Tratamentul de canal pe dinții de lapte vs. pe dinții definitivi

 

Dr. pedodont in timp ce realizeaza un tratament de canal unui copil
Medicii pedodonți sunt specializați în lucrul cu copiii astfel aceștia le oferă celor mici o experiență plăcută.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 2 | 3 august 2020

Vizualizat de 3.269 utilizator/i

Salvarea dintelui natural trebuie să fie întotdeauna prima alegere, indiferent că ne referim la dinții de lapte ori la dinții definitivi. Tratamentele de canal se efectuează atât la adulți, cât și la copii și au ca scop păstrarea dintelui pe arcadă cât mai mult timp. Astfel, dacă în urma unui control stomatologic ți-a fost recomandată extracția, poate ar fi bine să ceri și o a doua opinie și să afli dacă dintele natural mai poate fi salvat cu ajutorul tratamentului de canal.

Care este vârsta minimă pentru realizarea tratamentelor de canal?

Toți dinții, permanenți sau de lapte, pot avea nevoie de tratament de canal, prin urmare nu există o vârstă minimă. Atât copiii, cât și adulții se pot confrunta cu abcese dentare ori carii profunde ce necesită tratament endodontic, cunoscut și ca „scoaterea nervului”. Obturația de canal tratează dintele în interior, astfel, infecția este înlăturată, iar dintele este menținut pe arcadă.

Ce se întâmplă dacă nu tratăm infecțiile dentare ale dinților de lapte?

Majoritatea părinților cred în mod eronat că dinții de lapte nu necesită tratament de canal, întrucât aceștia sunt temporari și vor fi oricum înlocuiți de dentiția definitivă. Mai mult decât atât, există mitul conform căruia dacă este scos nervul unui dinte temporar, dintele permanent care va crește în loc va erupe fără nerv. Putem spune că nimic din toate acestea nu este adevărat, iar amânarea tratamentului de canal va aduce după sine o serie de probleme.

Salvarea unui dinte de lapte și păstrarea acestuia până în momentul eruperii dintelui definitiv este la fel de importantă ca salvarea unui dinte ce face parte din dentiția definitivă. Pierderea timpurie a unui dinte de lapte, ca urmare a unor afecțiuni dentare netratate ori a unui tratament de canal neefectuat la timp, poate să ducă la complicații în procesul de erupere a dintelui permanent, de exemplu, acesta poate să crească strâmb sau chiar se poate constata că nu are suficient loc pentru a erupe corespunzător. Toate acestea pot determina atât probleme estetice, ce țin de alinierea dinților, ceea ce se traduce prin necesitatea unui tratament ortodontic ulterior, cât și tulburări în masticație.

Cine poate efectua tratamentul de canal și cum alegem medicul potrivit?

Un factor important care asigură succesul tratamentului de canal îl reprezintă alegerea medicului. În cazul de față, alegerea unui medic specialist endodont ori a unui medic specialist pedodont, în funcție de vârsta pacientului și de complexitatea cazului. În general, specialistul în endodonție lucrează cu pacienții adulți, însă există și copii care pot avea nevoie de tratamente de canal pe dinții definitivi ce necesită experiența unui specialist endodont. În cazurile în care vorbim de dinții de lapte, tratamentul de canal nu este atât de complex și este o soluție temporară până când dinții de lapte tratați vor părăsi arcada dentară și vor fi înlocuiți de cei definitivi, la vârsta potrivită. Prin urmare, tratamentul de canal pe dinții de lapte poate fi efectuat de un medicul specialist pedodont.

Cum se desfășoară tratamentul de canal?

Tratamentul de canal se face cu ajutorul microscopului doar în cazul dinților definitivi, se realizează într-o singură ședință și se utilizează atât sisteme rotative, cât și sisteme manuale de curățare a canalului. Principala substanță folosită pentru curățarea canalului este hipocloritul, în lipsa acestuia nu se realizează tratamentul de canal. „Primul pas constă în îndepărtarea pulpei dentare afectate, urmat de curățarea în profunzime a dintelui și umplerea spațiului rămas gol cu un material special. Un tratament la microscop se efectuează într-o singură ședință, doar în cazuri excepționale se întâmplă să avem nevoie de 2 ședințe”, explică Dr. Ana Maria Flaugiu, medic specialist endodont.

Dr. endodont se uita prin microscop pentru realizarea tratamentului endodontic

Dr. Ana Flaugiu în timpul tratamentului endodontic realizat la microscop.

Intervenția de scoatere a nervului se realizează sub anestezie, pacientul este relaxat și nu simte nimic pe tot parcursul intervenției. Înainte de a se lucra sub microscop, dintele este izolat cu ajutorul celui mai bun mijloc de izolare, diga dentară. În cazul obturației de canal pe dinții de lapte, dacă, de exemplu, sunt tratați mai mulți dinți în aceeași ședință, medicul pedodont poate recomanda sedarea profundă. Astfel, se poate realiza tratamentul mai multor dinți, patru sau chiar cinci, în aceeași intervenție. Copilul doarme pe tot parcursul intervenției, nu va simți nimic, iar la finalul ședinței se va trezi vesel, fără frică, cu problemele dentare deja rezolvate.

Cum să ai grijă de dinții copilului tău?

Igiena orală la copii nu diferă cu mult de cea a unui adult. Se recomandă periajul dentar zilnic, dimineața și seara. În cazul copiilor, există paste de dinți speciale și periuțe adecvate pentru fiecare vârstă. Vizitele periodice la dentist o dată la 6 luni, chiar de la apariția primului dinte de lapte, sunt necesare pentru a preveni problemele dentare, precum caria de biberon, cariile pe dinții de lapte ori demineralizările, și pentru a evita tratamentele complexe ce implică ședințe repetate. Mai mult decât atât, controalele regulate la stomatolog sunt esențiale pentru depistarea și tratarea cariilor incipiente la timp, dar și pentru ca cel mic să învețe tehnica de periaj corectă și importanța igienei orale.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Tratamentul de canal pe dinții de lapte vs. pe dinții definitivi

  1. Andrea

    Buna ziua ,am si eu o fetita de 2 ani jumate si de cateva luni observ ca dintii ei se innegresc pe dedesubt si pe exterior par macinati ,dintr unul djn dintele de sus s a mancat deja si a cazut din el ,as dori sa stiu ce este recomandat de facut si ce as dori eu sa stiu tratamentele endodontice sunt la fel ca cele utilizate pt copii mai mari sau adulti ma refer la substantele folosite se folosesc substante speciale ? Intreb pt ca eu sunt din calarasi aici nu exista medic pedodent putini stomatologici se ocupa de copii atat de mici mergand pe mitul conform caruia dintii oricum cad…eu cred ca ei cad desiur insa e foarte important cei definitivi oare pe ce teren vor creste ? Ma intereseaza sa stiu daca pt copii asa mici se folosesc subsante speciale pt varsta lor in cazul de exemplu al unei igienizari periaj la dentist ? Va multumesc

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Da, se folosesc materiale și substanțe specifice vârstei copilașului. Este posibil ca fetița să confrunte cu demineralizări și carii dentare. Vă așteptăm la un consult de specialitate la Academia Spațială Dr. Leahu din București. Vă puteți programa la 021 9134.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134