,,Tratamentul de canal permite păstrarea dinților naturali cât mai mult timp pe arcadă.” – Interviu cu Dr. Iulian Țigău, medic stomatolog

 

microscop dentar in stanga, medic stomatolog in dreapta
Microscopul dentar oferă medicului endodont o viziune mărită a câmpului de lucru, ceea ce este extrem de important în special în cazul tratamentelor endodontice.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 4 aprilie 2022

Vizualizat de 377 utilizator/i

Tratamentul endodontic, cunoscut și sub numele de tratament de canal, obturație de canal sau scoaterea nervului este o procedură stomatologică ce are ca scop tratarea afecțiunilor pulpei dentare. De tratament de canal au nevoie atât copiii, cât și adulții, diferă însă procedura prin care se realizează. Astfel, tratamentul de canal pe dinții de lapte este diferit de obturația de canal pe dinții permanenți.

Descoperă în interviul ce urmează cum se realizează tratamentul endodontic și care sunt cele mai frecvente mituri, de la Dr. Iulian Țigău, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Sibiu.

Când avem nevoie de un tratament endodontic?

Tratamentul endodontic este necesar în mai multe situații:

  • ca urmare a unei patologii pulpare, adică o afectare a pulpei dentare (structurile din interiorul dintelui), manifestate cel mai adesea prin durere, ce poate fi provocată de diverși stimuli (rece, cald, dulce), sau care poate apărea spontan;
  • ca urmare a infectării spațiului endodontic, adică bacteriile de la acest nivel declanșează și întrețin afecțiuni ale structurilor periodontale (țesuturile din jurul rădăcinii dintelui), pentru rezolvarea cărora este necesar tratamentul endodontic, în vederea eliminării cauzei prin reducerea substanțială a încărcăturii microbiene din interiorul dintelui.

Ce presupune mai exact un tratament endodontic și care sunt etapele acestuia?

Tratamentul endodontic pornește cu etapa de diagnostic, pentru a identifica dintele cauzal, și planificarea tratamentului cu ajutorul imaginilor radiologice (2D sau 3D, pentru cazurile complexe).

Tratamentul propriu-zis presupune realizarea unei anestezii locale și izolarea dintelui cu ajutorul sistemului de digă, pentru a preveni pătrunderea salivei și a bacteriilor din aceasta în interiorul dintelui, lucru ce poate compromite succesul pe termen lung al tratamentului endodontic. Ulterior, se realizează etapa de preparare chemo-mecanică a sistemelor radiculare cu ajutorul instrumentarului rotativ împreună cu un aparat special denumit endomotor. Pe tot parcursul preparării mecanice se realizează irigații cu soluții dezinfectante.

Odată preparate, canalele radiculare sunt pregătite pentru etapa de obturare. Medicul închide dintele și sigilează spațiul endodontic, pentru a preveni o altă posibilă dezvoltare bacteriană.

Tratamentul endodontic se finalizează doar după refacerea coronară prin obturație (plombă) și cu ajutorul unei coroane. Lipsa acestei ultime etape reprezintă una dintre cele mai frecvente eșecuri a tratamentelor endodontice și de pierdere a dinților, prin contaminarea pe care o permit, adică pătrunderea bacteriilor la nivelul obturației radiculare și infiltrarea acesteia.

De ce avem nevoie de microscop dentar pentru a trata pe canal?

Microscopul dentar oferă medicului endodont o viziune mărită a câmpului de lucru, ceea ce este extrem de important în special în cazul tratamentelor endodontice. Trebuie să înțelegem că nimeni nu este la fel și niciun dinte nu este identic. „Canalul radicular” la care facem referire este de fapt un sistem endodontic complex. Ce înseamnă acest lucru? Ceea ce noi reușim să accesăm și să tratam reprezintă canalele principale din interiorul dintelui, canale ce pot avea un număr, o formă și un traseu variat. Microscopul ajută în identificarea cât mai completă a acestor sisteme radiculare, în prepararea și curățarea lor, crescând astfel semnificativ rata de succes a tratamentelor endodontice.

Care sunt cele mai frecvente mituri despre tratamentul endodontic pe care le-ai întâlnit?

Un mit des întâlnit este cel legat de extracția dintelui, în loc să opteze pentru tratarea dintelui pe canal. La momentul actual, tehnicile, materialele și aparatura folosită în realizarea corectă a tratamentelor endodontice permit păstrarea pe arcadă a dinților, inclusiv a celor cu distrucții mari, pe termen lung si foarte lung.

Un alt mit întâlnit este că tratamentul endodontic doare.  Ei bine, tratamentele de canal se realizează doar cu anestezie locală, pentru ca actul terapeutic să fie făcut în condiții cât mai bune și mai confortabile pentru pacient. Astfel, pacientul nu va simți niciun fel de durere pe toată durata procedurii terapeutice.

Care sunt din punctul tău de vedere avantajele realizării unui tratament de canal?

Tratamentul endodontic ajută pacientul să scape de durerea cauzată de inflamația pulpară sau de procesele inflamatorii periapicale de la vârful rădăcinii. De asemenea, un tratament de canal permite păstrarea dinților respectivi cât mai mult timp pe arcadă, menținând astfel sănătatea întregului aparat dento-maxilar.

Rețeaua Clinicilor Dentare Dr. Leahu se află într-o continuă dezvoltare, astfel echipa de medici stomatologi se mărește constant. Dacă vrei să faci parte dintr-o echipă dinamică și să te dezvolți pe plan profesional, atunci nu ezita să ne contactezi. Află care sunt posturile disponibile pe site-ul nostru, în secțiunea cariere, și scrie-ne la adresa de e-mail hr@drleahu.ro.

De asemenea, dacă te confrunți cu o problemă stomatologică și ești în căutarea unei clinici stomatologice ce dispun de echipamente medicale moderne vino într-una dintre clinicile dentare Dr. Leahu prezente în București, Craiova, Ploiești, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Galați, Cluj-Napoca și Brașov. Pentru programări ne poți contacta la numărul de telefon: 021 91 34 sau prin WhatsApp la https://bit.ly/3vDGKPt.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134