
Vizualizat de 8.044 utilizator/i
Boala parodontală este o afecțiune cronică de natură infecțioasă, ce afectează gingia și țesuturile de susținere a dintelui. Contrar multor păreri complet eronate, tratamentul pentru parodontoză se poate realiza oricând deoarece aceasta nu ține cont de vârstă și cu cât debutează mai rapid, cu atât are o evoluție mai agresivă. Indiferent de vârstă ori dacă avem sau nu cazuri în familie de boală parodontală, un lucru este sigur, netratată, această afecțiune duce la pierderea dinților. Din fericire, boala parodontală poate fi oprită din evoluție la timp.
Tipuri de tratament pentru parodontoză
În funcție de fiecare caz în parte, de stadiul bolii, dar și de istoricul medical al pacientului, există mai multe tipuri de tratament pentru parodontoză. Iată care sunt acestea:
Tratament nechirurgical
Tratamentul nechirurgical constă în efectuarea unui detartraj și a unui periaj dentar profesional, pentru a reduce semnificativ numărul bacteriilor din cavitatea bucală și a elimina tartrul, acesta din urmă fiind principalul factor iritant pentru gingie. Detartrajul și periajul profesional sunt urmate de chiuretajul subgingival în câmp închis. Infecția și tartrul acumulate între gingie și dinte sunt curățate cu ajutorul unor instrumente precise, cu anestezie locală pentru că, în ziua de astăzi, vizitele la medicul stomatolog sunt fără durere. Zonele afectate și tratate sunt la final spălate cu soluții antiseptice și sunt aplicate local substanțe medicamentoase recomandate de medic. Acest tip de tratament pentru parodontoză este eficient ca tratament de sine stătător, fără a fi urmat de o etapă chirurgicală, doar în stadiile inițiale de evoluție ale bolii parodontale.
Operația de pardontoză
Tratamentul chirurgical completează sau înlocuiește în totalitate etapa nechirurgicală. Sunt folosite proceduri de chirurgie dentară minim invazive pentru a elimina în totalitate tartrul și țesutul infectat. Altfel, în zonele inaccesibile, medicul secționează gingia pentru o curățare în profunzime. „Chiuretajul subgingival în câmp deschis este indicat în formele severe de îmbolnăvire parodontală, pentru pungile parodontale foarte adânci. Acesta oferă o vizibilitate mult mai bună și accesează spațiul subgingival prin decolarea gingiei de pe dinte prin formarea unui lambou. Astfel, se va expune osul și rădăcinile dinților pentru a permite o mai bună curățare prin îndepărtarea țesuturilor inflamate și necrozate. După curățarea și decontaminarea suprafețelor afectate se va repoziționa lamboul și se va efectua sutura”, Dr. Andra Culuri, medic parodontolog.
Tratament cu laser
Stomatologia a evoluat în ultimii ani, într-un ritm extrem de dinamic, iar în ceea ce privește tratamentul bolii parodontale, vorbim despre o metodă care putem spune ca a revoluționat terapia parodontală, și anume terapia cu laser. Este important să înțelegem că laserul dentar nu înlocuiește o procedură clasică de chiuretaj parodontal, ci întregește planul de tratament. „Imperios necesar este să realizam acest chiuretaj parodontal, care, practic, este o manoperă mecanică de îndepărtare a tartrului subgingival, de îndepărtare a resturilor și a cementului necrozat”, explică Dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu. Mai exact, chiuretajul îndepărtează cauza bolii parodontale, în timp ce laserul dentar decontaminează zona respectivă și scade la minim șansele reapariție bolii parodontale.
Laserul dentar se poate folosi și ca tratament singular pentru parodontoză, însă doar în fazele incipiente ale acesteia. „În momentul în care pacientul se prezintă cu sângerări gingivale, cu un gust neplăcut, dar pe radiografie nu se vede nicio modificare la nivelul osului, înseamnă că este vorba despre o afectare parodontală într-un stadiu incipient, o afectare reversibilă. După realizarea unei igienizări complete, adică detartraj, periaj și airflow, după ce gingia se liniștește puțin, inflamația scade și pacientul nu mai prezintă sângerări într-o cantitate așa de mare, folosim laserul dentar pentru a decontamina zonele respective și pentru a ne asigura că totul o să meargă bine”, Dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog.
Simptomele parodontozei
Boala parodontală este cunoscută și sub denumirea de „boala dinților frumoși” sau „boala dinților sănătoși”, întrucât deși nu există durere, deși dinții par sănătoși, lipsiți de carii, această afecțiune poate fi deja instalată și, în lipsa unui tratament, evoluează rapid și sigur către pierderea dinților. Boala parodontală prezintă 3 stadii de evoluție. În faza incipientă, durerea este inexistentă, ceea ce ne poate induce ideea greșită că dantura noastră este sănătoasă. De aceea este important să fim atenți la celelalte simptome, cum ar fi sângerarea gingivală, mărirea de volum a gingiei ori schimbările de culoarea ale gingiei. Totodată, senzația de disconfort în timpul masticației, sensibilitatea dentară și respirația neplăcută care persistă pot fi simptome pe care pacienții cu boală parodontală le resimt în faza incipientă. În stadiile avansate, dinții încep să se miște și abia atunci apare durerea.
