și genetice, dar și rubeola prenatală. Toate acestea produc întârzieri în erupția dinților temporari;
  • cele de ritm, în care dinții temporari nu erup la vârsta de 6 luni, ci încep să apară pe la 9-10 luni, ceea ce va prezenta un ritm mai accelerat, astfel încât până la vârsta de 2 ani jumătate copilul să aibă toți dinții temporari;
  • cele de vârsta legată de erupție, în care se consideră că erupția este precoce atunci când este mai devreme de 4 luni.

Ce poți face când pe cel mic îl dor gingiile

Odată cu apariția erupției dentare la bebeluși încep să apară și durerile gingiilor. Acestea mai pot fi însoțite și de stări de agitație sau plâns. De asemenea, copiii își pot pierde pofta de mâncare sau pot să bea mai multe lichide de cât o fac în mod normal. Totodată, pot exista perioade în care cei mici nu au somn, iar odată cu acestea poate apărea și dorința de a mesteca obiecte tari sau de a strange degetele între arcade.

Pentru a-i calma pe cei mici, medicii stomatologi, specialiști în pedodonție le recomandă părinților să cumpere din farmacii anumite geluri și spray-uri, care sunt speciale pentru simptomele care apar odată cu erupția dințișorilor de lapte. De asemenea, este indicat ca înainte de perioada erupției, mămicile să le ungă gingiile acestora cu un tifon steril cu apă rece, deoarece acesta calmează inflamația, cât și aplicarea unor bavețele curate pe gât și pe pieptul copilului, pentru a evita scurgerea de salivă și apariția iritațiilor pielii. De menționat pentru părinți să fie atenți la cei mici atunci când au tendința să bage mâinile în gură, este necesar ca acestea să fie întotdeauna curate, iar unghiile tăiate cât mai des.

Este foarte important ca odată ce dinții de lapte au erupt pe arcadă să fie îngrijiți încă de la apariția acestora, prin periaje regulate atât dimineața, cât și seara, mai ales după alăptare. Dacă acest lucru nu este respectat există riscul apariției demineralizărilor, care evoluează rapid în carii dentare, provocând dureri și disconfort.

Alege să îi oferi copilului tău sănătate pentru toată viața și asigură-i tot confortul de care are nevoie. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134