search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Tratamentele stomatologice pe perioada sarcinii

 


De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 10 | 14 martie 2017

Vizualizat de 10.772 utilizator/i

Femeile însărcinate reprezintă o categorie aparte de pacienți cărora medicul dentist trebuie să le acorde o atenție deosebită. Este obligatoriu să îi spuneți medicului dentist dacă sunteți însărcinată deoarece există medicamente și tratamente stomatologice nerecomandate sau chiar interzise pe perioada sarcinii.

Ideal ar fi ca înainte de conceperea unui copil să se trateze toate afecțiunile stomatologice pentru a se evita anumite neplăceri sau dureri pe parcursul sarcinii. De asemenea, este recomandat ca pe perioada sarcinii să nu fie neglijate vizitele la medicul dentist și procedurile de igienizare (periaj profesional, detartraj dentar), ce nu sunt de regulă dureroase și nu necesită anestezie.

În timpul sarcinii, perioada cea mai indicată pentru tratamentele realizate de medicul dentist este trimestrul al II-lea, deoarece în trimestrul I are loc formarea organelor fătului, iar în trimestrul al III-lea orice stres suferit de mamă poate duce la o naștere prematură.

Proceduri care pot fi efectuate de medicul dentist în perioada sarcinii:

 1. Anesteziile dentare

Cele mai uzuale anestezii sunt pe bază de lidocaina sau mepivacaina.

 • Lidocaina se încadrează în clasa de toxicitate B. Riscul pare a fi relativ scăzut, dar este recomandat de medicul dentist temporizarea administrării în primul trimestru de sarcină în care are loc organogeneza. În urma administrării de lidocaină poate apărea, în rare situații, hipotensiunea de sarcină.
 • Mepivacaina se încadrează în clasa de toxicitate C. Mepivacaina se folosește ca anestezic în primul trimestru de sarcină doar în situațiile în care beneficiul este mult mai mare decât riscul.

Nu s-a dovedit faptul că lidocaina sau mepivacaina s-ar elimina în laptele matern, dar se recomandă înlocuirea alimentației la sân pentru 24 de ore în cazul pacientelor la care s-a realizat anestezia.

 1. Extracțiile dentare prin proceduri de chirurgie orală

Se evită, pe cât posibil, realizarea extracțiilor prin chirurgie orală în timpul sarcinii, dar dacă sunt absolut necesare, acestea se vor face  doar în trimestrul al II-lea.

 1. Radiografiile dentare

Radiografiile dentare de rutină sau cele ce nu sunt considerate a fi urgențe stomatologice se recomandă să se realizeze după naștere. În cazul în care este o situație de urgență se va proteja abdomenul gravidei, precum și glanda tiroidă.

 1. Administrarea antibioticelor

În primul trimestru de sarcină trebuie să se evite, pe cât posibil, administrarea de antibiotic, iar dacă aceasta este impetuos necesară se va cere acordul medicului ginecolog. Tetraciclina, streptomicina, kanamicina si gentamicina sunt contraindicate în timpul sarcinii!

Pe perioada sarcinii este important să ai grijă de dinți și gingii. Din cauza schimbărilor hormonale, femeile gravide sunt mult mai predispuse afecțiunilor gingivale, ce netratate la timp la medicul dentist, pot afecta și fătul.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

10 thoughts on “Tratamentele stomatologice pe perioada sarcinii

 1. Voinea Roxana

  Buna ziua .sunt însărcinată in luna a șasea si am probleme cu gingiile .folosesc apa de gura Parodontax cu clorhexifina si as dori sa știu dacă dăunează cu ceva .multumesc !

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este recomandat ca înainte de a merge la un control la medicul stomatolog să vorbiți și cu medicul dumneavoastră ginecolog. De asemenea, este important să anuntați medicul stomatolog despre sarcină, tocmai pentru a vă putea recomanda un plan de tratament potrivit. Pentru programari ne puteți lăsa numărul dumneavoastră și vă contactăm noi sau ne puteți contacta dumneavoastră la numărul de telefon:021 91 34

   Răspunde

 2. Cristina Stoica

  Bună ziua! Vă rog,îmi puteți spune care sunt riscurile,dacă rămâi însărcinată în perioada în care ai făcut tratament de canal cu anestezie.( în aceeași zi sau 1-2 zile înainte) Mulțumesc mult!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Riscurile sunt foarte mici, anestezia acționează local și se elimină din organism complet, în câteva ore. Este recomandat să discutați și cu medicul dumneavoastră ginecolog pentru a vă asigura că totul este în regulă.

   Răspunde

 3. Teodora

  Buna ziua,
  care sunt riscurile, daca in perioada de conceptie, am fost expusa radiatiilor dentare si am suferit si o extractie dentara?
  Multumesc.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Stomatologia din ziua de astăzi are riscuri foarte mici. În ceea ce privește anestezia locală necesară extracției dentare, aceasta este eliminată complet din organism după câteva ore, iar radiografiile dentare digitale prevăd doze foarte mici ale radiațiilor.

   Răspunde

 4. Daniela

  Bună dimineața! Sunt însărcinată în 9 săptămâni și am avut o urgenta la stomatolog.Mi s-a făcut anestezie fara adrenalina in gingie.Aceasta anestezie afectează cumva bebelușul? Va mulțumesc! Menționez că anestezia a fost cu mepivacaina.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În timpul sarcinii urgențele dentare se pot trata dacă medicul stomatolog este informat despre sarcină și despre evoluția acesteia, astfel acesta alege cele mai potrivite opțiuni pentru realizarea tratamentului. De asemenea, este recomandat și ca medicul dumneavoastră ginecolog să fie informat cu privire la intervenția stomatologică.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134