Când trebuie să realizezi a un tratament pentru parodontoză
Este bine să știm care sunt primele semne ale bolii parodontale ca să știm când trebuie să acționăm. Gingiile care sângerează reprezintă un prim semn care ar trebui să ne îngrijoreze. Atunci când vedem că în timpul periajul ne confruntăm cu sângerări gingivale, când observăm că gingia își schimbă culoarea din acel roz sănătos, într-o culoare roșie sau violacee, în momentul în care gingia crește în volum sau apar mobilități ale dinților, atunci trebuie să vizităm cât mai curând medicul dentist. De asemenea, dacă avem durere la masticație, înseamnă că boala parodontală a avansat deja iar amânarea unui consult va duce la complicații ulterioare și în final pierderea dinților. Un alt indiciu că suferim de boala parodontală îl reprezintă retracția gingivală în dreptul anumitor dinți.
Prin urmare, cu cât ne prezentăm mai devreme la medicul dentist, cu atât cresc șansele de a stopa din evoluție boala parodontală și de a salva dinții naturali. „La prima vizită se face o radiografie panoramică să vedem în ce stadiu este nivelul osului, apoi examenul clinic pe care îl facem în cabinet. Facem o măsurătoare să vedem cât a evoluat boala. Vom începe cu o igienizare clasică, îndepărtarea tartrului și un periaj profesional, iar în funcție de măsurători, se stabilește tipul de chiuretaj pe care îl vom face. Pe lângă chiuretaj, care se face sub anestezie locală, deci nu se taie, nu se coase, vom mai spăla cu soluții antiseptice speciale. Completăm apoi cu laserul dentar”, Cosmina Enescu, specialist parodontolog.
Riscurile parodontozei
Boala parodontală este o afecțiune ce interesează țesuturile dinților și aici vorbim despre os și despre gingie. În momentul în care ne referim la boala parodontală, ne gândim la un cumul de bacterii care se depune între dinte și gingie și, în timp, macină osul. Astfel, în lipsa unui suport dur, gingia începe să se retragă și dinții își pierd din stabilitate, devenind mobili. În lipsa unui tratament corespunzător, început cât mai timpuriu, boala parodontală duce la pierderea dinților.
Cum previi apariția afecțiunii
Primul pas în prevenirea bolii parodontale este cunoașterea cauzelor ce pot declanșa această afecțiune și eliminarea acestora. Factorii ce favorizează parodontoza sunt multipli, de la factorul ereditar, până la o igienă orală precară. Iată care sunt cele mai comune cauze:
- tutunul și alcoolul în exces
- tartrul și cariile dentare
- edentațiile (absenta unuia sau mai multor dinți)
- o alimentație incorectă și o imunitate scăzută
- afecțiuni generale (diabet zaharat, osteoporoză, anemie, leucemie, hipovitaminoze)
Ca un tratament pentru parodontoză peoate fi privită și prevenția se face așadar printr-o igienă orală foarte bună, un periaj dentar corect realizat de 2 ori pe zi și folosirea metodelor adjuvante, a dușului bucal și a aței dentare. La fel de importante sunt și vizitele periodice la medicul dentist, o dată la 4-6 luni, pentru o igienizare profesională, și menținerea unei sănătăți generale bune.
Draghici
Buna ziua ! Cam cat ma costa o consultație si un tratament complet pentru PARADONTOZA ?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! O consultație la un medic specialist parodontolog este 180 de lei. Planul de tratament este personalizat, în funcție de nevoile fiecărui pacient. Acesta este recomandat de către medicul specialist în urma consultației. Mai multe informații legate de prețuri puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/preturi-clinica-stomatologica/
Pentru programări ne puteți contacta la numărul de telefon: 021 91 34
Aurora
Bună ziua! Puteți să-mi spuneți cât m-ar costa un tratament pt paradentoză?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Un tratament pentru parodontoză pornește de la 870 lei, în funcție de evoluția bolii parodontale. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.
Vlad Mariana
Bună seara.Este posibil să apară în jurul unui implant (pe care este o proteză mobilă) să apară parodontoză?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Da, este posibil. În cazul în care implantul este poziționat lângă un dinte natural se poate forma paradontoza la nivelul celorlalți dinți vecini, la nivelul gingiei.
Corici Iulian Sorin
Buna ziua! Cred că am o paradontoza avansata. In partea de sus mai am doar trei dinti- caninii și un dinte între ei. In acest moment, sunt afectați toți trei. In partea de jos, am doar măselele, dinții nu mai sunt. Este afectată doar o măsură. As dori sa vă întreb cam in ce ar consta tratamentul, daca se poate și pe urmă implanturi. Cam cat ar costa estimativ?
Vă mulțumesc!
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Este necesar să veniți la un consult stomatologic pentru a vedea care este tratamentul cel mai potrivit situației dumneavoastră. În cadrul consultației veți primi toate informațiile referitoare la: etapele tratamentului, durata acestuia și costul total al planului de tratament recomandat. Prețul unui implant pornește de la 3 150 lei. Pentru programări, ne puteți contacta la 021 9134.