search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
 • ro
it

Tratamentele stomatologice pe perioada sarcinii

 


De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 2 | 14 martie 2017

Vizualizat de 2.276 utilizator/i

Femeile însărcinate reprezintă o categorie aparte de pacienți cărora medicul dentist trebuie să le acorde o atenție deosebită. Este obligatoriu să îi spuneți medicului dentist dacă sunteți însărcinată deoarece există medicamente și tratamente stomatologice nerecomandate sau chiar interzise pe perioada sarcinii.

Ideal ar fi ca înainte de conceperea unui copil să se trateze toate afecțiunile stomatologice pentru a se evita anumite neplăceri sau dureri pe parcursul sarcinii. De asemenea, este recomandat ca pe perioada sarcinii să nu fie neglijate vizitele la medicul dentist și procedurile de igienizare (periaj profesional, detartraj dentar), ce nu sunt de regulă dureroase și nu necesită anestezie.

În timpul sarcinii, perioada cea mai indicată pentru tratamentele realizate de medicul dentist este trimestrul al II-lea, deoarece în trimestrul I are loc formarea organelor fătului, iar în trimestrul al III-lea orice stres suferit de mamă poate duce la o naștere prematură.

Proceduri care pot fi efectuate de medicul dentist în perioada sarcinii:

 1. Anesteziile dentare

Cele mai uzuale anestezii sunt pe bază de lidocaina sau mepivacaina.

 • Lidocaina se încadrează în clasa de toxicitate B. Riscul pare a fi relativ scăzut, dar este recomandat de medicul dentist temporizarea administrării în primul trimestru de sarcină în care are loc organogeneza. În urma administrării de lidocaină poate apărea, în rare situații, hipotensiunea de sarcină.
 • Mepivacaina se încadrează în clasa de toxicitate C. Mepivacaina se folosește ca anestezic în primul trimestru de sarcină doar în situațiile în care beneficiul este mult mai mare decât riscul.

Nu s-a dovedit faptul că lidocaina sau mepivacaina s-ar elimina în laptele matern, dar se recomandă înlocuirea alimentației la sân pentru 24 de ore în cazul pacientelor la care s-a realizat anestezia.

 1. Extracțiile dentare prin proceduri de chirurgie orală

Se evită, pe cât posibil, realizarea extracțiilor prin chirurgie orală în timpul sarcinii, dar dacă sunt absolut necesare, acestea se vor face  doar în trimestrul al II-lea.

 1. Radiografiile dentare

Radiografiile dentare de rutină sau cele ce nu sunt considerate a fi urgențe stomatologice se recomandă să se realizeze după naștere. În cazul în care este o situație de urgență se va proteja abdomenul gravidei, precum și glanda tiroidă.

 1. Administrarea antibioticelor

În primul trimestru de sarcină trebuie să se evite, pe cât posibil, administrarea de antibiotic, iar dacă aceasta este impetuos necesară se va cere acordul medicului ginecolog. Tetraciclina, streptomicina, kanamicina si gentamicina sunt contraindicate în timpul sarcinii!

Pe perioada sarcinii este important să ai grijă de dinți și gingii. Din cauza schimbărilor hormonale, femeile gravide sunt mult mai predispuse afecțiunilor gingivale, ce netratate la timp la medicul dentist, pot afecta și fătul.

Dr. Ionut Leahu
Dr. Ionut Leahu
Owner & Medic Dentist, competenţă Implantologie Orală la Dr. Leahu Dental Clinics
Pentru mine, pacientul fericit este partenerul care mă ajută să îmi duc mai departe visul. Împreună, continuăm povestea.
Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Tratamentele stomatologice pe perioada sarcinii

 1. Voinea Roxana

  Buna ziua .sunt însărcinată in luna a șasea si am probleme cu gingiile .folosesc apa de gura Parodontax cu clorhexifina si as dori sa știu dacă dăunează cu ceva .multumesc !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134